FOTO Ispraćaj žrtava stravične tragedije, obitelji ogorčene: Ova parada političara je sramotna…

Rodbina nekih žrtava bojkotirala je ceremoniju te održala privatne pokope u znak gnjeva i protesta protiv države, koju smatra površnom i nemarnom kada je posrijedi sigurnost mosta...

Pogreb u Genovi - ''Mnogi ne žele sudjelovati u ovoj predstavi i razumijem ih'', rekao je svećenik Mauro Brezzo.

Italija na državnom pogrebu oplakuje žrtve rušenja mosta u Genovi u kojemu je po zadnjim podacima smrtno stradala 41 osoba, a spasioci i dalje tragaju za potencijalnim preživjelima koji su ostali pod ruševinama. Misa za 19 žrtava održana je u u prostoru Izložbenog i trgovačkog centra u tom obalnom gradu na sjeveru Italije, a predvodio ju je gradski nadbiskup, kardinal Angelo Bagnasco.

Članove vatrogasne brigade, spasilačke timove i pripadnike policije okupljeni u Centru dočekali su pljeskom. Vlada je subotu proglasila državnim danom žalosti. “Ovakve stvari ne bi se smjele događati, no nažalost i dalje se događaju. Sada se traže krivci…, odgovorne osobe koje bismo okrivili za smrt ovih ljudi, no mrtve ne možemo vratiti”, rekao je prijatelj jedne od žrtava, Giuseppe Rondinelli.

Majka jedne od žrtava rekla je da talijansku državu smatra odgovornom. Nunzia, majka 26-godišnjeg Gerarda Esposita, izjavila je kako vladini dužnosnici ne bi trebali biti na sprovodima žrtava te da je ova parada političara sramotna. “Naša djeca nisu alat za javne parade … oproštaj će dobiti među onima koji su ih voljeli”, rekao je otac jednog od mladića koji je poginuo, piše BBC.

No rodbina nekih žrtava bojkotirala je ceremoniju te održala privatne pokope u znak gnjeva i protesta protiv države, koju smatra površnom i nemarnom kada je posrijedi sigurnost mosta. ”Mnogi ne žele sudjelovati u ovoj predstavi i razumijem ih”, rekao je svećenik Mauro Brezzo.

Vijadukt Morandi urušio se u utorak tijekom oluje. Više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara. Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću. Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala tim mostom. Tvrtka Autostrade per l’Italia odbacuje svoju krivnju.

U subotu su vatrogasci pronašli tijela devetogodišnje djevojčice i njezinih roditelja uz “potpuno uništen automobil” kojim su putovali. Agencije pišu da je broj poginulih (41) i dalje neslužben jer se tijela trebaju i službeno identificirati. Ceremoniji za žrtve nesreće u Centru, među ostalima su prisustvovali predsjednik države Sergio Mattarella, premijer Giuseppe Conte i ministar prometa Danilo Toninelli.

A.K.