Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO: “HOROR USRED KISTANJA”!?: UMJESTO RADNIH MJESTA  DOBILI OPASNO “NAPUŠTENO GRADILIŠTE”…Za Ravnateljicu NP Krka Nellu Slavicu gradilište EU projekta „Vrelo života“ je ‘zaštićeno!’…

“Horor gradilište usred Općine Kistanje”.

Za Ravnateljicu NP Krka Nellu Slavicu gradilište EU projekta „Vrelo života“ je ‘zaštićeno!’…Prosudite sami.

 

Plinske boce, neeksplodirana minsko eksplozivna sredstva, armaturne mreže (probijene) kao ogradni zid… Ima li ovo  igdje?! Nella Slavica-Foto-Facebook

U povodu izjave Ravnateljice NP Krka Nelle Slavice za Šibenik News, da je gradilište EU projekta ‘Vrelo života’ zaštićeno https://mok.hr/vijesti/item/29847-kistanje-radovi-na-izgradnji-posjetiteljskog-centra-np-krka-stoje-a-pogledajte-kako-izgleda-napusteno-gradiliste

Vodimo vas na lice mjesta slobodnog ulaska u samo gradilište!

Očito je da kroz ogradu ulaze radoznalci, najvjerojvatnije i mala djeca te se svi mogu jako ozljediti a nisu ni svjesni kakva ih opasnost čeka u ovom horor gradilištu usred Kistanja-Foto Braniteljski portal

Izgled ovog horor gradilišta malo koga može ostaviti  ravnodušnim.

Šokantno je spoznaja da se  napušteno gradilište nalazi u samom centru mjesta Kistanje i da se radi o okruženju u kojem se igraju malena djeca koja se mogu lako provući između već davno zahrđalih armaturnih mreža i dospjeti na gradilište koje, sudeći po oznaci se smatra vrlo opasnim i kontaminiranim “eksplozivnim sredstvima minama”. Treba li netko nastradati ili poginuti na ovom gradilištu da bi se tek potom pokrenule hrvatske institucije? Stoga bi bilo poželjno da hrvatske institucije reagiraju na sve ovo dosad viđeno i utvrde pravo stanje stvari, što se tiče ovog projekta. (sic.) U protivnom se može očekivati da se netko gadno ozljedi ili nastrada, pa da tek onda institucije počnu raditi svoj posao.

Natpis koji sve govori sam za sebe-Foto-Braniteljski Portal

-NA OVOM GRADILIŠTU POSTOJI VELIKA MOGUĆNOST NAILASKA NA NEEKSPLODIRANA MINSKO EKSPLOZIVMA SREDSTVA -OZNAKA KOJA UTJERUJE STRAH U KOSTI MJEŠTANIMA ISTANJA.  

Naknadno se iz medija saznaje da mina “možda ipak nema”, pa se postavilo pitanje je li ta priča o minama trebala biti nekakvim „alibijem“ za neispunjavanje ugovornih obveza EU projekta. Međutim,  natpis o postojanju mina je prikačen i zasigurno stvara strah i nelagodu tamošnjeg stanovništva, jer se nalazi u samom centru Kistanja gdje je naveća cirulacija ljudi i djece.

EU -projekt-Foto-Braniteljski portal

Pažnju svakako plijeni i službena oznaka EU projekta pričvršćena za ogradu, odnosno armaturnu mrežu.

Zamke kao u nekakvim krivolovnim situacijama 

Dodirnete li i potegnete kvaku na vratima ozljedit će vas veliko drvo ili panj za koji je pričvršćen truli konop, što podsjeća ne nekakve zamke koje rade nesavjesni krivolovci kako bi prevarili i ulovili divljač. U svakom slučaju ovo je u najmanju ruku neprimjereno, za jedan ovakav EU projekt vrijedan desetke milijuna kuna.

Plinske boce-kvaka-panj-truli konop-Foto Braniteljski portal
Plinske boce-kvaka-panj-truli konop-Foto Braniteljski portal

I da ovim čudima nema kraja, ispred ulaznih vrata nalaze se pune i prazne plinske boce. Dok stojite uz plinske boce oznaka iznad vrata vas upozorava na veliku mogućnost nailaska na neeksplodirana minsko eksplozivna sredstva.Horor! Ovako nešto je nezamislivo u civiliziranim i uređenim državama, posebice u EU gdje se “horor gradilišta” ovakve vrste ne mogu pronaći ni u lošim vicevima i komedijama. No, u državi koja predsjeda Vijećem EU je i ovo moguće.Nažalost!

Hoće li institucije uraditi svoj posao ili će  i ovo biti samo “Hrvatska posla”!?

U službenom  priopćenju NP Krka stoji: “Trenutno je u pripremi i izradi troškovnik za pokretanje ponovljenog postupka javne nabave za predmetne radove u Kistanjama. Gradilište je „zaštićeno“ te mu pristup nije dopušten. Svakodnevno „ga obilaze“ čuvari prirode JU „NP Krka“.

Gotovo je neshvatljivo da bi itko pokušao opravdati ovu potencijalnu opasnost koju svojim neradom i nemarom uzrokuje ovo zapušteno „horor gradilište“ usred Kistanja. Ne bi li napokon, umjesto čuvara prirode, gradilište trebali obići čuvari Zakona iz nekoliko hrvatskih institucija? Naravno da trebaju.

“Milijunski projekt na čekanju”

Riječ je o sastavnici projekta “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”, projekta Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ (KK 06.1.2.01.0003) sufinanciran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., čiji je završetak planiran za 27. svibnja 2020. Odobrena su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 78.620.719,12 HRK, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 HRK.

U konačnici, bilo bi zanimljivo ćuti što će po ovom pitanju imati za reći Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU-a).

Dok se vladajući ovih dana razvlače po medijima , tko je ili tko nije pravilno ispunio imovinsku karticu, ovdje leži projekt vrijedan desetke milijuna kuna, a da nikom nije palo na pamet da se upita, što to tamo u Kistanju ne štima. Iz dobro obaviještenih izvora bliskih Nelli Slavici i još nekolicini njenih suradnika, doznaje se da su navodno raspravljali o prvom tekstu koji je naš portal objavio te da su navodno došli do zaključka, „da ne treba ništa dirati, jer bi mijenjanjem armaturne žice koja je na više mjesta probijena, dali svima do znanja da se tu ništa nije radilo već dugo vremena te da će još malo pričekati, a onda će navodno nekim sitnim zahvatima pokazati da se tu ipak nešto događa“!?.

Niz je pitanja koja se sama po sebi nameću u ovom, sada već “slučaju”.

Briga li se uopće načelnik Kistanja o Općini koju predstavlja i bode li mu oči ovo opasno gradilište usred Kistanja, koje je više nalik nekim horor filmovima ili Černobilu, nego EU projektu koji je vrijedan desetke milijuna kuna, a koji se treba realizirati u državi koja upravo predsjeda Vijećem Europske unije te kao takav osigurati radna mjesta za ljude u Kistanju koji žude za poslom.

Nije li vrijeme da načelnik općine Kistanje u pripomoć pozove inspekcije koje su zadužene za nadzor? Ako je to i  uradio, nigdje se, po samom izgledu gradilišta, ne može vidjeti da je tomu tako…Člankom 46. Statuta Općine Kistanje utvrđeno je da je načelnik Općine Kistanje nositelj izvršne vlasti Općine.

Ima li ovdje mjesta za istražne radnje predstavnika hrvatskih institucija?

 „Ravnateljica Nella Slavica potvrdila odustajanje od EU projekta Centar Lozovac vrijedan 100 milijuna kuna“ ?!

 „Bilo bi neodgovorno nastaviti s projektom opterećenim s tolikim brojem nepoznanica i evidentnih prepreka koje već sada znatno utječu na rokove, troškove i uvjete rada. Trošak objekta premašio je 60 % procijenjene vrijednosti nabave što ocjenjujemo neprihvatljivim i neracionalnim“, izjavila je za Tris portal ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

Riječ je o Projektu koji je sufinanciran, ili je trebao biti, iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru operativnog programa Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta bila je 105.968.378,33 HRK, od čega je Europski fond za regionalni razvoj (EFRD) sufinancirao 71.698.656,53 HRK, odnosno 85 % od ukupnih prihvatljivih troškova koji iznose 84.351.360,63 HRK, u obliku bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (šifra Projekta KK.06.1.2.01).

Na dnevnom redu 45. sjednice (Točka 6.) Upravnog vijeća Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ sazvane za 13. prosinca 2019. stoji Odluka o odustajanju od projekta „Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka – Lozovac K.K.06.1.2.01.0017, sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru operativnog programa Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

http://www.npkrka.hr/upload/stranice/2017/02/2017-02-03/172/45.pdf

http://www.npkrka.hr/upload/stranice/2017/02/2017-02-03/172/45.pdf

M.M. Viribus Unitis /Braniteljski portal

nastavlja se…Vezane vijesti;

(FOTO) NA POMOLU VELIKA AFERA!? NEZAMISLIV ODNOS NP KRKA POD RAVNATELJSTVOM NELLE SLAVICE PREMA MILIJUNSKIM EU PROJEKTIMA!?

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...