FOTO: Otvoreno 61. međunarodno vojno hodočašće u Lourdesu…Na hodočašću sudjeluje oko 12 000 tisuća vojnika i policajaca iz cijeloga svijeta

Sve hodočasnike pozdravio je francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet, te je zatim upalio svijeću - svjetlo 61. međunarodnog hodočašća i tako na simbolični način otvorio ovogodišnje hodočašće...

Foto: MORH

Svečanom povorkom orkestara, stjegova i izaslanstava četrdesetak zemalja u petak, 17. svibnja 2019. godine, u bazilici Sv. Pija X. u Lourdesu, započelo je 61. međunarodno vojno hodočašće (P.M.I.)…

Otvorenju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uz ministre obrane Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te brojna visoka izaslanstva zemalja sudionica hodočašća u Lourdesu.

Sve hodočasnike pozdravio je francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet, te je zatim upalio svijeću – svjetlo 61. međunarodnog hodočašća i tako na simbolični način otvorio ovogodišnje hodočašće.

Na hodočašću sudjeluje oko 12 000 tisuća vojnika i policajaca iz cijeloga svijeta, među kojima je 820 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem zapovijeda zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić.

Nakon otvorenja uslijedila je Večer pomirenja i ispovijedi u bazilici Pio X. kojoj je ove godine organizator bila Republika Hrvatska. Klanjanje je predvodio vojni biskup Jure Bogdan u zajedništvu s vojnim biskupom Tomom Vukšićem. U svome nagovoru potaknuo je hodočasnike na promicanje mira, ne bilo kojeg, već pravog, autentičnog Božjeg  mira u našim svakodnevnim životima.

U jutarnjim satima u subotu, 18. svibnja 2019. godine u bazilici sv. Bernardice služena je zajednička sveta misa za vojne hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koju je predvodio vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić. On je u propovijedi naglasio opasnost od mirenja s onim što je nespojivo s našim uvjerenjima. Pozvao je vjernike da u suvremenom svijetu, koji ima toliko dodirnih točaka s biblijskim vremenima, budu “ekolozi savjesti” i promicatelji dobra, priopćio je MORH.

M.M.