(FOTO) NA DANAŠNJI DAN Vlakom mira Hrvatska se i simbolično vratila na svoje istočne granice, u tada porušeni Vukovar

Vlak mira naziv je za željezničku kompoziciju od 21 vagona kojom se 8. lipnja 1997., tijekom mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, Hrvatska simbolično vratila na svoje istočne granice, u hrvatski grad Vukovar. Vlak je prvotno krenuo iz Zagreba, nakon kraćeg zadržavanja u Vinkovcima stigao je na kraju u Vukovar...

U vlaku su bili, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, najviši politički dužnosnici, crkveni velikodostojnici, članovi diplomatskog zbora te brojni uglednici iz javnog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske.

Predsjednika Tuđmana i brojne hrvatske dužnosnike i članove diplomatskog zbora dočekalo je u Vukovaru svečano mnoštvo Hrvata iz cijele Hrvatske, predstavnika nacionalnih manjina i predstavnika UNTAES-a.

U Vukovaru ispred željezničkog kolodvora počela je svečanost s hrvatskom državnom himnom i minutom šutnje za branitelje Vukovara. Pozdravljajući skup, prijelazni upravitelj general Klein je podsjetio na riječi predsjednika Tuđmana u Belom Manastiru da je sudbina Hrvata i Srba u njihovim rukama. Obraćajući se okupljenom narodu, predsjednik Tuđman pozvao je na praštanje jer pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru.

“Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na Dunav, znak je naše odlučnosti, da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikad ne dopustimo ono što nam se dogodilo. Ovu hirošimsku panoramu u sred Europe, grad Vukovar lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju”, rekao je tada predsjednik Tuđman.

Vlak je i u Vinkovcima dočekalo nekoliko tisuća ljudi s pozdravima i pjesmom.

Na dijelu pruge dogodio se i incident kod Borova Naselja, jer je vlak kamenovala skupina ekstremnih Srba. Nitko nije stradao osim što je razbijeno nekoliko prozora.

G.S.

 

 

Comments are closed.