FOTO Obilježena 29. godišnjica akcije ‘Veli vrh’…najveće pješačke bitke na području cetinskog kraja u Domovinskom ratu

Obilježena 29. godišnjica akcije ‘Veli vrh’

U organizaciji HVIDRA-e i Grada Vrlike na Svilaji je obilježena 29. godišnjica akcije ‘Veli vrh’, najveće pješačke bitke na području cetinskog kraja u Domovinskom ratu. Dogodila se 8. lipnja 1993. godine, a na Velom vrhu nalazila se skupina od 16 branitelja 126. brigade Hrvatske vojske, redom s vrličkog područja. U ovoj akciji srpski snajperisti ubili su Petra Varnicu, a dvojicu branitelja teško su ranili.

29 obljetnica akvije Veli vrh

Svake godine Vrličani osvježavaju sjećanje na bitku na Velom vrhu i odaju počast svom sumještaninu Petru Varnici. Na spomen obilježje poginulom Varnici položili su vijence i zapalili svijeće predstavnici HVIDRA-e na čelu s predsjednikom Božom Giljanom, gradonačelnikom Vrlike Jurom Plazonićem koji je predstavljao i Splitsko-dalmatinsku županiju te Nediljko Živaljić iz Županijskih cesta. Naime pokojni Varnica bio je zaposlenik ove tvrtke. Pored Vrličana na komemoraciji su sudjelovali predstavnici 154. brigade HV-a iz zagrebačke Dubrave, koji s Vrličanima održavaju prijateljske odnose, donosi ferata.hr.

spomenik poginulima

Po ustaljenom običaju osim Petru Varnici sudionici komemoracije odali su počast i ostalim hrvatskim dragovoljcima koji su poginuli na Svilaji u Domovinskom ratu – Zdravku Uvodiću, Dubravku Grubišiću, Ivici Šući i Anđelku Zrnčiću.

T.H.

VEZANE VIJESTI

NA DANAŠNJI DAN 1993…AKCIJA “VELI VRH“. Najveća pješačka bitka Domovinskog rata u Cetinskoj krajini