FOTO Molitva na 104. obljetnicu smrti prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje Milana Neralića…

Ovaj svestrani sportaš kao jedan od najboljih mačevalaca u tadašnjoj Austro-Ugarskoj te je na Olimpijskim igrama održanim u Parizu 1900. godine osvojio brončanu medalju u disciplini sablja...

FOTO: ZVONKO RANOGAJEC / MONS. MILE PECIĆ

U Slunju je u četvrtak 17. veljače svečano obilježena 104. obljetnica smrti prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje Milana Neralića (Slunj, 26. veljače 1875. – Bečko Novo Mjesto, 17. veljače 1918.)…

Ovaj svestrani sportaš kao jedan od najboljih mačevalaca u tadašnjoj Austro-Ugarskoj te je na Olimpijskim igrama održanim u Parizu 1900. godine osvojio brončanu medalju u disciplini sablja.
Kraj njegove rodne kuće pored župne crkve Presvetog Trojstva okupilo se mnoštvo poštovatelja njegova lika i djela, među kojima i školske mladeži, a vijenac na spomen ploči na rodnoj kući otkrili su karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić te g. Marinković u ime old-timer kluba starodobnih vozila “Oplen Slunj”, koji su i pokretači ideje obilježavanja.
Na kraju je župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić podsjetio da smo svi mi sudionici životne utakmice. Sv. Pavao lucidno primijetio na kraju životnog putovanja: “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak”. Sjetili su se u kratkoj molitvi pokojnog Milana i ostalih preminulih sportaša.

L.K.