Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Predsjednik Vlade RH Plenković objavio nove cijene goriva…Vlada Republike Hrvatske je fiksirala najvišu cijenu goriva na benzinskim crpkama koje se ne nalaze na autocestama (94%)…

Vlada Republike Hrvatske je fiksirala najvišu cijenu goriva na benzinskim crpkama koje se ne nalaze na autocestama (94%). U krizi štitimo u prvom redu standard hrvatskih građana. Ujedno vodimo računa o sigurnosti opskrbe i prihodima za vrijeme turističke sezone, koja će biti iznad očekivanja!, objavio je Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na facebooku

foto-facebook

Podsjetimo, Vlada je jutros na telefonskoj sjednici donijela nove mjere vezane uz cijene goriva. Cijene goriva na svim benzinskim postajama, osim na autocestama, fiksiraju se na sadašnje cijene – 13.08 kuna za eurodizel i 13.50 kn za benzin. Plavi dizel koštat će 9.45 kuna po litri.

Na autocestama cijene rastu na 14.57 kuna za eurodizel i 14.06 kn za eurosuper 95. Premijer Andrej Plenković i ministri Zdravko Marić i Davor Filipović obratili su se javnosti i govorili o detaljima novih mjera.

Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od sutra i prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna. Ona se ne odnosi na premium goriva.

“Da Vlada nije reagirala, benzin bi od sutra koštao 14,57 kuna, dizel 14,06 kuna, a plavi dizel 10,93 kune”, rekao je Plenković. Te cijene bit će od sutra na autocestama, osim plavog dizela, koji se ondje ne toči.

Plenković kaže da su zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim mjerama cijene benzina niže za 2,45 kuna, dizela 3,56 kuna, a plavog dizela za 2,38 kuna po litri.

“Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama”, rekao je Plenković.

Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od sutra i, prema Plenkovićevim riječima, odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna.

“Jedino što će se dogoditi sutra je da će rasti cijene eurosupera 95 i eurodizela na autocestama. Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intezivnu turističku sezonu”, rekao je.

“Imamo još prostora i u pogledu trošarina i za benzin i na dizel da dođemo na minimum, a i ovakvim mjerama postižemo efekte”, rekao je Plenković.

Hoće li se sad smanjiti promet na autocestama?

Upitan je li realno da će turisti izbjegavati točiti na autocestama i da će se povećati promet na okolnim cestama, Plenković je rekao da misli da neće.

“Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao netko iz Mađarske ili Njemačke. Mi za razliku od Mađarske nemamo mehanizam koji će sigurno pasti na sudu EU. To je protupravno da s jednim tablicama točite po jednoj cijeni, a drugi po drugoj. Mislim da nije realno da će ljudi silaziti s autoceste i točiti u gradovima pa se vraćati na autocestu. Neki možda hoće, ali ne velik broj”, rekao Plenković.

Na pitanje moguće intervencije što se tiče cijena hrane koje divljaju, Plenković je istaknuo kako su energenti ono što pokreće gospodarstvo i od toga sve kreće.

“Sve je to lančana reakcija”, rekao je podsjetivši kako je Vlada na velik dio artikala smanjila PDV te naglasio kako i trgovački lanci moraju sudjelovati u ovoj krizi. Dodao je da Vlada ne može sve i da je ovo je trenutak u kojem svi trebaju biti odgovorni.

“Što se tiče mjera koje je Vlada dosad poduzimala, činili smo sve da suzbijemo inflacijske trendove. Ovo je trenutak gdje udruge za zaštitu potrošača trebaju prozivati sve koji neopravdano dižu cijene i koriste ovaj trenutak da bi se obogatili”, rekao je premijer.

Na pitanje o prijedlogu Damira Vanđelića o subvencijama za gorivo po prijeđenom kilometru, ministar financija Zdravko Marić je istaknuo što ponavlja stalno, a to je da Vlada razmatra sve.

“Jako puno toga razmatramo, analiziramo, puno toga je na stolu”, rekao je ministar financija

‘Još je 37 lipa ostalo je za smanjiti trošarine na benzin, a 19 lipa na dizel. U EU nije bilo rasprava o smanjenju minimalne razine trošarina. Ova je mjera definirana na dva tjedna, što će se dalje događati, vidjet ćemo’, rekao je Marić.

“Malo jesmo, malo nismo zabrinuti, malo nekoga pohvalimo, malo ne. Što se tiče države, 37 lipa je preostalo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel. To je ono što je ostalo do minimalne razine. Što se tiče same strukture, ovakva mjera sigurno ima svoje reperkusije, kako na velike, organiziranije, tako i na one manje. Ova je mjera definirana na dva tjedna, što će se dalje događati, vidjet ćemo”, rekao je Marić.

Ministar gospodarstva, Davor Filipović, rekao je da prostora za spuštanje ima, ali da treba obratiti pozornost i na trgovačke marže.

“Skrenuo bih pozornost na trgovačke marže. Kod nas iznosi 65 lipa, u Sloveniji iznosi 44 lipe i 46 lipa. Ako je tamo ta marža i nema priče o nestašicama, a kod nas je na 65 lipa i priča o nestašicama, onda to treba sagledati”, rekao je Filipović.

Odgovarajući na pitanje da neki distributeri kažu da već nemaju dizela, Filipović je rekao da ne vjeruje da je to istina.

“Ne kupuje se gorivo u nedjelju za ponedjeljak. Ne očekujem nikakve nestašice”, rekao je Filipović.

H.H.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...