(FOTO) RAŠČLAMBA JAVNE TRIBINE „BRANITELJI JUČER, DANAS, SUTRA“-KOJA JE IZAZVALA VELIKI INTERES JAVNOSTI!

Pokušali smo ukazati na spregu politike i udruga branitelja, te uglavnom izostanak reakcije udruga na brojne negativnosti u društvu....

Javna tribina hrvatskih branitelja

Javna tribina “BRANITELJI JUČER, DANAS , SUTRA” održana dana 11. prosinca ove godine u dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu, kojoj je bilo nazočno oko 100 branitelja, predstavnika udruga i građana, organizirana je u osobnom aranžmanu i naporima tima politički neovisnih pojedinaca i dragovoljaca Domovinskog rata, časnika HV-a u miru koji istupaju u svoje osobno ime u interesu svih građana RH, te branitelja kao naročito ugrožene skupine društva. Posebice nas veseli što se na tribinu odazvao veliki broj mladih. Ovim putem zahvaljujemo Braniteljskom portalu, medijskom pokrovitelju tribine, na pruženoj platformi za iznošenje stavova i mišljenja u medijskom prostoru u vremenima kada medijima upravlja ljevica i globalisti, te kada su mediji uglavnom nedostupni braniteljima koji imaju puno toga za reći.

Žao nam je što najavljeni gost tribine dr. Herman Vukušić,  unatoč velikoj volji , nije mogao sudjelovati radi obveza, ali smo mu jako zahvalni za pruženu potporu i na pismu koje smo pročitali, a koje vam prenosimo u cijelosti.

Pismo dr. Vukušića pročitano na javnoj tribini u nastavku…


Dragi ratni prijatelji i svi ostali cijenjeni gosti,

žao mi je što zbog unaprijed dogovorenih obveza povodom 25. godišnjice konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” danas ne mogu biti sa Vama, ali bih barem pisanim putem želio uputiti par riječi.

O aktualnosti ove tribine najbolje govore rezultati projekta  “Istraživanje potreba i kvalitete življenja hrvatskih branitelja” Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, predstavljeni široj hrvatskoj javnosti ovih dana. Po ovoj studiji, branitelji češće smrtno obolijevaju, u prosjeku umiru u 62. godini starosti, a žive 14 godina kraće od drugih građana. Suprotno mnogim predrasudama i slikama stvaranim u javnosti, branitelji posjeduju manji broj nekretnina od opće populacije, te njihovi prihodi nisu veći od hrvatskog prosjeka. Veliki broj hrvatskih branitelja (njih 43.8 posto) i danas pati od nekog dugotrajnijeg tjelesnog ili duševnog zdravstvenog problema. Na koncu, ono što goste tribine sigurno neće iznenaditi, je činjenica da su branitelji u istraživanju kao najnaglašeniji problem naveli NEGATIVAN ODNOS DRUŠTVA u javnosti prema braniteljima.

Moja trenutno najveća osobna zamjerka Ministarstvu hrvatskih branitelja jest to što su novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja najavljivali uz veliku pompu kao akt pomoći braniteljima oboljelima od PTSP-a koji su “zakasnili” sa predavanjem zahtjeva za HRVI, a potom zakazali u sprovedbi istog.

Naime, nedopustivo je da za PTSP i njegove prateće dijagnoze koje su posljedica rata ocjena stupnja tjelesnog oštećenja gotovo četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata i dalje bude privremena do tri godine! Premda sam među najzaslužnijima što se u Zakonu ukinula diskriminacija oboljelih branitelja koja je godinama bila na snazi, moje mišljenje se po ovom pitanju ne poštuje. No, međutim, mislim da bi ministar Medved trebao barem poslušati čelne ljude Katedere za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog psihijatrijskog društva, ili Hrvatske psihološke komore, koji po ovom pitanju misle što i ja: privremena rješenja, 20 i više godina nakon rata, nakon stručne procjene i vještačenja u Zavodu (ZOSI) su medicinski nedopustiva!

Na koncu, ponovo ću se vratiti na konvoj “Bijeli put”. Svi vjerujemo da je istina najjače oružje, te da se zato o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima do sada plasiralo toliko laži. Jučer sam sa velikim očekivanjima otišao na promociju knjige “Od vila ilirskih do Bijelog puta” povjesničara Ive Lučiča (u izdanju Hrvatske liječničke komore), da bih iz nje saznao kako sam u Konvoju bio “rezervni vozač” i to punih sedam godina PRIJE nego li sam uopće položio vozački ispit…

Uz zahvale organizatorima tribine na njihovom trudu i borbi za boljitak braniteljske populacije, sve vas srdačno pozdravljam i želim blagoslovljene predstojeće Božićne blagdane i sretnu Novu godinu.

dr. Herman VukušićCilj tribine je bio progovoriti o položaju i ulozi branitelja u društvu i utvrditi jesu li branitelji iskorišteni od politike za ostvarivanje ciljeva koji nisu u interesu građana RH, a samim time niti branitelja i njihovih obitelji. Pokušali smo ukazati na spregu politike i udruga branitelja, te uglavnom izostanak reakcije udruga na brojne negativnosti u društvu. Isto tako, htjeli smo naglasiti kako je vrijeme da udruge branitelja djeluju u interesu samih branitelja, a ne centara političke moći.  Pokušali smo istaći kako je uloga Ministra branitelja i Ministra obrane, koji dolaze iz korpusa braniteljske populacije, prenijeti na Vladu stav većine branitelja i u slučajevima kao što su potpisivanje IK, provođenje HNS-ovog kurikul-a, potpisivanje Marakesh-a, koalicija sa SDSS-om i HNS-om itd.

Ministar hrvatskih branitelja bi trebao biti u mogućnosti prenijeti na Vladu i stav branitelja o npr. referendumu i manipuliranju njime od strane politike ili naše stavove oko izbornog zakona. Ništa manja nije ni uloga Ministra obrane. Naime, ministri iz redova branitelja, bez obzira što pripadaju nekoj stranci, bi prije svega trebali biti branitelji jer im je većina branitelja i dala glas, a tek onda političari. Svakako ne bi trebali biti u ulozi „tampona“ između mišljenja branitelja i naroda s jedne i onih koji se boje reakcija branitelja svjesni kako njihove odluke idu na štetu interesa RH, s druge strane.

Iznijeli smo kratki pregled odnosa politike prema braniteljima u zadnjih dvadesetak godina, kroz slučajeve progona hrvatskih generala i branitelja bez obzira koja je vladajuća politika bila na čelu Države.

Također, skrenuli smo pažnju na medije koji branitelje izlažu nevjerojatnim pritiscima i kroz istupe pojedinaca koje se mogu svrstati u govor mržnje, te nitko ne reagira, a takvo stanje traje godinama. Za primjer smo uzeli poznatu rečenicu Dalije Orešković kako su branitelji „metastaze karcinoma prošlih vremena.“, a koja je samo jedna u nizu verbalnog „silovanja“ branitelja kroz medije i direktan uzrok stresa i preranih smrti i oboljenja branitelja povezanih sa negativnim društvenim utjecajem. Upravo ono što je uvaženi dr. Vukušić pojasnio mi  smo istaknuli kao problem i uzrok postratnog stresa branitelja i svega povezanog s njime.

Upozorili smo na novonastalu situaciju u kojoj bi Hrvatski građani po nekima trebali imati više empatije prema izbjeglicama i migrantima, nego svojoj djeci koja u zabrinjavajućim i alarmantnim brojevima napuštaju ovu državu koju smo stvarali upravo radi njih, da ne spominjemo kako je u potpunosti nestala empatija prema prerano preminulom ogromnom broju branitelja (oko 70. tisuća).

Na kraju, pozvali smo na dijalog, te postavili pitanje je li došlo vrijeme da se branitelji ujedine u jednu političku snagu i definiraju se kao pokretačka snaga za nužno potrebne promjene u Hrvatskoj. Naime, mišljenja smo, da po našem habitusu, možemo okupiti građane na  konzervativnim i  kršćanskim temeljima u borbi za društvo kojemu je osnova obitelj i dom. Hrvatski branitelji su u Domovinskom ratu utemeljili modernu Hrvatsku državu i oni su dužni upozoravati na negativnosti koje se slabo ili nikako ne čuju u javnim medijima.

Nažalost, radi kratkoće vremena, nismo uspjeli u naumu da kroz dijalog dođemo do nekih odgovora i na kraju smo „samo“ iznijeli svoja stajališta i javno predstavili ova pitanja. Ipak, pokazalo se, kako su teme zainteresirale upravo one istinske, sklonjene vitezove Domovinskog rata koji su prepoznali naša nastojanja da započnemo sa iznošenjem naše strane priče. Nadalje ugodno smo iznenađeni posječenošću tribine isto kao i činjenicom da se u publici moglo vidjeti „obične“ građane i mlade, što pokazuje kako i među njima postoji interes za nešto što branitelji imaju za reći.

Kao i na svakoj tribini u organizaciji branitelja, a na kojoj su dopuštena pitanja, dosta vremena smo namjerno potrošili na osobne probleme pojedinaca koji ukazuju na ogromnu količinu frustracije i osjećaja nemoći kod branitelja kojima nisu dostupne blagodati osobnih poznanstava i veza za riješiti neki problem. Naime, upravo je problem postojanje preko 1300 udruga branitelja u RH koje niti rješavaju, a mnoge niti imaju mogućnosti riješiti bilo koji važni problem pojedinaca. Procesi traju predugo, a korupcija postoji i u braniteljskim institucijama i udrugama. Pokazuje se da više od 70% branitelja uopće nisu članovi niti jedne od udruga i time se dovodi u pitanje kredibilitet istupa pojedinih udruga i njihov utjecaj u politici u ime svih branitelja.

ZAKLJUČCI:

  • Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske države, a branitelji su fizička manifestacija tog temelja i odmah je potrebno zaustaviti neprimjeren odnos naspram njih kroz obrazovanje medije i kulturu. Nismo se uspjeli obraniti od nasilničke taktike ljevice da preko HNS-a i ucijenjenog HDZ-a na nevjerojatno bezobrazan način uvali svoj „progresivni“ kurikul. Nažalost, nismo uspjeli spriječiti niti bezobrazno izbacivanje Domovinskog rata iz predmeta Povijesti. Na isti način je nedopustiva tolerancija medija na sveprisutni govor mržnje i izrugivanje sa vrijednostima koje gaje branitelji i nedopustivo je ignoriranje činjenice kako taj odnos ima posljedice po zdravlje branitelja. Nevjerojatno je da se nitko toga nije sjetio na tribinama o zdravlju branitelja i nedopustivo je preskočiti medije i osobe imenom i prezimenom koje su nosioci ovih aktivnosti poput Ante Tomića ili Matije Babića, Slobodne Dalmacije ili Indexa. Main strem mediji su postali leglo globalističkih ideja i ljevičarske ideologije i veliki problem predstavlja HND sa svojim načinom djelovanja. Negativan odnos društva je glavni uzrok stresa po riječima branitelja, neprijatelji to znaju i izgleda da je djelovanje mnogih medija usmjereno baš na taj detalj. Nadalje, braniteljima je gotovo nemoguće pristupiti kulturnoj sceni u bilo kojoj formi, a obzirom koje „kulturno smeće bez ikakve vrijednosti“ izbacuju „kulturne“ institucije, ne može se zaključiti ništa drugo nego kako je takav odnos namjeran kao i u slučaju medija.
  • Potrebno je revidirati broj udruga i njihovih članova kako bi dobili što točnije brojke jer smo svjedoci manipulacija i brojevima i utjecajima udruga. Naime, politika „koristi“ samo neke udruge kao temelj za donošenje odluka na osnovi mišljenja branitelja i mnogi vide kako te odluke nisu u skladu sa njihovim stavovima. Utjecaj politike na udruge i povezanost čelnika udruga sa politikom je očita i pogubna. Politika nije pokazala interes za rješavanje problema branitelja i učinila je sve da razbije braniteljsku scenu na tisuću udruga znajući kako ujedinjena može postati jako neugodna za snage koje ne rade u interesu suverene Hrvatske i za dobrobit njezinih građana. Svjedoci smo kako procesima u Hrvatskoj upravljaju EU birokrati i neke sumnjive skupine i osobe poput George Soros-a i njegove „Fundacije Otvorenog društva“, svjesni smo i opasnosti dokumenata Srbije pod nazivom SANU 1 i SANU 2 i možebitnog utjecaja na Hrvatsko društvo. Smatramo kako udruge branitelja premalo istupaju u javnosti po svim ovim pitanjima, a to je suprotno interesu članova udruga i društva u cjelini. Branitelji su dužni raditi u interesu društva u cjelini i stoga ne smiju biti vezani uz niti jednu političku opciju, a naročito stoga što smatramo kako su one u većini slučajeva kompromitirane. Pojedinci da, ali udruge nikako ne bi smjele biti politički usmjerene ka određenim strankama.
  • Neovisna braniteljska politička snaga je rješenje o kojemu treba vrlo temeljito razmisliti i koja je postala nužnost. Nesporna je činjenica kako branitelje povezuje isti svjetonazor temeljen na domoljublju, vjeri, obiteljskim vrijednostima i tradiciji, a nesporna je činjenica kako su upravo te vrijednosti ugrožene. Ugrožene su djelovanjem EU globalista preko „instaliranih“ političara koji nemaju nikakve stvarne vrijednosti, te su samo medijski nametnuta imena. Politika je uvijek koristila branitelje za ostvarenje svojih ciljeva pa je vrijeme da branitelji, preko svojih neovisnih kandidata, iskoriste politiku za ostvarenje svojih ciljeva koji su u skladu sa interesima svih građana Hrvatske. Među aktualnim političarima preveliki je broj dezertera, ratnih profitera, a izgleda i neprijateljskih vojnika koji su izbjegli ruku pravde, nesposobnih uhljeba, glorificiranih kadrova školovanih u inozemstvu, pa je nužno potrebno revidirati upravo njih umjesto vječitih revizija branitelja. Rat su dobili sposobni, a ne podobni i vrijeme je da se isti princip primjeni na čitavo društvo, naročito politiku. Nema nikakvog razloga da branitelji, neovisno o političkim strankama i preko pojedinaca samo njima odgovornima, ne postanu relevantna politička snaga bez utjecaja političkih centara moći.
  • Došlo je vrijeme promjena doživotnih predsjednika braniteljskih udruga i prekida ovisnosti veze politika – branitelji preko pojedinaca koji su predugo u sustavu, a čiji su rezultati sve lošiji. Nedopustivo je u demokratskom svijetu da iste osobe sjede desetljećima na istim mjestima dok se istovremeno godinama sve više stvari urušava oko nas, koje su i oni bili dužni spriječiti. Poveliki broj čelnika tih udruga je stekao materijalnu korist i to isto osigurao i širem krugu ljudi oko sebe. To se vidi, to je štetno i nedopustivo. Njih na vlasti održavaju sitni šefovi podružnica koji u svojim sredinama također „beru“ plodove održavanja gazda na vlasti, te su postali preveliki teret u nastojanjima da se nešto promijeni. Iako po pokazateljima relevantnih izvora, cijelo društvo ima problema sa raširenom korupcijom, što uveliko otežava gospodarski napredak Hrvatske, ipak smatramo kako su naši redovi prvi koji zahtijevaju „čišćenje“ kako bi mogli preuzeti odgovornost za promjene.
  • U Splitu, svjedočimo studentskoj sceni koju je skoro u potpunosti preuzela ljevica i neoliberalni globalisti. Većina aktivizma i aktivnosti studenata u Splitu su suprotne konzervativnom i kršćanskom svjetonazoru, te promiču tzv. progresivne vrijednosti „uvezene“ izvana. Neobično je što smo znali da „Info zona“, najjači studentski projekt u gradu, neće biti zainteresiran za tribinu, a kada pogledate teme kojima se te cure i momci bave posljednjih godina, jasno je i očito koliki utjecaj ima ljevica na studente u RH. Sve u svemu studente dijelimo na dvije skupine, one koji se muče i trude i koji će nakon studija otići vani, te na one koji su privilegirani i predodređeni za javne službe i koje su prethodno uhljebljeni roditelji nama uvalili da ih financiramo čitavi život. Nažalost, obrazovanje u Hrvatskoj daje prednost ideologiji umjesto znanju i sposobnosti, a to je nasljeđe socijalizma koje je potrebno iskorijeniti. Naglašavamo ponovo, rat nisu dobili podobni već sposobni. Stoga je nužno pronaći put prema studentima i što više komunicirati s njima, jer prečesto slušaju samo jednu stranu priče.
  • Očita je nužnost ovakvih tribina i krajnje je vrijeme da branitelji preuzmu jaču inicijativuu javnom prostoru.
  • Organizacija tribina je vrlo jednostavan posao i potrebna je „samo“ volja da se o svemu progovara. Dijalog je nešto čega nema u našemu društvu i to je ono što politika izbjegava iz svojih razloga. Mi moramo izaći iz naših skučenih sredina i stanja, te se uključiti u upravljanje društvom na način da prije svega jasno prepoznajemo probleme i o njima jasno progovaramo. Našim društvom upravlja preveliki broj nesposobnih, razmaženih i privilegiranih pojedinaca koje su nam nametnuli putem korupcije i nepotizma. Njih preko 300 000  je najbolji dokaz kako Hrvatskom upravljaju birokrati i tehnokrati, te stoga nema volje za rješavanjem problema. Mi branitelji  imamo i pravo i mudrost sudjelovati u raspravama u lancu odlučivanja vezano za bilo koji problem koji se u društvu pojavi. Branitelji su nosioci konzervativnog i krščanskog svjetonazora, pa to moramo biti u stanju prakticirati i kroz tribine, okrugle stolove, predavanja i sl.

  • TRIBINU SU ORGANIZIRALI I NA TRIBINI BILI MODERATORI ISTE- HRVATSKI BRANITELJI POTPISANI NA OVOJ JAVNOJ POZIVNICI…UZ ISPRIKU dr. HERMANA VUKUŠIĆA KOJ ZBOG NOVONASTALIH OBVEZA NIJE SUDJELOVAO ALI JE POSLAO PISMO POTPORE KOJE JE U PRILOGU TEKSTA…
TRIBINU SU ORGANIZIRALI I NA TRIBINI BILI MODERATORI ISTE- HRVATSKI BRANITELJI POTPISANI NA OVOJ JAVNOJ POZIVNICI…UZ ISPRIKU dr. HERMANA VUKUŠIĆA KOJ ZBOG NOVONASTALIH OBVEZA NIJE SUDJELOVAO ALI JE POSLAO PISMO POTPORE KOJE JE U PRILOGU TEKSTA…

Vezane vijesti;

-POZIV NA JAVNU TRIBINU: “BRANITELJI JUČER, DANAS , SUTRA”…SVI STE DOBRO DOŠLI!

Comments are closed.