Utorak, 23. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Obilježena 31. obljetnica početka rada prve hrvatske ratne bolnice…”Da nije bilo njih, ne bi bilo mene”, ustvrdio je hrvatski branitelj Miroslav Abramović, ranjen 1991.

U Muzeju Domovinskog rata na Turnju u ponedjeljak je obilježena 31. obljetnica početka rada ratne bolnice u Topuskom, prve ratne bolnice u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, zahvaljujući kojoj se počeo razvijati vojni sanitet Republike Hrvatske
Obljetnica je obilježena okruglim stolom na kojemu je istaknuto da je iz te bolnice organiziran prvi helikopterski prijevoz ranjenika iz okruženja tijekom Domovinskog rata.

Ratna bolnica u Topuskom s radom je počela 1. kolovoza 1991. u opkoljenom Topuskom koje je trpjelo napade brojčano i tehnički daleko nadmoćnijih neprijateljskih snaga. Glavninu njezina kadra činili su karlovački liječnici, medicinske sestre, tehničari i vozači saniteta.

“Da nije bilo njih, ne bi bilo mene”, ustvrdio je hrvatski branitelj Miroslav Abramović, ranjen 1991., a njegove riječi potvrdio je i Franjo Družak, tadašnji zapovjednik policije u Topuskom, dodajući da je prisutnost zdravstvenog osoblja braniteljima pružala osjećaj sigurnosti.

“Topusko je branilo nekoliko stotina branitelja, a u ratnoj bolnici bilo je zbrinuto 439 bolesnika, od toga 286 branitelja”, rekao je na skupu medicinski tehničar Hrvoje Dugi govoreći o doprinosu karlovačkog medicinskog osoblja u Domovinskom ratu.

Na početku su, ispričao je, samo dobili poziv da dođu sanitetskim vozilima u karlovačku policijsku stanicu, gdje su zadužili uniforme i osobno naoružanje te su upućeni u Topusko.

“Na čelu te ekipe bio je danas pokojni doktor Nino Šikić. Krenuli smo u Topusko preko Pisarovine. Prelaskom mosta u Pokupskom prešli smo u rizičnu zonu. Tamo je bila učestala pucnjava”, svjedoči Dugi i dodaje da su prvo organizirali bolnicu u hotelu “Toplica”, te da je ubrzo preseljena u sigurniji objekt “Blatne kupke”.

U Topuskom je tada bilo 350 do 400 branitelja, te oko 800 stanovnika, a broj medicinskih djelatnika ubrzo se povaćavao dolaskom kadra iz Karlovca. “Sve je stvarano u hodu, sa srcem i voljom. Ono što se događalo tih mjesec i pol dana u Topuskom neće se, srećom, ponoviti za čitavog našeg života”, poručio je Družak.

“Do rata nisam bio niti siguran je li Topusko u Hrvatskoj ili u Bosni”, otkrio je liječnik Bruno Škurla, također dio osoblja ratne bolnice, svjedočeći kako se odlazilo u nepoznato, a anesteziolog Josip Žunić ispričao je da je, prije rata, kanio nastaviti karijeru u Grazu.

Posebno je pohvalio protokol za primarno liječenje ranjenika koji se pokazao učinkovitim te se koristio u nastavku rata. “Ono što smo radili bilo je ponekad na granici revolucije. Dvojici ranjenika sam tih dana dao po sedam litara infuzije u roku dva sata”, prisjetio se Žunić na skupu o radu ratne bolnice u Topuskom 1991. godine.

Današnji sudionici okruglog stola aktivni su sudionici ratnih događaja, djelovanja saniteta u Domovinskom ratu i rada ratne bolnice u Topuskom 1991. godine.
U okruglom stolu su sudjelovali: gen. dr. Kornelije Brkić, dr. Bruno Škurla, dr. Josip Žunić, Miroslav Abramović, Đurđica Brajdić, Franjo Družak i Hrvoje Dugi.
Prisutne su pozdravile zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Ivana Fočić i ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić.Voditelj programa je bio kustos Juraj Horvatin.

M.M.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...