FOTO Danas je Svjetski dan kravate, hrvatskog simbola koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv

Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine upravo 18. listopada Danom kravate...

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti…

Na današnji dan 18. listopada 2003. godine izvedena je spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Academia Cravatica – ustanova koja promovira i brendira Hrvatsku kao domovinu kravate.

Putem televizijskih postaja, instalacija Kravata oko Arene postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi.

U stara vremena djevojke su svojim zaručnicima, odabranicima, vojnicima, vezivale oko vrata svoj rubac, kao znak njihove međusobne ljubavi i vjernosti. Tako su se rupcem, koji je preteča kravate, međusobno obvezali i vezali, ali i obznanili svoju ljubav i pripadnost drugima.

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog materijala. Kao izvorni hrvatski proizvod, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj.

Hrvatska Kravat pukovnija-Kravata je tijekom svoje tri i pol stoljetne povijesti postala simbol mnogočega; od dvorskoga odijevanja u samim počecima do građanske mode, a uvijek je iskazivala dostojanstvo u svečanom te uspješnost u poslovnom smislu. Hrvatskoga podrijetla i naziva, kravata simbolički izražava duh i vrijednosti zapadne civilizacije koje su istodobno i općeljudske vrijednosti: dostojanstvo i uljudnost, sloboda i odgovornost ljudske osobe, radost svečanih trenutaka, poslovni duh…

Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

H.H.