FOTO “Leteći tenk”: Mi-24P izdržao pogodak granate kalibra 57 mm?…

Borbeno-transportni helikopter Mi-24P, koji se nalazi u naoružanju sirijske vojske, tijekom misije je pogođen granatom kalibra 57 mm. Prema prvim navodima, po helikopteru je djelovao protuavionski top S-60 koji teroristi uglavnom upotrebljavaju za gađanje zemaljskih ciljeva, zbog iznimne snage njegovog streljiva…
Nema nikakve sumnje da bi svaki “zapadni” helikopter prilikom pogotka ovako snažnom granatom istog trena “bio oboren” i pretvoren u hrpu izgorenog metala. O uništenju helikoptera prvi su priopćili turski izvori. Međutim, kako se kasnije pokazalo, ta je informacija bila daleko od istine. “Leteći tenk” Mi-24P ruske proizvodnje se unatoč pogotku tako moćnim streljivom sigurno vratio u svoju bazu.
twitter

 

Sudeći po fotografiji, radi se o letjelici koja je se nalazila u sastavu Zračno-svemirskih snaga ruske vojske. Ova letjelica je 2017. godine postala dio sirijskih oružanih snaga, prenosi ruski internetski portal RG.

Mi-24 je svoju fenomenalnu borbenu žilavost prikazao još 80-ih godina prošlog stoljeća. Eskadrile “letećih tenkova” su podržavale jedinice 40. sovjetske armije koja je djelovala u Afganistanu. Tijekom svoje ratne upotrebe ovi su helikoperi znali izdržati pogotke više raketa ispaljenih iz lakih prijenosnih raketnih sustava, vatru iz PA topova i mitraljeza velikog kalibra. Slična iskustva koja u praksi opravdavaju nadimak “leteći tenk” zabilježena su i tijekom brojnih sukoba diljem svijeta u kojima je ovaj helikopter sudjelovao.

Prije početka nesretnog rata u Siriji sirijska vojska je u svom sastavu imala oko tridesetak operativnih udarnih helikoptera Mi-25 (oznaka za eksportnu verziju Mi-24).

Tijekom ovog su se sukoba ovi helikopteri aktivno upotrebljavali u velikom broju protuterorističkih operacija. Oni su s velikim uspjehom napadali pozicije u kojima su se nalazile terorističke snage, kao i njihova borbeno-transportna sredstva. Tom prilikom su se masovno upotrebljavale nevođene, a povremeno i vođene rakete, kao i gravitacijske bombe.

Ruska vojna industrija je nedavno predstavila i duboko moderniziranu verziju helikoptera koji je napravljen na bazi Mi-24P, a koja nosi oznaku Mi-35P+. Radi se o letjelici koja će dobiti novi kompleks za upravljanje vatrom pomoću kojeg će se navoditi suvremena ubojna sredstva, kao i optoelektronički sustav. “Mi ćemo ove helikoptere osposobiti da koriste suvremene vođene rakete ‘Ataka’ ili ‘Vihor'”, rekao je tom prilikom prvi čovjek koncerna “Rosvertol” Andrej Boginski.

Modernizacijom ove letjelice produžen je i njegov uporabni resurs na 45 godina. Na ovaj način će se opravdati ekonomska isplativost modernizacije ovih letjelica. Ova verzija helikoptera je već izazvala veliko zanimanje u svijetu, posebno kada su u pitanju vojske koje u svom naoružanju posjeduju ova sredstva.

A.G.