(FOTO-VIDEO) PRVI PUT OD ZAVRŠETKA DOMOVINSKOG RATA OBILJEŽEN DAN HRVATSKIH BRANITELJA KIJEVA!

Danas postoje dvije Hrvatske oni koji nude "korito i bukaru" u zamjenu slobodu i ponos. Na kraju je poručio Hrvatskim braniteljima da rat nije gotov da se kaže odlučno ne za "korita i bukare", da se odlučno kaže da dobru i slobodi...

Foto/Stjepan Tomić

U nazočnosti preko 400 ljudi, ratnih zapovjednika, branitelja i mještana Kijeva započelo je obilježavanje obljetnice kao spomen prvog otpora velikosrpskom agresoru 17. kolovoza 1990 godine i 375 dana blokade Kijeva. Počelo se čitanjem 27 imena poginulih branitelja i civila koje su pobili četnici.

Nakon čitanja poginulih slavljena je Sveta Misa za Domovinu, sve poginule i žive branitelje,  kao i za sve stradale Kijevljane u prvom i drugom svjetskom ratu. Misno slavlje predvodio je fra Ante Čavka rodom iz Kijeva, uz koncelebraciju fra Petra Teskere rodom iz Kijeva i domaćeg župnika fra Ivana Buljevića. U uvodnoj riječi župnik je iznio podatke o stradanju Kijevljana u ratovima dvadesetog stoljeća, poseban naglasak stavio je na drugi svjetski rat i zločine koje su počinili komunisti i titini partizani koji su u poraću na zvjerski način pobili preko 470 ljudi 12% ukupnog broja žitelja Kijeva.

U nadahnutoj propovijedi fra Ante usporedio je dobro i zlo. Naglasivši da su Hrvatski branitelji bili na strani dobra hrabri, ponosni i složni. Povezujući biblijske teme sa današnjim životom u Hrvatskoj, naglašujući kako nije vrijeme da se kuka za egipatskim loncima, i da se sloboda ničim ne može platiti. Danas postoje dvije Hrvatske oni koji nude “korito i bukaru” u zamjenu slobodu i ponos. Na kraju je poručio Hrvatskim braniteljima da rat nije gotov da se kaže odlučno ne za “korita i bukare”, da se odlučno kaže da dobru i slobodi, da se otvori srce Bogu jedinome.

Zahvalivši na slobodi Hrvatskim braniteljima, upućujući im jasnu poruku da su oni hrabri i ponosni ratnici, a ne kukavice i najamnici. Na kraju Misnog slavlja odana je počast Domovini pjevanjem državne himne koja se orila iz grla preko 500 okupljenih branitelja i mještana Kijeva. Nakon Misnog slavlja kod centralnog križa “Kijevski strijeljani Krist“, položen je jedan zajednički vijenac i upaljene su svijeće za sve poginule za Hrvatsku. Vijenac su zajednički položili Državni tajnik u Ministarstvu branitelja gosp. Ivan Vukić, Dožupan Šibensko – kninske županije gosp.Nikola Blažević, Načelnica Općine Kijevo gđa. Lidija Slavić, u ime Generalskog zbora generali, gosp. Marko Lukić i gosp. Zvonko Sesar i Prvi redarstvenik gosp. Mijo Teskera Simić ispred organizacijskog odbora.

Program je nastavljen ispred župne kuće gdje je predavanje održao prof. Josip Jurčević koji je govorio o značaju obilježavanja tog datuma jer je to početak rata i oružane agresije države Srbije na Hrvatsku. Naglasivši da se 17. kolovoz namjerno prešućuje jer postoje snage koje žele odmaknuti početak rata u 1991 godinu. Zatim je argumentirano govorio o specijalnim ratovima koji se vode na svim životnim područjima protiv Hrvatske. Posebno pozivajući mlade Hrvate i Hrvatice koji su rođeni krajem 80 – ih i početkom 90 – ih godina da vrate zanos Hrvatskoj. Založivši se na kraju za povratak hrvatskih institucija u hrvatske ruke na demokratskim izborima.

Zadnji govornik na skupu je bio general Marko Lukić koji je vrlo emotivno govorio o događajima kad su pre susretnuti helikopteri MUP-a od aviona JNA koji su poletili iz Zagreba kao pomoć Hrvatskog vrhovništva opkoljenom Kijevu prisilivši ih na povratak u Zagreb.

Druženje je nastavljeno do 17 sati kad su organizatori zahvalili sponzorima i svima koji su se odazvali, a na poseban način kijevskom župniku, jer su ovaj događaj obilježili branitelji u suradnji s župnikom. Najavljujući da će se ovaj događaj obilježavati tradicionalno. 

Organizacijski Odbor proslave i Župni Ured Kijevo

M.M.Viribus Unitis