FOTO -Split: Misa zahvalnica za kraj predavanja u ak. god. 2018./2019…

„Ovu smo akademsku godinu započeli zazivom Duha Svetoga pa je i dostojno da je zaključimo ovim zahvalnim slavljem“...

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Sveučilišta u Splitu, Studentskog centra i SKAC_ST, u petak 7. lipnja u crkvi Gospe od Zdravlja, studenti i profesori Sveučilišta u Splitu proslavili su “Te Deum” –misu zahvalnicu za kraj predavanja u akademskoj godini 2018./2019…

Misu je predvodio veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, uz koncelebraciju povjerenika za pastoral mladih dr.sc. don Mihaela Provića i župnika župe Gospe od Zdravlja fra Ante Udovičića.

Zahvalnost za proteklu akademsku godinu, uz studente i profesore, došli su iskazati i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, ravnatelj Studentskog centra Stenko Dell’Orco te voditelj Studentskog doma dr. Franjo Tuđman – Kampus Marijan Bašić.

Pozdravivši sve okupljene nadbiskup je naglasio kako Gospodin prati svaki naš početak i završetak. „Ovu smo akademsku godinu započeli zazivom Duha Svetoga pa je i dostojno da je zaključimo ovim zahvalnim slavljem“. U svojoj propovijedi, osvrćući se na evanđeosku riječ, istaknuo je kako je potrebno shvatiti širinu i dubinu Božje Riječi. „Širina je javnost – to je pozornica na kojoj nastupamo. Ali da bismo mogli ići u širinu potrebno je svjedočanstvo dubine, koje se rađa iz osobnog odnosa sa Gospodinom. Stoga, spuštanje u dubinu svojega bića učinit će nas uvjerljivima i prepoznatljivima na ovoj pozornici života“. Pojasnio je kako čovjek u svom porazu postaje svjestan Božje prisutnosti. „Nije nam drago ne uspjeti, ali ipak nam koristi. U svojem porazu postajemo svjesni Božje prisutnosti, i ne ostavljamo prostora svojoj samodostatnosti koja je mnogo puta prisutna u ljudskim uspjesima. Opasnost uspjeha je ne vidjeti Gospodina, i ne prepoznati kako je sve što smo u životu postigli dar Njegove ljubavi. Iskustveno prepoznati Gospodina u svojim uspjesima i neuspjesima odraz je zrelosti“. Na samom kraju mons. Barišić je na sve mlade zazvao blagoslov Duha Svetoga.

Povjerenik za pastoral mladih dr.sc. don Mihael Prović zahvalio je svim okupljenima profesorima i studentima na suradnji u ovoj akademskoj godini naglasivši brojne projekte koji su je učinili i više nego ispunjenom. Studentima je pak poželio plodonosno vrijeme ispitnih rokova koje je pred njima. Svetu Misu glazbeno je animirao SKAC band.