FOKU SU SRBI RANILI A ŠEST BRANITELJA UBILI U ZASJEDI: Marijan Kulhavi – Foka je sebi oduzeo život iz očeve Berete ne želeći živ pasti u ruke srpskog neprijatelja…

29.prosinca 1991. godine u zasjedi kod Pakračkih vinograda poginuo je zamjenik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna Pakrac Marijan Kulhavi Foka zajedno s još šestoricom heroja koji su život na oltar Domovine položili kao pripadnici 55. samostalnog bataljuna iz Bjelovara...

Na današnji dan 1991. godine u zasjedi kod Pakračkih vinograda poginuo je zamjenik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna Pakrac Marijan Kulhavi Foka

29.prosinca 1991. godine u zasjedi kod Pakračkih vinograda poginuo je zamjenik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna Pakrac Marijan Kulhavi Foka zajedno s još šestoricom heroja koji su život na oltar Domovine položili kao pripadnici 55. samostalnog bataljuna iz Bjelovara.

Marijan Kulhavi Foka rođen je 9. studenog 1956. godine u Pakracu. Po narodnosti je bio Hrvat, a živio je u dijelu Pakraca zvanom Mala Krndija. Posmrtno je odlikovan činom pukovnika Hrvatske vojske.

Od početka demokratskih promjena učlanio se u lokalni HDZ preko kojega je organizirao obranu Pakraca i Prekopakre. Često je lijepio plakate po gradu i organizirao osiguranje sastanaka u Hrvatskom domu ili na nekim drugim lokacijama u gradu. Surađivao je također s policijom po pitanju organiziranja noćnih straža. 19. kolovoza 1991. odmah se uključio u obranu Pakraca tako što je zajedno s još nekim civilima pružao otpor pobunjenicima i pomogao gotovo opkoljenim policajcima u Policijskoj postaji. Tijekom rata obnašao je funkciju zamjenika pomoćnika Povjerenika Vlade RH u općini Pakrac za poslove obrane i pomoćnika zapovjednika 76. samostalnog bataljuna. Bio je izrazito poštovan od suboraca i civila zbog svojih vojničkih sposobnosti, ali i ljudskosti. Nije dao da se na bilo koji način uznemiravaju civili srpske nacionalnosti koji su ostali u Pakracu i Prekopakri ili pak zarobljeni neprijateljski vojnici. Sudjelovao je u gotovo svim akcijama na području Pakraca, od bitke za Batinjane, oslobađanja predjela Zukve, dijela grada Pilana, Šokačkih Kusonja, Dereze, Kusonja… Nekoliko puta je išao i pomoći obrani Lipika.
Nakon gubitaka 28. prosinca 1991. u operaciji „Alfa“, sljedeći dan se krenulo u akciju vraćanja prije zaposjednutih položaja. Prva je prema Pakračkim vinogradima krenula diverzantska satnija iz Bjelovara (80-ak ljudi) koju su predvodili domaći ljudi. Unatoč otporu, oni su preko Ulice sv. Roka došli do pred vrh Pakračkih vinograda u Ulici 105. brigade. Foka je trebao doći s glavninom snaga (oko 200 ljudi 55. samostalnog bataljuna Bjelovar). Oko 14,00 krenuli su s ceste Pakrac – Požega.

Foka je vodio prethodnicu od 6 izviđača, a 100-tinjak metara iza njih išla je glavnina snaga. Pred kraj Ulice sv. Roka upali su u neprijateljsku zasjedu (unatoč upozorenjima diverzanata koji su primijetili neprijateljsko ukopavanje). Poginuli su izviđači 55. samostalnog bataljuna Bjelovar: Ivan Bedeković, Ante Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš. Svi osim Davora Žignjara koji se uspio izvući iz neprijateljske zamke. Foka je pogođen u nogu te se sakrio iza hrpice naslaganih drva i preko motorole zvao u pomoć. Nažalost, nije mu bilo spasa. Marijan Kulhavi – Foka kasnije si je sam oduzeo život iz očeve Berete ne želeći živ pasti u ruke neprijatelja. Uvečer, i pripadnici izviđačkog voda i pripadnici 55. samostalnog bataljuna vratili su se u Pakrac. O kakvom se domoljubu i vojniku radilo, govori činjenica kako je major JNA koji je bio na razmjeni tijela rekao kako bi svaka vojska na svijetu htjela imati časnika kakav je bio Foka.

Autor teksta – Branko Križan