FOTO Promovirana knjiga o ratnoj spomeničkoj baštini temelj je za nova istraživanja. Povjesničar Tomislav Šulj: na području Banovine počinjena je čak jedna trećina svih ratnih zločina u Domovinskom ratu

Knjiga o ratnoj spomeničkoj baštini “Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji”, autora Sanje Lončar i umirovljenog pukovnika Ivice Pandže – Orkana...

Foto-Ivica Pandža Orkan-facebook

Knjiga o ratnoj spomeničkoj baštini “Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji”, autora Sanje Lončar i umirovljenog pukovnika Ivice Pandže – Orkana, predstavlja temelj za daljnja znanstvena istraživanja, rečeno je u petak na predstavljanju.

Riječ je o publikaciji kojom je obuhvaćen sustavni pregled cjelokupne spomeničke baštine Domovinskog rata na području županije, ukupno 320 spomenika, spomen-ploča, skulptura, kapela, raspela, spomen soba i drugih obilježja. Uz njihove fotografije, u knjizi, koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku, navedena su njihove točne lokacije, imena, tekstovi, autori i drugi podaci.

Kako je rekla jedna od recenzentica knjige, Petra Kelemen, rad na knjizi trajao je pet godina, uz brojne razgovore, obilaske spomenika, analize i provjere prikupljene građe. Kako je dodala, izdanje svojim sadržajem predstavlja temelj za daljnja znanstvena istraživanja.

Povjesničar Tomislav Šulj je napomenuo kako je na području Banovine počinjena čak jedna trećina svih ratnih zločina u Domovinskom ratu, pa se knjiga može koristiti i za istraživanje ratnih zločina. Za knjigu je rekao kako predstavlja spomenik spomeničke baštine i nezaobilazni je izvor podataka za povjesničare.

Autori su govorili o nastanku knjige, kojeg je pratilo dosta slučajnosti. Dr. Lončar je, pripremajući jednu izložbu u Petrinji, prikupljala građu o prijateljstvima stvorenim u Domovinskom ratu. Jedan od sugovornika joj je bio i Ivica Pandža, publicist i sakupljač građe iz Domovinskog rata. Tom je prilikom ustanovio kako se premalo zna o ratnoj spomeničkoj baštini, pa su pišući katalog spomen-obilježja nastojali da se građa objavi na internetskim stranicama. Tek kada su vidjeli o kako se velikoj količini građe radi, odlučili su objaviti knjigu.

Nakon dugotrajnog i napornog rada, uz potporu i pomoć mnogih kolega, nastala je knjiga. “Ova opsežna knjiga predstavlja moj oproštaj od Domovinskog rata”, konstatirao je Orkan.

Na predstavljanju u petak, posebna je zahvala izražena Ivici Pauku iz australskog Pertha, koji je financirao tiskanje knjige. Na svečanosti koja je održana u povodu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, autorima je čestitao i župan Ivan Celjak, napomenuvši kako taj sustavni pregled ratne spomeničke baštine predstavlja temelj naše novije povijesti.

Foto-Ivica Pandža Orkan

Hvala Sanji, Petri, Tomislavu i svim drugim ljudima bez kojih ove knjige ne bi bilo. Lanac je jak koliko je jaka najslabija karika, napisao je Orkan na svom facebooku . 

VEZANE VIJESTI

(FOTO-VIDEO) SRPSKI ZLOČIN BEZ KAZNE -STRAVIČAN POKOLJ U BAĆINU…Najveća masovna grobnica nakon Ovčare, o kojoj Hrvatska malo zna…