Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO – Oni su prije 25 godina oslobodili hrvatski jug

Povodom proslave Dana općine Konavle te 25. godišnjice oslobođenja te općine u Domovinskom ratu u Domu kulture u Cavtatu je u petak navečer održan okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici postrojbi Hrvatske vojske koje su oslobodile jug Hrvatske, a tom je prigodom istaknut doprinos gardijskih brigada.

Sudionici operacije oslobađanja hrvatskog juga, ta ponosna, pobjednička Hrvatska vojska u popodnevnim je satima petka prošla cavtatskom rivom u pratnji Cavtatske glazbe i mažoretki povodom 25. obljetnice oslobađanja hrvatskog juga.

Stjegovi postrojbi koje su sudjelovale u akciji oslobađanja Cavata i Konavala od srbo-crnogorskih agresora ponosno su se zavijorili na cavtatskom trgu, gdje su se postrojili pripadnici Konavoske bojne, Gromova i Tigrova.

Pukovnik Eduard Čengija iz 163. brigade Hrvatske vojske Dubrovnik rekao je kako je na dubrovačkom području akcija oslobođenja vođena u dva ešalona.
‘U prvom su bile gardijske brigade, a u drugom rezervne, koje su zauzimale položaje kako bi se gardijske brigade mogle odmoriti. Stvaralo se povjerenje između postrojbi. Srce nam je bilo veliko kada je 2. gardijska brigada došla iz pravca Ivanice”, istaknuo je Čengija.

“Na 6. prosinca 1991. godine, kad se dogodio najteži napad na Dubrovnik, imali smo oko 900 vojnika ukupno, a najjače oružje bili su 120-milimetarski minobacači bez nišanske opreme. Bili smo u blokadi, ali smo imali prave ljude, a kad smo pripremali deblokadu, imali smo višestruko više oružja”, rekao je Čengija.

Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana, a spomenimo i to kako je u večernjim satima organiziran okrugli stol s predstavnicima 1. gbr „Tigrovi“, 2. gbr „Gromovi“, 4. gbr „Pauci“, 163. br HV Dubrovnik, satnije Konavle te Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Na okruglom stolu su sudjelovali i general pukovnik Marijan Mareković iz 1. gardijske brigade (GBR) ‘Tigrovi’, satnik Krešimir Maretić iz 2. GBR ‘Gromovi’, brigadir Jozo Šerić iz 4. GBR ‘Pauci’, Ivo Simović-Crni iz satnije Konavle te Ilija Vučemilović Šimunović iz Udruge ratnih veterana 1. GBR ‘Tigrovi’ te dr. sc. Natko Martinić Jeričić iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra.

 

Najnovije

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...

Biblijska poruka 18.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ljubiti Gospodina do mučeništva

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 21, 20-25 Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše...