(FOTO) PAPUK-Nisu ih zaboravili: Suborci se prisjetili poginulih u akciji ”Orada” u sklopu akcije ”PAPUK 91”na pakračkom bojištu…

Strpljivo i dalje očekujemo medalju zapadna Slavonija...

3.01.1992.Na današnji dan prije 30 godina provedena je zadnja akcija ”Orada” u sklopu operacije ”PAPUK 91” na pakračkom dijelu bojišta…

Cilj ove operacije je osloboditi i ovladati što većim prostorom u smjeru Bijelih Stijena, jer prostor koji oslobodimo biti će pod našom kontrolom do dolaska snaga UNPROFOR-a zbog potpisanog Sarajevskog primirja koje je stupilo na snagu istog dana u 18,00 sati.
U akciji Orada naša postrojba imala je znatne gubitke, Nikola Blagojević poginuo u Kričkama, Ivica Šimunović poginuo u Donjoj Šumetlici, Stipo Kovačević u poginuo u Gornjoj Šumetlici, Vinko Pečur poginuo u Cicvarama 12.02.

U isto vrijeme snage 121. brigade ojačane satnijom 3. brigade ZNG oslobodile su područje oko Širinaca i došle na samo 6 km do ceste Pakrac – Okučani.

Ubrzo nakon Sarajevskog primirja prekinuta su borbena djelovanja šireg opsega te su provedene vruče linije između zaraćenih strana. Nedugo nakon toga našeg zapovjednika 123. brigade generala Miljenka Crnjca pozivaju u Zagreb gdje svi spominju uspjehe u zapadnoj Slavoniji naše 123. brigade te dobivamo pohvale od Načelnika Glavnog stožera i Ministra obrane čime smo stali u bok najboljim postrojbama Hrvatske vojske ratne 1991. godine…Strpljivo i dalje očekujemo medalju zapadna Slavonija.

Suborci se s posebnim pijetetom prisjetili poginulih

Jučer je bilo točno 30 godina od završetka vojne akcije „Orada” u kojoj su poginula trojica pripadnika 123.brigade a u znak sjećanja na njih uz spomen-obilježje u Španovici je održana komemoracija te je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće.

Nakon komemoracije nekolicina branitelja je odlučila posjetiti mjesta pogibije svojih suboraca u vrletima Papuka te i tamo zapaliti svijeće. Podsjetimo, Nikola Blagojević pogunuo je u Kričkama, Ivica Šimunović u Donjoj Šumetlici a Stipo Kovačević u Gornjoj Šumetlici.

foto-kolaz-Spomen obilježje poginulima. Neka im je vječna slava i hvala

Dodajmo kako je na pakračkom području, u Cicvarama, nešto kasnije, 12.veljače, poginuo i Vinko Pečur. Spomenik u Španovici podignut je u znak sjećanja na četvoricu pripadnika 123.brigade.

Tekst / V.Milković

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

(VIDEO)NA DANAŠNJI DAN Sarajevsko primirje – potpisan sporazum o bezuvjetnom prekidu vatre .Unatoč tome srpski agresor je neumorno granatirao, ubijao i rušio po Hrvatskoj…