FOTO Hrvatsku na izložbi „100 jaslica u Vatikanu“ predstavlja šest jaslica

Peta izložba „100 jaslica u Vatikanu“ („100 presepi in Vaticano“) otvorena je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2022. u kolonadama na Trgu sv. Petra, a izloženo je i šest jaslica iz Hrvatske...

FOTO: FACEBOOK // IZLOŽBA 100 JASLICA U VATIKANU 2022.

Peta izložba „100 jaslica u Vatikanu“ („100 presepi in Vaticano“) otvorena je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2022. u kolonadama na Trgu sv. Petra, a izloženo je i šest jaslica iz Hrvatske.

Izložbu je otvorio proprefekt Dikasterija za evangelizaciju mons. Rino Fisichella. U otvorenju su sudjelovali kanonik papinske bazilike Svete Marije Velike nadbiskup Irenej Bilik, supruga ukrajinskog veleposlanika pri Svetoj Stolici Diana Juraš te, kao i prošle godine, veleposlanik Republike Kine na Tajvanu Matthew Shieh-Ming Lee. U glazbenom dijelu nastupila su dvojica pjevača iz ukrajinske zajednice i orkestar Vatikanske žandarmerije.

U kolonadama na lijevoj strani trga izloženo je oko 120 jaslica iz Italije, Ukrajine, Tajvana, Gvatemale, Venezuele, Malte, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske. Među jaslicama koje su prošle na natječaju, koji je trajao od lipnja do rujna, šest ih je iz Hrvatske.

Među njima su drugu godinu zaredom jaslice Perice Novosela iz Bistre. Novosel je ove godine postao predsjednik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica, nakon što je preminuo njezin dugogodišnji predsjednik Josip Barlek. Preko Udruge, Hrvatsku ove godine predstavljaju još dvoje jaslice iz Zagreba. Jedne je izradio Stjepan Kulfa koji je nedavno preminuo, a druge, u obliku vijenca koji se može objesiti na vrata, Jasmina Vranjković. Novosel je pak svoj rad napravio u lampašu, nazvavši ga Svjetlo nade, prenosi IKA.

Izložba će biti otvorena do 8. siječnja, a moći će se posjetiti od 10 sati do 19:30, osim od 25. do 31. prosinca kada će se zatvarati u 17 sati.

Prva izložba 100 jaslica održana je u Rimu na Piazzi del Popolo 1976. godine, a od 2018. održava se u Vatikanu. Hrvatsku od 1996. godine predstavlja Etnografski muzej Zagreb pri kojemu je 2004. osnovana Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

Umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Udruga ove godine u Hrvatskoj sudjeluje na šest izložbi: u Galeriji grada Krapine, Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku, OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici, Udruzi Ivana Perkovca u Šenkovcu (Brdovec), Vršilnici u Novim dvorima u Zaprešiću te u Općinskoj knjižnici Bistra gdje je izložen i Novoselov rad s prošlogodišnje izložbe 100 jaslica u Vatikanu.