(FOTO) MILANOVIĆ ODLIKOVAO BRANITELJE IZ 204. VUKOVARSKE, 9. GARDIJSKE I 130. BRIGADE HV

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i to pripadnicima 204. vukovarske brigade, 9. gardijske brigade „Vukovi“, 130. brigade Hrvatske vojske iz Osijeka, policije iz Vukovara i Križevaca te jedinice za posebne namjene iz Valbandona.

„Prošlo je 30 godina, proći će još 30 godina i pitanje je tko će od nas biti ovdje, ali ono što ste učinili i ono što radite ovih 30 godina za Hrvatsku ne može i ne smije biti zaboravljeno. Neka je slava svima koji nisu među nama, da se ne zaboravi i da ostanemo Domovini vjerni“, poručio je predsjednik Milanović na svečanosti u Uredu predsjednika Republike. Čestitajući hrvatskim braniteljima na odlikovanjima i priznanjima, predsjednik Milanović je kazao kako su ih trebali dobiti i ranije, ali da nikada nije kasno zahvaliti im na časnom sudjelovanju u Domovinskom ratu. „Ovo je dug časti, nije svakodnevan događaj, nešto što ostaje za pamćenje“, istaknuo je predsjednik Milanović.

U ime odlikovanih Predsjedniku Republike zahvalio se umirovljeni general-bojnik Željko Živković. „Danas stojimo ovdje zajedno kako bismo podijelili trenutak velike časti i ponosa. Ova priznanja nisu samo znak individualnih postignuća, već odražavaju duh zajedništva i predanosti. Primajući ova odličja osjećamo se duboko počašćenim, ali smo također svjesni odgovornosti koja ide s tim. Ova nagrada nije samo priznanje za nas, već za svakog vojnika koji je dijelio trenutke izazova s nama. Pobjeda je bila rezultat timskog rada i suradnje“, rekao je umirovljeni general-bojnik Željko Živković, stoji u priopćenju Ureda predsjednika RH.

Za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovan je Milan Čanić, posmrtno. Za junački čin u Domovinskom ratu, Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su Zdenko Horvat, Siniša Jakševac, Zlatko Kovačić, Damir Kršić, a posmrtno Nenad Sinković, Ivo Ramljak i Josip Kvesić.

Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, Redom bana Jelačića odlikovani su Marinko Babić, Mirko Brekalo, Marko Cvitković, Ivan Ćurić, Željko Živanović, Zvonko Milas, Vladimir Urban koji se vodi kao nestali, te posmrtno Vladimir Đukić i Franjo Kračak.

Kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u ratu, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom posmrtno su odlikovani Milorad Beg, Goran Štipak i Žarko Lauc. Za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, Redom hrvatskog križa odlikovani su Drago Korać, Željko Gobac te posmrtno Zvonko Kovačić.