FOTO: DANSKI RUKOMETAŠI OSVOJILI SU SVOJ PRVI NASLOV SVJETSKIH PRVAKA Hansen i društvo pregazili nemoćne Norvežane u Herningu…

Dancima prvo zlato...

Danski rukometaši osvojili su svoj prvi naslov svjetskih prvaka svladavši u velikom finalu u Herningu Norvešku s 31-22 (18-11). Danci su do premijernog naslova došli već u prvom dijelu, kojeg su dobili s ogromnih sedam razlike (18-11) nošeni fanatičnim bodrenjem 18.000 svojih navijača i zahvaljujući sedam obrana svog vratara Nicklasa Landina. U drugo poluvremenu je ta prednost Danaca je još i narasla, a Norvežani su doživjeli pravi potop. Kod Danaca su prednjačili Mikel Hansen sa 7 i Morten Olsen s pet golova, dok je kod Norvežana Magnus Jondahl zabio 8, a Sander Sagosen tri gola…

Danci su dosad triput gubili u finalima SP-a (1967, 2011, 2013), a naslov su osvojili sa svih deset pobjeda. Norvežani su srebrom ponovili prošlo SP kada su u finalu izgubili od također domaćina Francuske.  Finalnu utakmicu prvenstva sudili su hrvatski par Matija Gubica i JosiMilošević.

HERNING, DENMARK - JANUARY 27: The players of Denmark celebrate winning the 26th IHF Men's World Championship final between Norway and Denmark at Jyske Bank Boxen Arena on January 27, 2019 in Herning, Denmark. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)

Rukometna reprezentacija Francuske osvojila je treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj nakon što je u susretu za broncu u Herningu pobijedila Njemačku sa 26-25 (9-13) golom Nikole Karabatića u zadnjoj sekundi.Zanimljivo, i u njihovoj prvoj utakmici u skupini Francuzi su također zabili u zadnjoj sekundi, ali za neriješen rezultat.

Njemačka je posljednju medalju na svjetskom prvenstvu osvojila 2007. kada je kao domaćin osvojila zlato. Hrvatska reprezentacija osvojila je šesto mjesto na ovom prvenstvu.

Dancima prvo zlato, Francuzi najuspješniji

Nakon što su tri puta bili drugi, danski rukometaši su prvi put u povijesti osvojili i zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima. Danska je bila druga 1967. godine, 2011. i 2013. godine, a ima i broncu iz 2007.

Osvojivši zlato postali su dvanaesta reprezentacija koja se uspela na svjetski tron. Na vrhu su Francuzi koji su šest puta bili svjetski prvaci, Švedska i Rumunjska imaju po četiri zlatne medalje, dok su Njemačka, Rusija i Španjolska slavile po dva puta. Zlato na svjetskom prvenstvu osvajali su i Hrvatska, ČSSR, SSSR, Jugoslavija, te Zapadna Njemačka.

OSVAJAČI ZLATA

6 – Francuska

4 – Švedska, Rumunjska

2 – Španjolska, Njemačka, Rusija

1 – Danska, HRVATSKA, SSSR, ČSSR, Zapadna Njemačka, Jugoslavija

DANSKA – NORVEŠKA 31:22

DANSKA: N. Landin, M. Landin, Zachariassen, Myrhol, Svan, M. Hansen, Olsen, Lauge, Green, Mortensen, Markussen, Mollgaard, Mensah, H. Toft Hansen, Hansen/Lindberg, Oris, HaldNORVEŠKA: Bergerud, O’Sullivan, Reinkind, Sagosen, Jondal, Myrhol, Bjornsen, Christensen, Jakobsen, Overby, Gullerud, Johannessen, Tangen, Blonz, Hansen

FOTO-REUTERS

D.J.

Comments are closed.