FOTO Predbožićni susret kardinala Bozanića i ravnatelja školskih ustanova Zagrebačke nadbiskupije

FOTO: TU ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE // PREDBOŽIĆNI SUSRET KARDINALA BOZANIĆA I RAVNATELJA ŠKOLSKIH USTANOVA

U prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održan je u utorak 20. prosinca predbožićni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i ravnatelja predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Zagrebačke nadbiskupije, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Susretu su, uz okupljene ravnatelje i predstojnicu Ureda za vjeronauk u školi prof. dr. sc. Blaženku s. Valentinu Mandarić, prisustvovali i pročelnik ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović,  biskupski vikar i kancelar NDS-a preč. Marko Kovač, ravnatelj NPI-a preč. Ivan Lukić te drugi visoki uzvanici.

Predstojnica Ureda za vjeronauk s. Valentina Mandarić na početku susreta pozdravila je okupljene te izrazila zadovoljstvo što se susret ponovno održava nakon dvogodišnje pauze. Okupljene je uime gradonačelnika Grada Zagreba pozdravio Luka Juroš, istaknuvši promjenu koja se događa u osnovnim škola – uvođenje besplatnog obroka za sve osnovnoškolce. Naglasio je da se radi o važnoj promjeni za djecu i cijeli sustav obrazovanja u Hrvatskoj.

Brezak Stamać istaknula je da je hrvatska tradicija izrazito srasla s Božićem i kršćanskim blagdanima u ovom vremenu, a Božić je čestitala ulomkom iz romana „Zlatarovo zlato“ Augusta Šenoe u kojem opisuje Božić. Ravnatelj NCVVO-a Filipović pozvao je okupljene da poruke Božića žive svaki dan. Uime ravnatelja govorili su ravnateljica DV „Blažena Ozana“ s. Antonija Matić, ravnateljica OŠ bana Josipa Jelačića u Zagrebu Jelena Ivaci te ravnatelj Prirodoslovne škole „Vladimir Prelog“ u Zagrebu Zlatko Stić.

S. Antonija Matić rekla je da su u svakom djetetu dužni vidjeti Dijete koje je promijenilo svijet, a na kraju je zahvalila kardinalu Bozaniću na podršci. Ravnateljica Ivaci istaknula je da promjene utječu na okolnosti u kojima se odgojna dimenzija škole sve više zanemaruje. Dodala je kako se preporučuju u Nadbiskupove molitve kako bi se duhovno ojačani mogli nositi s budućim izazovima. Uime ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova Zlatko Stić pozdravio je okupljene te naglasio kako bi odgoj uvijek trebao imati centralno mjesto u razvoju današnjeg suvremenog društva.

Prisutnima se obratio i kardinal Bozanić. „Djecu i mlade treba odgajati za novi odnos prema sebi, svijetu, prirodi, bližnjima, posebno prema najugroženijima i najslabijima. Tomu može pridonijeti izgradnja novih, otvorenih i snažnih zajednica koje se nadahnjuju kršćanskim i općeljudskim vrjednotama. Našem su društvu potrebni mladi osjetljivi za potrebe najugroženijih: siromašnih, bolesnih, izbjeglih i prognanih, starijih, socijalno, intelektualno i duhovno ugroženih. Najugroženiji članovi u našim zajednicama predstavljaju periferije na koje smo pozvani ići i konkretnim djelima svjedočiti sućut, pomoć, odgovornost i solidarnost. Te periferije nažalost nisu daleko – susrećemo ih u središtu naših gradova, u obiteljima, u učionicama, na ulicama i trgovima, u domovima, na kolodvorima…“, istaknuo je.

Dodao je da ne smijemo odvajati, a još manje suprotstavljati odgoj i obrazovanje jer oni djeluju komplementarno. „Odgoj bi trebao pružati potporu u procesu sazrijevanja osobe, jer obrazovanjem se postaje dobar stručnjak, a odgojem se postaje dobar čovjek. U jednoj se osobi treba sjediniti i dobar stručnjak i dobar čovjek“, nadodao je. Govoreći o dostojanstvu učitelja i odgojitelja, kardinal Bozanić rekao je kako bismo mogli reći da je „učiteljsko zvanje u nekom smislu zvanje duhovne naravi, jer je posvećeno odgajanju, obrazovanju i očovječenju novih, mladih naraštaja. Nemjerljiv je doprinos odgojitelja i učitelja u odgoju djece i mladih, jer oni uvijek daju više od propisanoga, očekivanoga i plaćenoga“.

Zaključio je svoje obraćanje božićnom čestitkom, rekavši da se Božja darežljivost i čovjekoljublje očitovalo „u liku malog Djeteta, u Božiću. Otvorimo se tom daru kako bismo u ovo božićno vrijeme bili dionici Božjeg i ljudskog dara; kako bismo postali dar svima s kojima ćemo dijeliti radost božićnih blagdana. Božić nam uvijek iznova priziva istinu o sveopćem bratstvu – cijelo čovječanstvo je jedna velika Božja obitelj u kojoj ima mjesta za svakog čovjeka i nitko ne bi smio biti isključen“.

Na kraju susreta kardinal Bozanić primio je prigodne darove od sudionika susreta, a s. Valentina Mandarić zahvalila je svima na dolasku. Adventskim pjesmama susret je animirao zbor Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom dirigentice Danijele Župančić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, piše IKA.

VEZANE VIJESTI

FOTO-Don Vinko Puljić o trnovitom djetinjstvu Dejana Lovrena…Odrastao u Kraljevoj Sutjesci za vrijeme Domovinskog rata, gubio članove obitelji, preživio teško djetinjstvo. Borio se sam protiv svih i borit će se do kraja!