Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(FOTO) Na Plesu otvoren NATO objekt za komunikacijsko-informacijske sustave

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu u utorak je otvoren novoizgrađeni objekt za smještaj hrvatske sastavnice NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NCISG – NATO Communication and Information Systems Group), a potpredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičeić izjavio je kako tim projektom dobivamo vrhunski obučene pripadnike Oružanih snaga RH.

Uz ministra Krstičevića svečanosti otvorenja nazočio je i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Robert Hranj i zapovjednik NCISG general-bojnik Walter Huhn, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Radovi na izgradnji objekta počeli su u veljači 2016., a završeni su krajem rujna 2017. godine. Ukupan financijski trošak radova iznosi 3.729.513,00 eura.

Ministar Krstičević zahvalio je djelatnicima Ministarstva obrane RH i OS RH koji su dali svoj doprinos u realizaciji toga važnog projekta, a posebno je zahvalio i partnerima u NATO-u na iznimnom doprinosu tijekom realizacije projekta, bez čije stručne i financijske pomoći bi ovaj projekt bilo teško realizirati, ističe se u priopćenju MORH-a.

„Vjerujem kako će se naše čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo s NATO savezom i dalje nastaviti izgradnjom obrambenih sposobnosti naše Hrvatske vojske, a  dijeljenje iskustava i obrana zajedničkih vrijednosti među partnerskim zemljama NATO saveza neka nam i dalje bude nit vodilja“ rekao je ministar.

Istaknuo je kako vrijednost ovog projekta daleko nadilazi materijalnu vrijednost samog objekta, jer ovim projektom Oružane snage RH dobivaju vrhunski obučene i uvježbane pripadnike.

„Vi ste ti koji činite razliku, a daljnjim cjeloživotnim obrazovanjem u najkvalitetnijim obrazovnim institucijama nastavit ćete doprinositi razvoju naše pobjedničke Hrvatske vojske na zahtjevnom i brzo rastućom području informacijskih i komunikacijskih tehnologija“ poručio je ministar Krstičević pripadnicima hrvatske sastavnice NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave – NCISG.

Dodao je kako je ponosan na njihov angažman proteklih godina u NATO misijama, gdje su se pokazali kao pouzdan partner na kojeg članice Saveza mogu računati.

Zapovjednik NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave (NCISG) general-bojnik Walter Huhn izrazio je zadovoljstvo što će ovaj objekt, financiran od strane NATO-a, poslužiti za povećanje sposobnosti Oružanih snaga RH. 

Također, izrazio je zahvalnost Hrvatskoj i ministru Krstičeviću na sudjelovanju u ovom projektu, istaknuvši kako je najvažnije imati dobro obučeno i educirano osoblje te kvalitetnu i dobru opremu, a ovo je dobar primjer za to.
Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj zahvalio je zapovjedniku NCISG-a general-bojniku Walteru Huhnu i njegovim suradnicima za pruženu pomoć tijekom rada na ovom projektu.

Ocijenio je kako otvaranje NATO-a objekt za komunikacijsko-informacijske sustave  na Plesu ne označava samo završetak infrastrukturnog projekta, već i važnu prekretnicu u višegodišnjim naporima za razvijanje novih sposobnosti u komunikacijskim i informacijskim tehnologijama.

Kontraadmiral Hranj rekao je i da je sudjelovanje Oružanih snaga RH u NCISG-u naše dugoročno opredjeljenje.

„Ovaj projekt od velike je važnosti za Oružane snage RH. Razvojem sposobnosti u komunikacijskim i informacijskim područjima uz pomoć i vodstvo stručnjaka iz NATO-a povećavamo svoje znanje i stručnost na tom području, te na taj način razvijamo nove generacije vojnih stručnjaka koji će na kraju poboljšati standarde u Oružanim snagama pri razvoju nacionalnih rješenja“, istaknuo je kontraadmiral.

Zapovjednik satnije razmjestivog komunikacijskog modula satnik Mario Vukešić rekao je kako će novi objekt i oprema olakšati svakodnevni život i rad pripadnika ove postrojbe, koji je vrlo izazovan i dinamičan u međunarodnom okruženju.

Pojasnio je zadaće ove postrojbe, naglasivši kako je riječ o uspostavi i održavanju veze za izmještena NATO zapovjedništva. Dodao je da su do sada uspješno sudjelovali u sedam NATO vođenih vježbi, u NATO vođenoj misiji Resolute Suport u Afganistanu  te u aktivnosti „NATO Support to Turkey“ u Turskoj.
Objekt u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, čiju je izgradnju financirao NATO, koristit će hrvatska postrojba – bojna veze Hrvatske kopnene vojske (HRV DCM F – Deployable Communication and Information Systems Module), koja se nalazi u sastavu 1. bojne veze NCISG, sastavnice Savezničkog zapovjedništva snaga za Europu – SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe).
Projekt uspostave i izgradnje nacionalnog razmjestivog komunikacijskog modula – HRV DCM F službeno je započeo u svibnju 2014. godine. Između ostalih projektnih zadataka, cilj je bio osigurati infrastrukturu za rad, što uključuje izgradnju objekta trajnog smještaja hrvatske sastavnice DCM, u skladu sa svim propisanim NATO normama i standardima za postrojbu tog tipa, priopćeno je iz MORH-a.

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...