Eurozastupnici upozoravaju na opsadno stanje koje Madrid nameće Kataloniji

"Represivne akcije i prijetnje španjolskih vlasti, uglavnom španjolske policije prema djelatnicimaa, zastupnicima, gradonačelnicima, medijima, poduzećima i građanima zadnjih dana predstavljaju ne samo kršenje temeljnih prava, već i loš pristup u rješavanju političkog pitanja"...

Pedesetak europskih parlamentaraca, većinom krajnje ljevice i ekolozi, upozorili su u petak u pismu španjolskom premijeru Marianu Rajoyu na opsadno stanje koje je nametnuto Kataloniji nakon uhićenja visokih autonomaških dužnosnika.

Oni su podsjetili da je civilna garda uhitila 14 visokih dužnosnika katalonske vlade, te da je 5 ministarstava vlade pretraženo. Tih 48 eurozastupnika (od 751) drže da je Katalonija pod neproglašenim opsadnim stanjem koje je u suprotnosti sa sporazumima EU i poveljom temeljnih prava EU.

“To je neprihvatljivo i tražimo od vas da odmah uzmaknete”, dodali su u dopisu, koji su među ostalima potpisali Francuz Jose Bove (Zeleni), zamjenica  Skupine europskih konzervativaca i reformista Belgijanka Helga Stevens te portugalska socijalistička eurozastupnica Ana Gomes.

Većina potpisnika pripada skupinama krajnje ljevice GUE/NGL i ekologa Zeleni-EFA Europskog parlamenta.

“Represivne akcije i prijetnje španjolskih vlasti, uglavnom španjolske policije prema djelatnicimaa, zastupnicima, gradonačelnicima, medijima, poduzećima i građanima zadnjih dana predstavljaju ne samo kršenje temeljnih prava, već i loš pristup u rješavanju političkog pitanja”, ocjenjuju potpisnici tog pisma.

“Pozivamo španjolsku vladu da odmah prekine represivne akcije, da prestane kršiti građanska prava i da odmah pokrene dijalog s katalonskim vlastima”, inzistirali su eurozastupnici.

Referendum o neovisnosti Katalonije je i dalje predviđen za 1. listopada, iako su policijske operacije zadale težak udarac organiziranju referenduma. H

A.K.