FOTO ‘Mimohod hrvatskih branitelja’ u Pakracu; branitelji su 1991. pokazali domoljublje i hrabrost…

Bio je to početak teške bitke za grad koji, zahvaljujući hrabrosti svojih branitelja, nikada nije pao u ruke neprijatelja...

Mimohod pobjednika

Pakračani na poseban način obilježavaju današnji dan, prvi ožujka. Prije točno 29 godina u tom gradu dogodio se prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih redarstvenika i pobunjenih srpskih paravojnih snaga. Grad nikada nije pao u neprijateljske ruke, no ljudske žrtve i razaranja bili su golemi…

– To je bila prva oslobodilačka akcija kojom je započeo Domovinski rat i znali smo da moramo uspjeti jer iza nas nije bilo nikoga tko bi to popravio rekao je Ante Ćurić iz ratne Specijalne jedinice Bjelovar.

Bio je to početak teške bitke za grad koji, zahvaljujući hrabrosti svojih branitelja, nikada nije pao u ruke neprijatelja.

– U Pakracu je poginulo više od 300 hrvatskih branitelja, bili smo iza Vukovara najrazrušeniji, i to od izravnih oružanih sukoba, rekao je Mislav Ivančić iz Udruge hrvatskih policajaca i branitelja Pakraca i Lipika.

U zajedništvu kojim su branili ovaj grad, prisjetili su se svih onih koji su za Pakrac i slobodnu Hrvatsku dali život.

I to kolonom sjećanja do gradskog groblja gdje su podno spomenika braniteljima položili vijence i zapalili svijeće zajedno s izaslanicima Sabora, Vlade i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

U Pakracu je u ponedjeljak “Mimohodom pobjednika” obilježeno 29 godina od prvog napada pobunjenih Srba na Republiku Hrvatsku, napadom na policijsku postaju, a u obrani Domovine hrvatski branitelji pokazali su domoljublje, hrabrost i odlučnost, rekao je na svečanosti ministar branitelja Medved…

FOTO-pakrackilist

“29 baklji pobjede” kao simbol 29 godina od početka Domovinskog rata su upalili članovi udruga Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Udruge djece branitelja Pakraca i Lipika oko 20 sati na prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

FOTO-pakrackilist.hr
Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske od 26. veljače do danas nizom kulturno umjetničkih sadržaja obilježena je 29. obljetnica događaja od 1. do 2. ožujka, 1991. kada su pričuvni policajci srpske nacionalnosti na prijevaru razoružali šesnaest hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac.
SPOMEN OBILJEŽJE
S policijske zgrade i općinske zgrade pobunjeni Srbi su skinuli zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe Republike Hrvatske su 2. ožujka, u ranim jutarnjim satima, odlučnom akcijom ušle u policijsku postaju, i vratile je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

U spomen na ta događanja danas je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje, a potom su ulicama Pakraca prošli sudionici ” Mimohoda pobjednika” položivši vijence na Spomen obilježje poginulim braniteljima.

Mimohod pobjednika

Nakon postrojavanja pred pakračkom Policijskom postajom sudionicima mimohoda i stanovnicima Pakraca obratili su se izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, ministar branitelja Tomo Medved, general Mladen Markač, izaslanik ministra unutrašnjih poslova Damira Božinovića te Željko Glavić, izaslanik Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

Mimohoda pobjednika

Ministar Medved rekao je da su hrvatski branitelji u obrani Domovine pokazali domoljublje, hrabrost i odlučnost.

“Upravo to su temelji ove Vlade koju vodi Plenković, na kojima Vlada gradi sve svoje programe i projekte, aktivno ih provodeći u uskoj suradnji s udrugama iz Domovinskog rata. Na to sam neizmjerno ponosan i pozivam vas na daljnju suradnju”, rekao je ministar Medved…

T.H.