FOTO -VIDEO Obilježena 26. godišnjica pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića-Gavrana u Krivom putu…

Damir Tomljanović Gavran zauvijek će ostati zapisan u hrvatskoj povijesti...

Komemoracijom na grobu stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana u ponedjeljak, 17. veljače 2019. u Krivom Putu obilježena je 26. obljetnica njegove pogibije…

Na današnji dan 1994. godine na crti razdvajanja Hrvatske vojske i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba kod Tulovih greda na južnom Velebitu poginuo je pukovnik Damir Tomljanović-Gavran, jedan od legendarnih zapovjednika  1. Gardijske brigade „Tigrovi“. Njegova hrabrost i vojna doktrina stvorile su od Damira heroja Domovinskog rata koji se iskazao na svim hrvatskim bojištima. Tome neustrašivom časniku danas su na zanjem počivalištu u njegovu rodnom Krivom Putu došli iskazati članovi obitelji, predstavnici državnog vrha, predstavnici jedinica lokalne samouprave, suborci i prijatelji.

Posebno se dirljivim riječima nazočnima obratio  izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Gavranov prijatelj i suborac Ivica Krizmanić koji je iznio ratni put Damira Tomljanovića Gavrana.

-Gavran je bio moj zapovjednik pa se još jednom zahvaljujem na ukazanoj časti Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Pristupio je u Hrvatsku policiju početkom kolovoza 1990. godine. Odmah po osnutku specijalne policije u Rakitju Gavran je bio njihov pripadnik. Sudjelovao je u akcijnama u Pakracu, na Krvavom Uskrsu na Plitvicama, kod Okučana, Novske… Kada je postao pripadnik „Tigrova“ sudjelovao je u svim akcijama i operacijama te proslavljene postrojbe. Predugo bi trajalo da bih nabrojao sve operacije u kojima je Gavran sudjelovao. Dogvoljno je reći da je naš zapovjednik i suborac Damir Tomljanović Gavran sa svojom postrojbom stoički branio hrvatski teritorij od često nadmoćnijeg neprijatelja. Nemoguće je nabrojati sve bitke u kojima je Gavran sudjelovao i posvuda iskazao nevjerojatnu hrabrost. Poginuo je prije 26 godina na Tulovim gredama na Velebitu. Bio je to veliki čovjek, prijatelj i zapovjednik. Teško je izgubiti takvog heroja, kao što smo izgubili mnoge časne i ponosne branitelje. Mi se nismo borili za ovakvu Hrvatsku u kojoj naše pravosuđe oslobađa ratne zločince koji su ubijali naš narod i rušili hrvatske gradove, ustvrdio je Ivica Krizmanić.

Vijence na Gavranov grob danas su položili mnogi, među njima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Darko Nekić, saborski zastupnici Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić, predstavnici Hrvatske vojske i policije, župan ličko-senjski Darko Milinović sa zamjenikom Vicom Nekićem, pročelnici i Josip Dragičević (predsjednik Udruge djece poginulih Hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije), gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina i predstavnici većine jedinica lokalne samouprave iz Ličko-senjske županije.

Nakon komemoracije održana je sveta misa u crkvi Majke božje snježne u Krivom Putu.

———————————————–

-Damir Tomljanović Gavran zauvijek će ostati zapisan u hrvatskoj povijesti.
Uspomene na njegovo junaštvo nikada ne blijede, u njegovu čast Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Damir Tomljanović – Gavran, a njegove vrijednosti utkane su u današnjoj Hrvatskoj vojsci”.

Damir Tomljanović – Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu.

Kandidati za predsjednika i potpredsjednike HDZ-a dr. Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić sjednim od Tigrova Ilijom Vučemilovićem-danas su u Krivom Putu odali počast legendarnom zapovjedniku i junaku Domovinskog rata Damiru Tomljanoviću Gavranu.
Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu.
Spomen ploča Damiru Tomljanoviću Gavranu
Spomen ploča Damiru Tomljanoviću Gavranu

 

PISMA HRVATSKOM VITEZU

MILA SESTRO HRVATICE VILO
SJEĆAŠ LI SE NIJE DAVNO BILO

ZIMSKOG DANA BILO JE U ZORU
KAD SI POŠLA NA VELEBIT GORU

PUT TE VODI PO SIVOM KAMENJU
TOM STOLJETNOM HRVATSKOM ZNAMENJU

PRAVAC VODI PUT TULOVIH GREDA
A TEBI SE NEŠTO IĆI NEDA

SRCE TUČE, A NI ZRAKA NEMA
PREDOSJEĆAŠ DA SE NEŠTO SPREMA

ZA UZBUNU UVIJEK IMAŠ DARA
TAJ OSJEĆAJ NIKAD TE NE VARA

OKO SRCA TUGA STEŽE JAČE
SEDAMNAESTI BILO JE VELJAČE

TOGA DANA REKLA SAM GAVRANU
DA NE IDE UZ TULOVU STRANU

REKLA SAM MU I SAD MI JE ŽAO
ŠTO ME NIJE TADA POSLUŠAO

REKLO BI SE DA GA NEŠTO VUČE
POĆ NA GREDE DI JE BIJA JUČE

REKAO JE DA NE MOŽE STATI
VEĆ SVOJIMA MORA POHITATI

KAD JE TEŠKO I KAD NEBI ZNALI
SVI BI NJEGA REDOM DOZIVALI

SUBORCIM BI ISPUNIO ŽELJU
SA POKLIKOM STIŽEM PRIJATELJU

NEBI PROŠLO NI MALO VRIMENA
SA NJIMA BI BIJA UZ RAMENA

DOTRČA BI ON DO SVAKOG ROVA
UVJEK BIJA DO SVOJIH TIGROVA

BIT UZ SVOJE VIDLJIVI SU ZNACI
KO ŠTO RADE HRVATSKI JUNACI

I TAKO JE TOGA TUŽNOG DANA
SUDBINA MU BILA ZAPISANA

ČETNIČKE GA GRANATE NE PLAŠE
DA OBIĐE POLOŽAJE NAŠE

UHODA GA PRATIO U STOPU
PA JE PUŠKU PRIMAKAO OKU

I OPALI ON KLETOG NABOJA
ŠTA UČINI MILA MAJKO MOJA

TAJ DOGAĐAJ STRAŠAN NAM JE BIO
SNAJPERSKI GA METAK POGODIO

USRED GLAVE HRVATSKOG JUNAKA
NEMA ONOG KOJI NIJE PLAKA

IZVLAČE GA UZ SVU TEŠKU MUKU
A ČETNICI SVE PO NJIMA TUKU

U SUSRET SU ZRAKOMLATU POŠLI
DO LUKOVOG ŠUGARJA SU DOŠLI

TEŠKU RANU IZDRŽAT NE MOŽE
TI GA SEBI PRIMI DRAGI BOŽE

SLAVAN JUNAK ODUVIK JE BIJA
TU JE SVOJE OČI ZAKLOPIJA

KO UČINI TO STRAŠNO UBOJSTVO
NE IMAO NI TREĆE POTOMSTVO

DUŠMANIM JE ISPUNIO ŽELJE
NE ZNALO SE NJEMU ZA TEMELJE

VELEBIT JE TOGA TUŽNOG DANA
BIO SVJEDOK STRAŠNOG DOGAĐANJA

CVILILA JE LIKA, PLAKALE SU OČI
VIJALI SU VUCI U SVOJOJ SAMOĆI

SVE DO MORA ČULI SU SE KRICI
TUGA NASTA U NJEGOVOJ LICI

TVOJA SMRT JE ZA NAS RANA LJUTA
SINE LIKE IZ KRIVOGA PUTA

LETIO SI NA KRILIMA PTICE
BRIGADIRE HRVATSKE VOJNICE

CRN GAVRANE TVOJA KRILA PUKLA
I U VJEČNOST ONA TE ODVUKLA

MAJKO MARE PONOSNA NAM BILA
SVOGA DADU KADA SI RODILA

TEŠKE RANE KOJE JOŠ KRVARE
TVOJE SRCE NEĆE DA ZAVARE

SUZE NEMA JER JE IZLIVENA
BOLI NEMA JER JE OTUPLJENA

HRABRA BUDI KAO TVOJA DICA
KO ŠTO RADI MAJKA HRVATICA

KAD POGLEDAŠ U NEBO VISOKO
NEKA TVOJE NE ZASUZI OKO

VIDITI ĆEŠ POD OBLAKE DUGU
CRNU PTICU ŠTA LETI U KRUGU

I ČUTI ĆEŠ GRAKTAJ SA VISINA
TO JE POZDRAV TVOGA DRAGOG SINA

ŽIV SAM MAJKO I RADOST ME HVATA
DOK JE SVIJETA I DOK JE HRVATA

NISI MRTAV NEGO ŽIVIŠ BRATE
OVA PJESMA NEK NAS SJEĆA NA TE

I NA TVOJE VITEŠKO JUNAŠTVO
KAKO JE SE BRANILO HRVATSTVO

BRIGADIRE NEK TI BUDE LAKA
OVA ZEMLJA OD TVOJIH PREDAKA

MIRNO SPAVAJ TI HRVATSKI SINE
U NJEDRIMA SVOJE DOMOVINE.

Ugljane: 2012 god.
Autor: Jozo Fumić

M.M.Viribus UnitisVezane vijesti;

Legendarni zapovjednik Tigrova Damir Tomljanović Gavran rođen je 18. travnja 1968. u mjestu Veljunu kod Senja.

Već 1990. pristupio je postrojbi MUP-a za specijalne namjene u bazi Rakitje i sudjelovao u gotovo svim njezinim akcijama. Nakon osnivanja Zbora narodne garde pristupio je 4. bataljunu 1. A brigade, poznatom pod nazivom Gavrani, i otuda njegov nadimak.

Bataljun se borio na Banovini i Kordunu, a zatim diljem istočne i zapadne Slavonije. Sljedeće godine Tomljanović s Tigrovima odlazi na južno bojište, gdje uspješno, iako uz velike gubitke, sudjeluju u teškim borbama za oslobađanje širega dubrovačkog zaleđa i deblokadu Dubrovnika.

Tomljanović je počeo kao vojnik u Rakitju, a zatim je postao zapovjednik desetine. Tijekom boravka na južnom bojištu postavljen je za zapovjednika 4., a nakon povratka i preustroja 2. bojne Tigrova. Poslije kratkog predaha Druga bojna je, zbog srpskog protunapada koji je slijedio nakon operacije Maslenica, u veljači 1993. upućena na Velebit.

Ondje je Tomljanović ubrzo preuzeo i dužnost zapovjednika Sektora 1 te bio nadređen svim postrojbama na području Velebita i podvelebitskog kraja, a obnašao ju je sve do pogibije. Iako je bio jako strog, suborci su ga iznimno cijenili zbog hrabrosti i odlučnosti. Nakon što se bojišnica stabilizirala, Tomljanović je upućen u Časničku školu. No važniji su mu bili suborci na položajima.

Kada je s dvojicom krenuo u obilazak i postavljanje novih položaja kod Ruje, na Tulovim gredama, iz zasjede ih je dočekala rafalna paljba. Jedan je metak pogodio Tomljanovića koji je izdahnuo prije nego što su ga suborci uspjeli izvući. Tomljanovićeva pogibija bila je velik šok za Tigrove. Taj iznimno hrabri borac već je s 26 godina stekao čin pukovnika. Posmrtno je promaknut u stožernog brigadira i odlikovan najvišim odličjima, a njegovim imenom nazvano je Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva u Šepurinama kod Zadra.

-(VIDEO) Izdrži prijatelju,stižem…Pogledajte dokumentarac o junaku Domovinskog rata Damiru Tomljanoviću Gavranu…

-(FOTO-VIDEO) Obilježena 25. obljetnica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana…