FOTO Nedaleko od Knina niknuo spomenik kapi partizanki: “Nosim kapu sa tri roga i borim se protiv Boga…”

Posebno ponosan na tu kapu bio je bivši predsjednik Ivo Josipović koji je u mjestu Srb 27. srpnja 2010. godine" lijepe kape partizanke nazvao", "simbolom ljubavi i mira"...

Uz državnu cestu Knin – Kistanje, kod naselja Oćestovo (pet kilometara od Knina) obnovljen je spomenik ‘lijepoj kapi partizanki’!

Uz državnu cestu Knin – Kistanje, kod naselja Oćestovo, nekoliko kilometara od Knina niknuo je spomenik ‘lijepoj kapi partizanki’ s jasno izraženom crvenom zvijezdom!…

Spomenik palim borcima NOB-a, u obliku troroge kape, postavljen je godinama prije Domovinskog rata, preživio je vrijeme okupacije, četnici iz Knina nisu ga dirali, ali su mu prije desetak godina temelji otkazali, zasigurno zbog aljkavosti izvođača radova koji zasigurno nije imao ni građevinsku dozvolu jer je sponemik nakaradno i napravljen.

Spomenik je 2011. bio u polegnutom stanju zbog slabih temelja…

Nije nepoznato da na tom području do 1944. nije bilo partizana, u Kninu su stolovali četnici i dinarski četnički odred, a dio njih, nakon kapitulacije Italije, priključio se partizanima.

Godine 2011. spomenik je polegnutom stanju, a danas je obnovljen, uređen je natpis i istaknuta svježe obojena crvena zvijezda petokraka.

Spomenik kapi partizanki s crvenom zvijezdom petokrakom koja je rušila Hrvatsku u Domovinskom ratu…Foto-Facebook

Trorogu partizansku kapu, popularno nazivanu “triglavka”, prema najvišem vrhu u Sloveniji…Prvi su ju nosili partizani iz Slovenije, a od d 1944. godine zamijenila ju je kapa “titovka” s ravnim gornjim bridom.

Ta kapa poznata je iz pjesme nosim kapu sa tri roga i borim u se protiv Boga.

Posebno ponosan na tu kapu bio je bivši predsjednik Ivo Josipović koji je u mjestu Srb 27. srpnja 2010. godine” lijepe kape partizanke nazvao”, “simbolom ljubavi i mira”.

– Gledam vaša odličja iz Drugog svjetskog rata koja danas nosite i tako treba, s ponosom ih stavite, kazao je tadašnji hrvatski predsjednik okupljenim,  a oni su ushićeno uzvratili skandiranjem  “Tito, Tito, Jugoslavija!”

Srb 27. srpnja 2010. godine” lijepe kape partizanke Josipović je nazvao”, “simbolom ljubavi i mira”.

–Vidim, neki od vas nose i kape partizanke. To su lijepe kape, one nose poruke “ljubavi i mira”,  da više nikada ne bude zločina, genocida i rata. Hrvatska je demokratska zemlja u čijem je Ustavu upisan antifašizam, rekao je tada Ivo Josipović praćen burnim odobravanjem okupljenih u Srbu toga dana.

U Srbu je ex hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović u pratnji potpredsjednika Vlade dr. Slobodana Uzelca, predstavnika Sabora Milorada Pupovca nazočio otkrivanju spomenika, gdje je s ponosom hvalio kape partizanke.

Mi smo obnovom ovog spomenika, kojega je financirala hrvatska Vlada kao i donatori iz Srbije, omogućili da se povijest konačno vrati kući. Ali dugo će trebati da ta povijest bude u svakoj učionici i u hrvatskim medijima – rekao je tada Milorad Pupovac, koji je zajedno sa Josipovićem otkrio spomenik u Srbu.Pokrovitelj tog skupa bio je Hrvatski sabor, a hrvatski građani su za spomenik u Srbu platili preko tri i pol milijuna Hrvatskih kuna, a da o tom pojma nemaju…Mnogi su tog 27. srpnja 2010. godine  došli iz Srbije u Srb i držali govore, veličajući Tita i crvenu zvijezdu petokraku, ni sami ne znajući zašto su tu.

Hrvatski branitelji prosvjedovali su protiv kape partizanke

S druge su strane bili hrvatski branitelji koji su se toga dana u Srbu u velikom broju okupili na prosvjedu ne odobravajući veličanje crvene zvijezde petokrake, simbola totalitarnog komunističkog režima, koji je u obrambenom Domovinskim ratu u srpskoj agresiji na Hrvatsku , rušio sve pred sobom. Nosila je tu istu kapu agresorska JNA kao i mnogi rezervisti poslani iz Srbije da ubijaju , pale, uništavaju i likvidiraju sve što je Hrvatsko. Za ogroman broj ratnih zločina koje su srbi pod ovim simbolom crvene zvijezde uradili nad Hrvatima, malo tko je od njih odgovarao.

Mnogi od srpskih zločinaca slobodno šeću Hrvatskom, kao da se ništa nije dogodilo, uz prešutno odobravanje hrvatskih institucija i vlasti, zbog čega je prije nekoliko dana održan veliki prosvjed u Vukovaru.

H.H.

 

Comments are closed.