Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Finski premijer: Rusija se priprema na dug rat

“Rusija se priprema na dugotrajan rat, a otpor njezinoj agresiji je ključan izazov generacije, rekao je u Europskom parlamentu finski premijer Petteri Orpo.

Premijer Finske, zemlje koja s Rusijom dijeli više od 1300 kilometara granice, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu snažan podsjetnik na krhkost mira u Europi, da ona prijeti samim temeljima Europske unije te je ključan izazov ove generacije europskog vodstva. “Rusija se priprema za dug rat sa Zapadom, ali nije nepobjediva”

“Rusija se očigledno priprema za dugi sukob sa Zapadom”, rekao je Orpo, premijer finske vlade koja se smatra najdesnijom od kraja Drugog svjetskog rata.

“No, Rusija nije nepobjediva”, dodao je bivši ministar unutarnjih poslova, poljoprivrede i financija, prenosi Običan.info.

Finska je u travnju postala 31. članica NATO-a, a Orpo je naglasio kako ta odluka nije donesena “olako” te je ona bila jasan signal predanosti Helsinkija sigurnosti kontinenta.

“Rusija koristi ilegalnu migraciju u Finsku kao oružje”

“Rat u Ukrajini bio je poziv na buđenje. Ne smijemo nikad više biti tako ovisni o drugima u našoj sigurnosti i energetici”, upozorio je.

Finski premijer rekao je kako Rusija koristi ilegalnu migraciju u Finsku kao oružje, šaljući državljane trećih zemalja preko njezinih granica.

“Ti brojevi su i dalje relativno niski, no fenomen je zabrinjavajuć”, kazao je Orpo, naglasivši da bi on mogao postati prijetnja nacionalnoj i europskoj sigurnosti.

“EU mora pokazati snagu dok u svijetu traje borba između demokratskih i autoritarnih tendencija”

Naglasio je kako Europa mora pojačati podršku Ukrajini.

“Ako mi kao ujedinjena Europa ne uspijemo uspješno odgovoriti na taj izazov, naredne godine će biti pune opasnosti i prijetnji od napada”, upozorio je Orpo koji je svoju zemlju predstavio kao “supersilu u spremnosti” na krize.

Poručio je kako EU mora pokazati snagu i ispuniti svoje potencijale u vrijeme dok svijetom traje borba između demokratskih i autoritarnih tendencija.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...