Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO: Prominjci proslavili Dan općine utemeljene prije 136 godina…Prisjetili se svih poginulih hrvatskih branitelja i civila!

Prigodnim otvaranjem novoizgrađene ceste od Čitluka do Bogatića, “ceste nade” kako su je nazvali mještani, desetljećima čekajući na njenu modernizaciju Prominjci su u utorak započeli obilježavanje 136 obljetnice svoje općine…

– ‘Svaka cesta život znači. Njena dužina je 11 km, od čega je 4 km županijska cesta, a ostalo je lokalna prometnica, odnosno nerazvrstana cesta. Taj dio od 7,1 km je modernizirano sa sedam milijuna kuna europskog novca. Povezuje donji i gornji tok rijeke Krke, najkraći je sada to put od centra Puljani do Roškog slapa, a jednog dana i do visećeg mosta’, kazao je u Čitluku načelnik Općine Promina Tihomir Budanko prilikom otvorenja u pratnji župana šibensko kninskog Gorana Pauka i ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilde Copić.

Program proslave 136. obljetnice utemeljenja a ujedno i spomendan na pale branitelje i civile prominskog kraja u Domovinskom ratu započeo je promocijom knjige Marka Sičića “Kako sam doživio Domovinski rat na području Općine Promine” u ponedjeljak, 22. srpnja, u dupkom punoj Općinskoj vijećnici u Oklaju.

Sadržaj knjige koja je izašla u nakladi Općine Promina opisuje događaje prije, za vrijeme i neposredno nakon Domovinskog rata, a napisana je da se ne zaboravi što se na ovom dijelu Hrvatske događalo, kazao je na predstavljanju njen autor umirovljeni prominski veterinar M. Sičić koji je nakon rata marno ispitivao brojne svjedoke i zapisivao njihova svjedočenja. Uz dokumentaciju o stradanju civila, prikupio je i podatke o spaljenim kućama, crkvama i drugim dobrima, te pjesme koje su Prominjci pučani spjevali u progonstvu.

Obilježavanje se potom nastavilo ujutro 23. srpnja na sam Dan općine, polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Mratovu i Oklaju,te otvorenjem ceste.

Potom je u župnoj crkvi sv. Mihovila prominski župnik fra Petar Pletikosa služio svetu misu zadušnicu na kojoj je pjevao zbor iz župe Siverić. Nakon mise uslijedio je tradicionalni mimohod branitelja od župne crkve do spomen sobe prominskih žrtva Domovinskog rata, gdje je fra Petar Pletikosa predvodio obred odrješenja za 68 stradalih Prominjaca. S ponosom i tugom Prominjci se prisjećaju 23 branitelja koji su tijekom Domovinskog rata položila živote u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, dok je za vrijeme četverogodišnje okupacije mučki na svom kućnom pragu ubijeno 45 civila, što Općinu Promina, gledajući u odnos na broj stanovnika, svrstava među najteže stradala područja Republike Hrvatske u tom razdoblju naše povijesti. Pred zajedničkim spomenikom u Oklaju uz spomen na sve njih obitelji i brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

Središnjica svečanosti i ove godine bila je svečana sjednica Općinskog vijeća i akademija što je održana u oklajskom Domu kulture.

Svečanoj sjednici su uz vijećnike, sadašnje i bivše općinske čelnike, obitelji i prijatelje poginulih branitelja i civila, nazočili i brojni ugledni gosti i uzvanici.

Otvarajući svečanu sjednicu , predsjednica Općinskog vijeća Davorka Bronić, podsjetila je da je Općina Promina nastala je 1882. godine odlukom cara Franje Josipa, da bi godinu dana kasnije 23. srpnja 1883. godine bila ustrojena. Nakon 80 godina djelovanja, 1963. godine, pripojena je Općini Drniš, a ponovo status lokalne samouprave dobila 30 godina kasnije, 1993. godine kad je osnovana Općina Oklaj. Kasnije je preimenovana u Općinu Promina koja se danas prostire na 140 km2 i devet naselja, koja svakim danom poprimaju novi izgled i privlače sve brojnije posjetitelje željne mira u netaknutoj prirodi, istaknula je predsjednica Općinskog vijeća. Ujedno je naglasila da su općinski vijećnici sve odluke i akte donosili na vrijeme i suglasno, u suradnji s načelnikom i općinskom upravom. Predsjednica Općinskog vijeća Davorka Bronić ovom prilikom predstavila je novu zastavu i grb Općine koji simbolično prikazuju osnovna obilježja Općine Promina.

“Prominska kapa , plavi grozd s dva zelena lista i plava boja osnovna su obilježja općinskog grba i zastave. Upravo prominska kapa, najizrazitiji je simbol tradicije i kulturne baštine prominskog kraja. Iznad kape prikazan je plavi grozd kao simbol vjekovne orijentacije generacija Prominjana na poljoprivredu, a ujedno je i simbol svih prirodnih bogatstava Promine. Srebrna(bijela) pozadina simbol je kraškog kraja i planine Promine te duhovnog i materijalnog bogatstva vrijednih ljudi. Zastava je plave boje koja simbolizira nebo i vjeru u Božju pomoć te uzdanje u zagovor Blažene Djevice i sv. Mihovila, zaštitnika Promine. Crvena i bijela iz grba zajedno s plavim poljem zastave ujedno čine i hrvatsku trobojnicu” kazala je Davorka Bronić i dodala kako grb i zastava predstavljaju najprepoznatljivije simbole pojedinog kraja pa se nada da će ovu zastavu i grb Prominci ponosno isticati.

Na ono što je realizirano u proteklih godinu dana, te koji su novi projekti pripremaju prigodno je govorio načelnik općine Tihomir Budanko. Govoreći o gospodarskim aktivnosti posebice je istaknuo solarna polja koja se u Prostornom planu nalaze još od 2014. godine.

– Imamo određenih poteškoća u provedbi projekta, ali to rješavamo. Potrebno je urediti pravne interese sa Ministarstvom državne imovine, odnosno sa sva četiri ministarstva treba napraviti koordinirajuće tijelo, a to su Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo zaštite okoliša – sektor za energetiku, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo graditeljstva, da se problemi, koje smo imali, više ne ponavljaju. Jer u Suknovcima smo za 8 megavata dobili dvije lokacijske dozvole što nije dobro, zbog nas. Ostala dva polja ispod Razvođa su u fazi izrade tehničke dokumentacije. Čekamo izmjene i dopune županijskog prostornog plana. Realizacijom bi Općina Promina uprihodovala značajna sredstva. Poduzetnička zona je od 2014. godine ugrađena u Prostorni plan, a procedura je takva da zahtjeva urbanistički plan uređenja. Nakon procedure kroz katastar u Drnišu idemo prema Ministarstvu državne imovine i nadamo se da poduzetnička zona bi konačno, nakon pet godina procedure i bitke s državnim institucijama, trebala zaživjeti onako kako je zamišljena sa 30 parcela. Nadamo se da ćemo realizirati i dodatnih stotinjak građevinskih parcela za širenje građevinskog područja za gradnju obiteljskih kuća, za što smo imali veliki interes, ali nismo mogli ponuditi rješenje radi nedostatka zemljišta , istaknuo je načelnik Budanko.
-Krajem 2017. godine dobili smo konačno odluku da je eksploatacijska polja bivših rudnika boksita preuzela država. Čekamo ‘Studiju gospodarenja mineralnim sirovinama Republike Hrvatske’ te nakon toga možemo vidjeti kakva će biti realizacija na poljima koja su eksploatirana i koja se trebaju sanirati. Sva ona polja koja imaju rijetke elemente odlična su prilika za gradnju solarne elektrane jer ona traže veliku količinu električne energije za ekstrakciju, odnosno za elektrolizu. Potvrđeno je da za eksploataciju polja karbonatne sirovine postoji ozbiljan ulagač koji u Promini kani otvoriti i proizvodnju te osigurati radna mjesta.

Općina Primina nastavlja dobru suradnju s Nacionalnim parkom Krka, u čijim je granicama oko 2000 hektara prominskog područja. Priželjkuje dovršetak dvaju značajnih projekata NP koji će u budućnosti biti pravi razvojni zamašnjak cijeloga kraja. Riječ je o projektu visećeg mosta nad Krkom koji će, nakon završetka radova koji su u fazi ishođenja lokacijske dozvole, spajati dvije srednjovjekovne utvrde na njenim obalama, Nečven i Trošenj, te kompleks centra Puljani, u koji je uloženo oko 80 milijuna kuna i koji će arheološkom i prirodoslovnom zbirkom, kongresnom dvoranom, restoranom i smještajnim kapacitetima, ali i drugim sadržajima biti atraktivno odredište znanstvenika i turista. Tri turističke zone prošle su kroz prostorni plan u devetom mjesecu i očekujemo ‘potencijalnog investitora’ koji bi investirao u 500-tinjak novih ležajeva, pa to smatramo novim poticajom i novim potencijalom Općine Promina. Područje Suknovci, Čavčići i Medići.

Što se tiče Zone za gospodarenje otpadom u suradnji s gradom Kninom nastojat ćemo sa Fondom za zaštitu okoliša riješiti kompostanu i sortirnicu. Postoji procedura koju moramo poštovati, ali mi smo već odredili da idemo na odvojeno prikupljanje otpada, kazao je načelnik Tihomir Budanko i dodao kako pomoću Mjere 7.4.1. namaknulo se 3,5 milijuna kuna za uređenje Doma kulture u Mratovu koji će biti multifunkcionalnog tipa. Promina će, uz to, do početka pedagoške 2020. godine dobiti novi vrtić u Suknovcima. Riješena je građevinska dozvola, sedam milijuna europskih kuna sjelo je na račun, a u tijeku je postupak javne nabave.

Za mlade se obitelji priprema cijeli paket poticajnih mjera za ostanak u Promini ili za dolazak novih kojima bi činjenica da će zemljište za gradnju kuće moći kupiti za samo 10-ak tisuća kuna trebala biti zanimljiva. Preostalih 75 posto sufinancirat će im Općina, koja sprema i podlogu za dugačku listu olakšica i subvencija. Iz svojeg socijalnog programa mogu računati i na novac za vjenčanja, novorođenčad, školarce, studente…

Nisu zaboravljeni ni poljoprivrednici. Za OPG je i ove godine u proračunu rezervirano 200 tisuća kuna na ime sufinanciranja ulaganja u sadnice, opremu i tehnikalije do maksimalnog iznosa od 10 tisuća kuna. Uskoro se očekuje i realizacija dijela projekta uređenja centra Oklaja, u kojem će se u općinskom sjedištu urediti trg, igralište za djecu, javni sanitarni prostor, rekao je u svom govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Tihomir Budanko.

Na svečanoj sjednici odlukom općinskih vijećnika dugogodišnjem prominskom župniku fra Petru Pletikosi uručena je Nagrada Općine Promine. U Prominu je za župnika župe sv. Mihovila došao 5. kolovoza 2012. Za to vrijeme u župi su napravljene tri mrtvačnice. Svih šest crkava su ozvučena a zvona su elektrificirana. Za župnikovanja fra Petra uvedena je pobožnost Križnog puta Prominom. Oba biskupa rado su dolazili u župu kao i provincijal fra Joško Kodžoman. Prije dvije godine HTV je prenosio svetu misu iz župne crkve. Ove godine, na Uskrsni ponedjeljak, u Promini je održan Festival Čuvara Isusova groba.

– “Sedam godina i 21 dan u Promini, Bogu hvala. Što je najvažnije? Sve što radiš radi sa ljubavlju! A ako imaš vrhovnika za Boga bit će sve u redu”, poručio je fra Petar – čuvar vjere, običaja i kulture svoga naroda.

Fra Petar Pletikosa rodom sa Miljevačkih Brištana, odlazi u mirovinu u samostan Gospe od Karmela u Omiš. “Fra Petre neka vas dragi Bog nagradi za sve dobro šta ste učinili u Promini. Zdravi i veseli nam bili i u Prominu i Miljevce se navraćali”, poručili su mu Prominjci.

U kulturno umjetničkom programu na svečanoj akademiji nastupili su operna pjevačica prominskih korijena (rođena Čilaš) Jelena Buble i kninski tenor Hrvoje Marić uz pratnje.

Povodom Dana općine i spomendana na poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu u Oklaju održan je turnir u balotama u organizaciji Boćarskog kluba “Lavice”. Sudjelovalo je 15 mješovitih ekipa iz Vodica, Knina i Promine. Prvo mjesto osvojila je prominska ekipa u sastavu : Ana Pokrovac, Paško Bandalo i Blagica Pokrovac…VIŠE O SVEMU-OVDJE

Cijelu foto galeriju možete pogledati na Facebook stranici OVDJE.

IZVOR-OVDJE

M.M.

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...