FOTO-31. OBLJETNICA POČETKA SRPSKE AGRESIJE NA PROMINU I DRNIŠKI KRAJ. SRPSKI ZLOTVORI GRANATIRALI SU OBRED SAHRANE NA GROBLJU I UBILI 12 GODIŠNJU DJEVOJČICU

Obilježavanje se nastavilo kod središnjeg križa na trgu u Oklaju paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i molitvom za četvero civila, ali i ostale prominske žrtve, branitelje i civile u Domovinskom ratu, njih ukupno 72...

foto-Općina Promina

31. OBLJETNICA POČETKA SRPSKE AGRESIJE NA PROMINU

Danas na 31. Godišnjicu napada srbočetničkog agresora na drniški kraj prisjećamo se našeg redarstvenika pok. Šime Grabića i ostalih nevinih žrtava

16. rujna 1991. godine na području Promine u Puljanima pale su prve žrtve u Domovinskom ratu. Poginuo je drniški policajac Šime Grabić te četvero nedužnih civila, među kojima i jedno dijete.

U prvom srpskom granatiranju u Puljanima poginuli su Mate Burnać, Kata Pokrovac i Marija Verović, dok je 12-godišnja djevojčica Marija Pokrovac poginula za vrijeme granatiranja istog dana u Oklaju prilikom obreda sahrane na mjesnom groblju svetog Mihovila.

Obljetnica pogibije prvih žrtava i pada Promine u Domovinskom ratu započela je 16. rujna u 8:30 u Puljanima. Obitelj pok. Šime Grabića i izaslanstvo Općine Promina te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu pogibije, a molitvu za pok. Šimu Grabića predvodio je prominski župnik fra Marko Duran.

Obilježavanje se nastavilo kod središnjeg križa na trgu u Oklaju paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i molitvom za četvero civila, ali i ostale prominske žrtve, branitelje i civile u Domovinskom ratu, njih ukupno 72. Općinsko izaslanstvo predvođeno načelnikom g. Tihomirom Budankom i predsjednicom Općinskog vijeća gđom Davorkom Bronić položilo je vijence i zapalilo svijeće zajedno s članovima obitelji poginulih, predstavnicima hrvatskih branitelja s područja Općine Promina, predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata te osnovnoškolcima Područne škole Antuna Mihanovića u Oklaju predvođenima njihovim nastavnicima.

U prostoru Doma kulture u Oklaju učenici su potom imali priliku poslušati predavanje Ivana Galića, profesora povijesti i geografije u Područnoj školi Antuna Mihanovića Petropoljskog u Oklaju, o povijesnim i političkim prilikama toga vremena.

facebook-radio Drniš

Sve je ovo zločin srpskih razularenih hordi i agresorske jna kojima je najvažnije bilo rušiti Hrvatske katoličke crkve i kulturnu infrastrukturu civilnih objekata kako bi potjerali Hrvate sa njihovih ognjišta u cilju stvaranja tzv velike srbije, ali su se grdno prevarili. 5. kolovoza sve njih su otpuhale Hrvatske snage u VRO Oluja i vojnički čisto ih pobijedila te ih otjerala u njihov srpski pašaluk odakle su i došli uništavati sve što je hrvatsko.

Ukoliko Hrvati još nisu naučili, evo poznate uzrečice koja vrijedi za sve narode i za sva vremena…Nažalost Hrvati su izgleda zaokupljeni svačim drugim osim svojom povijesti.

VEZANE VIJESTI

FOTO-Predstavljena knjiga „Spomen obilježja Domovinskog rata 1991.-1995.u Sisačko-moslavačkoj županiji“