FOTO Predsjednica odlikovala osmoricu pripadnika 2. gardijske brigade Gromova

U ime odlikovanih na odličjima je zahvalio Mile Krišto, a Gromovi su hrvatskoj predsjednici uručili monografiju svoje postrojbe...

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u četvrtak odličja veteranima 2. gardijske brigade Gromova za doprinos koji su dali u Domovinskom ratu

„Znam kako slavna baština ‘Gromova’ trajno živi u vama i s vama, živi s vašim suborcima, obiteljima i prijateljima, živi u sjećanju na njezine poginule, umrle i nestale pripadnike“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović podsjetivši na ratni put postrojbe koja je u Domovinskom ratu sudjelovala u nekima od najtežih i ključnih bitaka za obranu i oslobođenje Domovine.

Ratovali ste na najtežim bojišnicama Banovine i Korduna, dubrovačkog primorja, zadarskoga zaleđa, na ličkom bojištu, na bojištima u Bosni i Hercegovini, a u „Oluji“ ponovno na Banovini, stvorivši uvjete za predaju srpskog 21. Kordunskog korpusa, kazala je Predsjednica, istaknuvši kako je danas zelena beretka sa znakom groma jedan od najpoznatijih simbola neustrašivosti hrvatskoga vojnika i pobjedničke Hrvatske vojske.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je ratni put „Gromova“ nadahnuće mladima koji danas ponosno nose odoru hrvatskog vojnika, posebice pripadnicima 2. mehanizirane bojne “Gromovi” Gardijske motorizirane brigade.

Odličja su dobila osmorica pripadnika te postrojbe i to: Davor Kantolić Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu, Mile Krišto Red bana Jelačića za zapovijedanje postrojbama i ustroj Oružanih snaga Republike Hrvatske, Tonćiju Soži, Željku Ćubeli, Milanu Valentiću i Siniši Peričeku dodijeljen je Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu.

Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske dodijeljen je Branku Kolariću, Alenu Dumboviću i Miji Celčiću.

“Obično se kaže u ovakvim prigodama kako se odlikovanja dodjeljuju bivšim pripadnicima neke postrojbe, ali ja znam da se vi ne osjećate bivšim pripadnicima. Znam kako slavna baština Gromova trajno živi u vama i s vama, živi s vašim suborcima, obiteljima i prijateljima, živi u sjećanju na njezine poginule, umrle i nestale pripadnike”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podsjetila je kako su Gromovi sudjelovali u nekim od najtežih i ključnih bitaka u Domovinskom ratu te da je poginulo više od 200 njezinih pripadnika, a ranjeno ih je više od 1200.

“Ratovali ste na najtežim bojišnicama Banovine i Korduna, dubrovačkog primorja, zadarskoga zaleđa, na ličkom bojištu, na bojištima u Bosni i Hercegovini, a u Oluji ponovno na Banovini, stvorivši uvjete za predaju srpskog 21. kordunskog korpusa. I to je samo dio vašega ratnog puta”, rekla je hrvatska predsjednica.

“Hrvatski narod to zna i cijeni. I zato je i danas vaša zelena beretka sa znakom groma jedan od najpoznatijih simbola neustrašivosti hrvatskoga vojnika i pobjedničke Hrvatske vojske. Hrvatska vojska čuva i nastavlja vašu baštinu. Uspomene na vaš ratni put nadahnuće su mladima koji danas ponosno nose odoru hrvatskog vojnika, posebice pripadnicima 2. mehanizirane bojne ‘Gromovi’ Gardijske motorizirane brigade”, rekla je i zahvalila Gromovima na svemu što su učinili za Hrvatsku.

“Predajući vam danas ova odlikovanja, činim to svjesna kako je ovo tek skroman izraz priznanja i zahvalnosti hrvatskoga naroda i hrvatske države vašim ratnim i mirnodopskim zaslugama.

Vjerujem da je vama i svim vašim suborcima najveće priznanje slobodna, neovisna i suverena Republika Hrvatska, Hrvatska koja se diči svojom prošlosti, a posebice Domovinskim ratom, Hrvatska koja samosvjesno gradi svoju budućnost. Hvala vam što ste tu budućnost otvorili i oslobodili svojom hrabrošću i ljubavlju za Hrvatsku”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

U ime odlikovanih na odličjima je zahvalio Mile Krišto, a Gromovi su hrvatskoj predsjednici uručili monografiju svoje postrojbe.

       

M.M. /Foto: gromovi.hr