FOTO Obilježen Dan vukovarskih branitelja

Uz polaganje vijenaca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, u crkvi Svetoga Filipa i Jakova služena je misa...

Predstavnici šest braniteljskih udruga, od njih 20-ak koliko ih je osnovano u Vukovaru proteklih godina, obilježilo je u četvrtak 24. kolovoza kao Dan vukovarskih branitelja, a obilježavanje toga dana na Memorijalnom groblju i ove je godine pokazalo podijeljenost među  braniteljskim i stradalničkim udrugama u Vukovaru. 

Naime, druga skupina branitelja, okupljena oko gradonačelnika Ivana Penave i pripadnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, za Dan branitelja odabrala je 10. ožujka, dan postrojavanja prvih nenaoružanih odreda.

Na podijeljenost među braniteljskim i stradalničkim udrugama u Vukovaru, čak i kada je u pitanju obilježavanje njihova dana, upozorio je predsjednik vukovarske podružnice Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivo Kovačić  nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju.

Zdravko Komšić u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata podsjetio je kako je  na ovaj dan 1991. godine započeo prvi opći napad na Vukovar s kopna, zraka, s Dunava i s područja Srbije. “Na današnji dan tadašnja JNA otvoreno se svrstala na stranu agresora. Isto tako na današnji dan su i srušena prva dva JNA vojna zrakoplova. Toga dana Vukovar je počeo proživljavati svoju golgotu “, rekao je Zdravko Komšić.

“Ne želimo nikakvo politikantstvo nego samo da se prisjetimo 1991. godine i odamo počast dečkima koji više nisu među nama.  Želimo i na ovaj način spriječiti da se njihova žrtva i sve što se događalo tijekom Domovinskoga rata nikada ne zaboravi“, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Vijenac na memorijalnom groblju položio je i Stjepan Sučić kao izaslanik ministra branitelja koji nije davao izjave novinarima.

Uz polaganje vijenaca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, u crkvi Svetoga Filipa i Jakova služena je misa, a kasnije je uslijedilo prigodno druženje na stadionu NK Radnički./H

Foto: FaH

D.K