FOTO-VIDEO Bio je to crni petak za neprijateljske zrakoplove! Svečano obilježena 30. godišnjica obrane Paškog mosta, jedine poveznice između Dalmacije i ostalih dijelova Hrvatske…

Najžešći zračni napad agresorskih zrakoplova dogodio se 8. studenoga, kada je neprijateljsko jna zrakoplovstvo neprestano, punih šest sati, gađalo most i snage obrane. Jedni bi zrakoplovi odlazili, a drugi dolazili. U jednom trenutku na nebu iznad mosta bilo je čak dvanaest agresorskih aviona. Ipak, bio je to crni petak za neprijateljske zrakoplove.

Obranjeni Paški most -jedina veza između južne i sjeverne Hrvatske

U Domovinskom ratu, nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški je most, zahvaljujući trajektnoj vezi Prizna – Žigljen na drugom kraju otoka Paga, postao jedina pouzdana, ali i vrlo ranjiva prometna veza između Dalmacije i ostalih dijelova Hrvatske…

U želji da prekinu i tu ključnu komunikaciju, a u nedostatku drugih sredstava, tzv Jugoslavenska narodna armija upotrijebila je ratno zrakoplovstvo. U zračnim napadima agresorskih jna zrakoplova koji su izvedeni u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991., most je pogođen i oštećen pa je od tada čitav promet tekao naizmjence jednim prometnim trakom širokim tri metra.

Obranjeni Paški most -jedina veza između južne i sjeverne Hrvatske

No najžešći zračni napad agresorskih zrakoplova dogodio se 8. studenoga, kada je neprijateljsko zrakoplovstvo neprestano, punih šest sati, gađalo most i snage obrane. Jedni bi zrakoplovi odlazili, a drugi dolazili.

Agresorska JNA je raketirala i samo oštetila Paški most

U jednom trenutku na nebu iznad mosta bilo je čak dvanaest aviona. Ipak, bio je to crni petak za neprijateljske zrakoplove. Iako je snimljen pad samo jednoga, smatra se da su nad Paškim mostom srušena tri neprijateljska zrakoplova, a više ih je pogođeno i oštećeno.

Obilježena 30. obljetnica obrane Paškog mosta

foto-noviradio.h

Jedinice lokalne samouprave otoka Paga i braniteljske udruge otoka Paga  svečano su obilježili  30. godina obrane Paškog mosta. Na današnji dan, 8. studenoga 1991. godine zrakoplovi JNA, učestalim raketiranjem pokušali su srušiti Paški most, no most je obranjen, a u najjačem napadu srušeno tri a pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.

Toga dana sjeća se i zapovjednik samostalnog paškog odreda Mladen Škoda;

U Domovinskom ratu nakon rušenja Masleničkog mosta Paški most bio je jedina prometnica koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Iako je u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991. godine most bio raketiran i znatno oštećen, hrvatski jug i sjever ostali su povezani preko otoka Paga i trajektne luke Prizna-Žigljen.

noviradio.hr

Koliko je strateški važan Paški most bio kao jedina poveznica juga i sjevera Hrvatske zna ratni zapovjednik 112. Brigade Marko Čulina;

 

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić zahvalio se svim hrvatskim braniteljima;

 

izvor-noviradio.hr

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

VIDEO 8. studenog 1991. – Napad JNA na Paški most i Draganičke Mrzljake… U jednom trenutku na nebu iznad mosta bilo je čak dvanaest agresorskih zrakoplova