FOTO Proglašeni su pobjednici 20. Međunarodnih sportskih susreta invalida „Bljesak 2019”…

Na Sportskim susretima je sudjelovalo više od 250 sportaša iz četiri zemlje...Inače, u Hrvatskoj ima nešto više od 505.000 osoba sa invaliditetom što je nešto više od 12 posto populacije...

Facebook

Proteklog vikenda svečano je otvoren 20. Međunarodni sportski susret invalida „Bljesak 2019” organiziran u spomen na 24. godišnjicu pobjedonosne vojno redarstvene operacije „Bljesak”…

Na Sportskim susretima je sudjelovalo više od 250 sportaša iz četiri zemlje, a turnir u košarci u kolicima osvojili su domaćini KKI Brod, turnir u sjedećoj odbojci SKISO Sinovi Bosne iz BiH, boćanju BKOSIIŽ Istrijana Pula dok je na turniru u šahu slavio Mile Maras iz ŠK “Vina Markota” iz Pleternice.

Događanju su nazočili brojni posjetitelji koji su mogli svjedočiti zanimljivosti sportova u kojima se natječu osobe sa invaliditetom kao i njihovoj kompleksnosti
Cilj ovogodišnjih susreta bio je privući što veći broj osoba sa invaliditetom kako bi se aktivno uključili u sportske aktivnosti te tako poboljšali kvalitetu života. To je samo jedan od koraka kako bi se broj osoba sa invaliditetom u Hrvatskoj koje se bave sportom povećao sa sadašnjih dva posto te približio višestruko većim brojkama u zapadnim zemljama.
Proglašenjem pobjednika po sportovima, završeni su 20. Međunarodni sportski susreti invalida „Bljesak 2019” koji su se ovog vikenda održavali na nekoliko lokacija u Slavonskom Brodu. Na Susretima je nastupilo više od 250 sportaša, odnosno 30 ekipa iz četiri zemlje – BiH, Mađarske, Slovenije i Hrvatske i to u četiri sporta – košarka u kolicima, sjedeća odbojka, boćanje i šah.

Pobjednik turnira u košarci u kolicima na kojem je nastupilo šest momčadi je domaćin KKI Brod dok su drugo i treće mjesto osvojili KKI Zmaj iz Gradačca iz BiH te KKOI Kostrena iz Hrvatske. Turnir u sjedećoj odbojci na kojoj je nastupilo devet momčadi osvojila je SKISO Sinovi Bosne iz BiH, druga je bila Reprezentacija Hrvatske, a treća OKI Marsonia iz Slavonskog Broda. Najviše ekipa, čak 11 nastupilo je na turniru u boćanju koji je osvojila BKOSIIŽ „ISTRIJANA“ ,Pula dok su drugo i treće mjesto osvojili BK „NADA“ ,Požega te BK „DAN“ Slavonski Brod. Na turniru u šahu mogle su nastupati i osobe koje nemaju invaliditet, a pobjednikom je proglašen Mile Maras iz ŠK “Vina Markota” iz Pleternice, drugi je bio njegov momčadski kolega Marijan Kanjković, a treći Zoran Ivanović iz ŠK “Posavac” iz Rušćice.

Organizatori događanja bili su Športski savezi invalida grada Slavonskog broda i Brodsko posavske županije, te članice Saveza OKI “Marsonia”, KKI “Slavonski Brod”, Boćarski klub invalida “Dan” i HVIDRA Slavonski Brod. Igor Ograjšek, predsjednik organizacijskog odbora 20. međunarodnih susreta invalida Bljesak naglasio je kako mu je posebno drago što su brojni građani i osobe sa invaliditetom nazočili događanju. „Vjerujem da smo zorno pokazali kako osobe sa invaliditetom kada se aktivno uključe u sport mogu ostvarivati velike uspjehe. Prije svega razvijaju svoje motoričke sposobnosti, socijaliziraju se i uče radu u timu, a uz to jačaju svoje samopoštovanje i vjeru u svoje sposobnosti. Sve to im koristi za bolje uključivanje u svakodnevni život“, rekao je Ograjšek,objavio je Radio “Bljesak” na svojoj facebook stranici.

Naglašeno je kako je košarka u kolicima jedan od najatraktivnijih sportova i uz redovite treninge osobe sa invaliditetom mogu napraviti niz stvari koje su nezamislive osobama koje nemaju invaliditet. „Osobe sa invaliditetom koje se bave košarkom u kolicima bez problema pogađaju iz sjedećeg položaja trice ili čak s centra. Prosječna osoba bez invaliditeta ne može dobaciti do koša iz te udaljenosti, a posebice ne, ako je netko pokušava spriječiti u tome. Također, vođenje kolica tijekom igranja košarke je prava umjetnost jer treba proračunati putanje, kuteve, raditi brze izmjene poteza i slično. Sve to ovaj sport čini izrazito atraktivnim“, dodao je Ograjšek koji je inače dopredsjednik udruge Košarkaški klub invalida “Brod“ te dopredsjednik Hrvatskog Saveza košarke u kolicima (HSKUK).
Naglasivši kako se u Klubu dobro radi na osiguranju cjelokupne logistike za osobe sa invaliditetom što se vidi i po najvećem broju članova u nekom klubu košarke u kolicima u Hrvatskoj, Ograjšek je još jednom pozvao osobe sa invaliditetom da se jave, bez obzira žele li se uključiti u košarku u kolicima, sjedeću odbojku, boćanje ili u neki drugi sport.

Inače, u Hrvatskoj ima nešto više od 505.000 osoba sa invaliditetom što je nešto više od 12 posto populacije. Zabrinjavajuće je što se prema procjenama tek oko 10.000 osoba bavi sportom profesionalno ili rekreativno, što je značajno manje nego u Engleskoj ili Irskoj gdje je taj postotak najmanje 10 posto i više.

M.M.