Ponedjeljak, 22. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Evo što nam je ministarstvo HNS-ove Divjak odgovorilo o financiranju udžbenika iz vjeronauka!

Ono na što je Braniteljski portal sa svojim Znanstvenim timom skoro dvije godine sustavno upozoravao, ovih dana su se pridružili i drugi portali i mediji te sve ukazuje na to sa kolikom je preciznošću Braniteljski portal upozoravao javnost koja je upravo zahvaljujući upornim i sustavnim objavama Znanstvenog tima Braniteljskog portala ovih dana počelo dobivati svoj završni epilog…

Dr. sc. Sanja Bilač: Škola za život prijevara je i zločin Andreja Plenkovića i HNS-ove ministrice Divjak nad hrvatskom djecom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja HNS-ove ministrice Blaženke Divjak svim osnovnim školama 16. svibnja ove godine uputilo je dopis za nabavku obveznih predmeta za školsku godinu 2019./2020. U dopisu piše napomena  da “sredstvima državnog proračuna nabavljaju se isključivo udžbenici obveznih predmeta“….

Troškovi nisu osigurani za nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava(radne bilježnice, zbirke zadataka, kutija za tehnički, likovna mapa, atlasi), odnosno udžbenike izbornih predmeta“, navodi se.
To znači da se radi razlika između udžbenika obveznih i izbornih predmeta, koji neće biti financirani iz državnog proračuna. U izborne predmete spadaju vjeronauk i najčešće strani jezici te informatika u nekim razredima, donosi narod.hr.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja  narod.hr. poslao je upit o ovoj odluci. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“U prethodnim godinama Ministarstvo je sufinanciralo nabavu udžbenika korisnicima zajamčene minimalne naknade. Sufinanciranje se odnosilo na udžbenike obveznih predmeta, odnosno nisu se financirali udžbenici Vjeronauka niti ostalih izbornih predmeta.

Stupanjem na snagu novog Zakona o udžbenicima, jednak model financiranja udžbenika primijenjen je na sve učenike osnovnih škola. Stoga smo od Ministarstva financija zatražili osiguravanje sredstava za nabavu udžbenika obveznih predmeta.

Ako Ministarstvo financija osigura dodatna sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta, ti će se udžbenici i nabavljati.”

Prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, 116/18) na koji se poziva u priloženom dopisu, nigdje se ne spominje razlika između udžbenika obveznih i izbornih predmeta.

U članku 14. o sufinanciranju udžbenika stoji:

(1) Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu.

(2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.

(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju odnosno sufinanciranju nabave drugih obrazovnih materijala.

(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.

(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, propisuje ministar naputkom.

U tijeku je izrada svih novih udžbenika, kako za obvezne predmete, tako i za izborne, koji će se koristiti u Školi za život i koji, prema tom istom zakonu, moraju udovoljavati novim udžbeničkim standardima.

Kršenje ugovora po pitanju udžbenika vjeronauka

Nefinanciranje udžbenika iz vjeronauka iz državnog proračuna krši dva ugovora:

  • međunarodni Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture koji u čl. 6, st. 2 izričito navodi: “RH snosi troškove izrade i tiskanja udžbenika vjeronauka i organizira izdavački postupak u skladu s postojećim odredbama za ostale školske udžbenike” te
  •  provedbeni Ugovor između RH i HBK o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama koji u čl. 4 st. 1, također, navodi: “Vjeronaučni udžbenici školski su udžbenici koji su u svemu izjednačeni sa školskim udžbenicima za obvezni predmet, s time da moraju imati odobrenje HBK, što mora biti navedeno u impresumu udžbenika”.
  • -Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj objašnjava zašto su dobre školske lektire koje sadrže pedofiliju…VIDEO…

Nadbiskup se osvrnuo na prijepore s Ministarstvom obrazovanja 

Nadbiskup Đuro Hranić osvrnuo se na trenutačne prijepore s Ministarstvom znanosti i obrazovanja vezano uz nabavu udžbenika obveznih predmeta za školsku godinu 2019./2020. te podsjetio na položaj vjeronauka u školi, rekavši: „Ravnatelji škola trebaju ponuditi vjeronauk u prvom razredu. Za onoga tko ga izabere on tada postaje obvezatan, tretira se kao i svi drugi obvezatni predmeti, pa kada se postavlja pitanje za koga Ministarstvo otkupljuje udžbenike – u tu kvotu treba ući i vjeronauk u školi“.

-PRIOPĆENJE: Uredništvo Braniteljskog portala ogorčeno aljkavošću ministrice MZO Blaženke Divjak…

Dr. sc. Pažin: ‘Vjeronauk je izborno obvezatni predmet i djeca imaju pravo na besplatan udžbenik’

“Posljedica nedostatno kvalitetnog razumijevanja položaja katoličkoga vjeronauka u osnovnim i srednjim školama je jedan od uzroka mogućih nesnalaženja ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji vjeronauk najprije shvaćaju samo kao izborni predmet, a ne kao izborno obvezatni predmet kako je on usuglašen ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske i provedbenim ugovorom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije”, komentirao je za Hrvatski katolički predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK dr. sc. Ivica Pažin…

-Ekskluzivno objavljujemo- milijunske isplate profesorima u Školi za život…

Tako je za pripremu Škole za život i uvođenje obvezne informatike, kroz pojedinačne isplate putem autorskih ugovora, u razdoblju od devet mjeseci 2018. utrošeno 10.600.095,42 kuna. Pritom je samo na članove skupine Informatike utrošeno više od 800 tisuća kuna. Najskuplji metodički priručnik onaj je za razrednu nastavu (odnosno 1. razred osnovne škole koji je ove školske godine bio eksperimentalan) i koji obuhvaća 6 predmeta, a za njega je utrošeno 797.106,47 kuna. Sljedeći najskuplji digitalni metodički priručnik jest onaj za Hrvatski jezik u 5. razredu osnovne škole – na njega je utrošena 251.190,11 kuna. Zanimljivo je i kako je najveći pojedinačni iznos, isplaćen nastavnici matematike za rad na priručniku za 5. razred osnovne škole – kroz jedan ugovor isplaćeno joj je 123.105,38 kuna. Pritom su joj za isti priručnik isplaćene još 82 tisuće kuna pa je nastavnica za rad na jednom priručniku uprihodila astronomskih 205.175,63 kuna. Ukupno je na izradu metodičkih priručnika u navedenom razdoblju utrošeno 7.318.654,82 kuna.

https://www.srednja.hr/app/uploads/2019/05/MZO-tablica-MPovi.pdf

Ekskluzivno objavljujemo- milijunske isplate profesorima u Školi za život…

M.M.

 

Najnovije

Liberali i da žele ne mogu pomoći HDZ-u

Foto:Screenshot   Gradonačelnik Bjelovara i koalicijski partner HDZ-a Dario Hrebak u jednoj je raspravi na Facebooku komentirao sastavljanje nove parlamentarne većine i pregovore o vladi. Hrebak: Matematika...

Bošnjaci nakon 9 godina ponovo imaju zastupnika u Saboru, najavio je prve poteze

Foto:Facebook   Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj,  najavio je da će se zalagati za rješavanje problema...

Kome je petokraka dobra donijela?

Foto:Ilustracija   Demencija, senilnost i stokholmski sindrom se mogu svesti po zajednički nazivnik koji je: zaboravnost. I zaista ne postoji narod na ovom svijetu koji u tolikoj...

Zurovec objavio zahtjeve: Kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi zub, ali…

Foto:Facebook   Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i jedini izabrani saborski zastupnik s liste Fokus-Republika, objavio je da su mu se javile sve vodeće stranke i...

Jesmo li radosni zbog Manolićeva obraćenja?

Foto:Wikipedia   Josip Manolić najpoznatiji hrvatski špijun i bivši predsjednik hrvatske Vlade preminuo je u 105. godini života, piše Nacional. Za novine je to potvrdila njegova...