FOTO Biskup Škvorčević na posveti obnovljene pravoslavne crkve u Kućancima

POSVETA OBNOVLJENE PRAVOSLAVNE CRKVE SV. PETRA I PAVLA U KUĆANCIMA...

POSVETA OBNOVLJENE PRAVOSLAVNE CRKVE SV. PETRA I PAVLA U KUĆANCIMA
POSVETA OBNOVLJENE PRAVOSLAVNE CRKVE SV. PETRA I PAVLA U KUĆANCIMA

Na poziv pakračko-slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog požeški biskup Antun Škvorčević bio je nazočan 16. studenoga na posveti obnovljene crkve svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima nedaleko Donjeg Miholjca, mjestu rođenja patrijarha Pavla,javlja IKA…

Arhijerejsku liturgiju i posvetu crkve predvodio je srpski patrijarh Irinej u zajedništvu s petnaestak episkopa, nekoliko desetaka svećenika i nekoliko stotina vjernika. Uz biskupa Škvorčevića, iz Katoličke Crkve na arhijerejskoj liturgiji bili su nazočni i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić te beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar.

Pri završetku liturgije nazočnima je uputio dobrodošlicu domaćin episkop pakračko-slavonski Jovan, posebno istaknuvši biskupe iz Katoličke Crkve. To je učinio i patrijarh Irinej u svojem govoru koji je nakon toga slijedio. On je podsjetio na rušenje i ponovnu izgradnju hrama Sv. Petra i Pavla u Kućancima, na mržnju koja je nanijela puno zla u nedavnom ratu, te se zauzeo za poštivanje svakog čovjeka bilo koje nacije i vjere, jer je on ikona Božja, izrazivši želju da se rat i rušenja više nikada ne ponove. Naglasio je kako su Kućanci mjesto posebnog značenja, ne samo za Pakračko-slavonsku eparhiju, nego i šire jer je ondje rođen patrijarh Pavle kojeg je krasila izuzetna jednostavnost, smirenost, skromnost i dobrota, što su ljudi razumjeli i poštivali, očitujući to osobito svojim velikim brojem na sprovodu u Beogradu. Nakon liturgije svi sudionici slavlja uputili su se na imanje gdje je rođen patrijarh Pavle, a potom na zajednički domjenak.