FOTO Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: Marijan i Ira Horvat i danas su zajedno sretni…

Čekala sam s nestrpljenjem hoće li i on biti na nekom kamionu i odjednom ga ugledala. Kamion je prolazio, nisu smjeli stati, pa se Marijan samo nagnuo da me poljubi – kaže Ira...

Nismo znali da nas netko slika. Ma kakvi! Bili smo toliko sretni i uzbuđeni što se vidimo nakon mnogo vremena, ništa drugo oko nas nije postojalo!…

Prisjećaju se tim riječima Ira (46) i Marijan Horvat (57), djevojka i mladić s vjerojatno najljepše ljubavne fotografije Domovinskog rata…

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata – povratak “Gromova” iz operacije “Oluja” te susret Marijana i Ire Horvat.

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja. Nije znala, samo se nadala da će u koloni vozila biti i on, u koga je bila zaljubljena preko ušiju. Na pravome mjestu u pravo vrijeme našla se ondašnja sisačka fotoreporterka Večernjeg lista Lea Krivošić, koja je zabilježila ovaj prekrasni trenutak. Fotografija prikazuje, napokon, početak mira i nastavak života.

Malo tko ne zna za čuvenu fotografiju Alfreda Eisenstaedta, reportera magazina Life, koji je 14. kolovoza 1945. na njujorškom Times Squareu “ulovio” poljubac mornara i medicinske sestre netom nakon kraja Drugog svjetskog rata. Lein “Poljubac Groma” nastao je, skoro u isti dan, 50 godina poslije, 11. kolovoza 1995.
Marijana i Iru pronašli smo u Sisku. U sretnom su braku i baš su ovih dana proslavili 24. godišnjicu. Najljepši plod njihova braka je, kažu, kći Tea.
– Čekala sam s nestrpljenjem hoće li i on biti na nekom kamionu i odjednom ga ugledala. Kamion je prolazio, nisu smjeli stati, pa se Marijan samo nagnuo da me poljubi – kaže Ira.
Marijan se prisjeća kako je zapovijed bila da se s kamiona ne silazi, vozili su se prema vojarni, ali se uspio nagnuti prema svojoj prekrasnoj djevojci duge plave kose. Još godina i Horvatovi će proslaviti četvrt stoljeća braka, ljubavi koja je pobijedila sve ratne strahote, čekanja i nadanja. Njihova prekrasna fotografija velikog formata krasi i sisački Gradski muzej, podsjeća da ljubav može biti jača od svega.
A.G.