(FOTO) Bleiburg: započela komemoracija na groblju koju predvodi predsjednik HBK mons. Puljić, nastavlja se misom u 12 sati

Komemoracija za žrtve komunističkog terora je počela u 11 sati molitvom za žrtve kod Hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega će krenuti procesija prema Blajburškom polju.

U 12 sati na Blajburškom polju započinje službeni dio.

Misu će predvoditi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešić.

Suorganizatori komemoracije u liturgijskom dijelu su Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu, a komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine,  javlja HRT.

Komemoraciji uz veliki broj hodočasnika Križnog puta prisustvuju i predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH  Čović, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske , izaslanik predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja , uz kojega su i neki ministri iz vladajuće garniture.

Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su se u svibnju 1945. u Austriji htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je “britanska vojska izručila Jugoslavenskoj vojsci” te su ih sve bez suđenja likvidirali.

Comments are closed.