FOTO- Pogledajte prekrasno oslikane murale s grbom 7. gardijske brigade „Puma“. Ove godine će ih naslikati još trideset…

U sklopu 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma

U subotu dana 23.4.2022. godine predstavljeni su murali u Općini Selnica, Međimurska županija, u suradnji Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i općine Selnica…

Naš mural s motivom 7. gardijske brigade „Puma“ nalazi se na trafostanici u centru Selnice, na županijskoj cesti ŽC2005, Čakovec – Selnica – Sveti Martin na Muri. Tema murala koji je financiran putem javnog natječaja Općine Selnica je Vukovarski vodotoranj i 7. gardijska brigada „Puma“. Mural Vukovarskog vodotornja je dimenzija 7 x 2,20 m, dok je mural s grbom 7. gardijske brigade „Puma“ 5 x 2,20 m, a autor murala je zagrebački umjetnik Kruno Tuđen – Thorn.

Izrađeni murali u Selnici dio su aktivnosti oslikavanja murala diljem Hrvatske kojima je cilj promocija 7. gardijske brigade „Puma“ i njezinih pripadnika, a sve u sklopu obilježavanja „Godine Puma“, tj. 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma“.

U izradu murala uključene su jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a glavni pokretač i organizator je Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“.

Tijekom ove 2022 godine u planu je oslikavanje tridesetak murala u Republici Hrvatskoj.

Zahvaljujemo općini Selnica i načelniku općine Ervinu Vičeviću na suradnji i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata na prisustvovanju predstavljanja murala, naveli su iz Udruge.

Priča se nastavlja….

SEMPER PRIMUS

P.S.

-Braniteljski portal je već prije pisao o tom da murale u Hrvatskoj preko Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva kulture , treba zaštititi kao kulturno dobro, kao što to rade neke civilizirane države u EU i svijetu. Naročito zaštititi murale na kojima su naslikane povijesne postrojbe iz obrambenog domovinskog rata u slavu i sjećanje na sve naše poginule pripadnike ratnih brigada iz devedesetih koje su zaslužne za ostvaren tisućljetni san Hrvata, da napokon imaju svoju nezavisnu, samostalnu, demokratsku i EU državu, a temelje hrvatske državnosti upravo predstavljaju hrvatski branitelji i obrambeni domovinski rat. Stoga bi se , naročito Ministarstvo kulture moralo pobrigati da se napokon svi murali na kojima su oslikani zaslužnici i ratne postrojbe iz domovinskog rata zaštite posebnim zakonom kao kulturno dobro Hrvatske države.

Uredio / M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

Protivno odluci Haškog suda, Deklaraciji o Domovinskom ratu i zakonu RH! Skandalozan intervju veleposlanika Hrvatske u Srbiji Hidajeta Bišćevića: Domovinski rat nazvao ‘građanskim’