FOTO: Spomendan bl. Drinskih mučenica i prva misa u njihovoj crkvi

Drinske mučenice su pet sestara Kćeri Božje ljubavi, koje su četnici iz mržnje prema vjeri ubili 1941. na području istočne Bosne. Njihov se spomendan slavi 15. prosinca...

FOTO: NEDJELJA.BA // SPOMENDAN BL. DRINSKIH MUČENICA I PRVA MISA U NJIHOVU SVETIŠTU

„Njihova žrtva neka bude zalog da Gospodin udijeli svoj mir našim danima, na našim prostorima, kako bi se ugasila svaka mržnja te nam život bude siguran u miru i slobodi. Mučenici su uvijek bili svjedoci ljubavi i opraštanja i pobjednici svake nevolje.“
Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić

Na Treću nedjelju došašća, 11. prosinca, u Goraždu je svečano proslavljen spomendan bl. Drinskih mučenica prvim misnim slavljem koje je u njima posvećenoj crkvi predvodio vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, izvještava nedjelja.ba.

Još neizgrađena crkva nalazi se pored zgrade Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, a uz vrhbosanskoga metropolita i apostolskoga upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH koncelebrirala su još petorica svećenika među kojima je bio župni upravitelj goraždanske vjerničke zajednice posvećene sv. Dominiku don Josip Tadić.

 

U propovijedi mons. Vukšić je najprije zahvalio pristiglim hodočasnicima koji su svoje molitve uputili Bogu po zagovoru bl. Drinskih mučenica. Nadalje je govorio o vremenu došašća kada se vjernici na poseban način pripremaju za Božić, odnosno blagdan Isusova rođenja. Tumačeći misna čitanja tijekom adventa posvijestio je kako u njima, između ostalih, dominiraju dva lika: sv. Ivan Krstitelj i Blažena Djevica Marija. Napomenuo je kako se u prvom dijelu adventa više spominje sv. Ivan, a kako se Božić približava primat preuzima Marija.

Govoreći o ta dva svetačka lika s početka kršćanske povijesti spasenja istaknuo je kako je Isus za sv. Ivana Krstitelja govorio kako se nije rodio veći od žene, upozorivši na ljudske pokušaje da se sami proglašavaju velikim i bitnim što ponekad završi u zločinu. Osvrnuo se i na boljku širenja neprovjerenih informacija i neobjektivnih istina. Uspoređujući zemaljske moćnike sa sv. Ivanom Krstiteljem, napomenuo je kako taj svetac nije mario za mišljenje okoline i društva već se ravnao samo prema Bogu.

Završavajući homiliju govorio je o životu bl. Drinskih mučenica, ističući kako su one primjer i nadahnuće te zamolio Gospodina da blagoslovi sve stanovnike Goražda i sudionike mise «kako bi dobrota, plemenitost, jednostavnost, skromnost, obraćenje i svetost rasli ovdje u ovome gradu i svuda kamo budemo prolazili».

Na kraju mise nazočnima se obratio župnik don Josip, naglašavajući «kako je ovo povijesni trenutak za Vrhbosansku nadbiskupiju, Družbu sestara Kćeri Božje ljubavi, Župu sv. Dominika, Goražde i Bosansko-podrinjski kanton». «Danas smo slavili prvu misu u crkvi koja nije dovršena. Posebno sam molio za vas koji dolazite izdaleka: Zagreba, Novog Travnika, Viteza, Orašja, Lovnice, Sarajeva, Kreševa, Fojnice, Tuzle. Za vrijeme mise sam molio za sve ljude koji su se ugradili u ovu crkvu», kazao je župnik, naglašavajući da još posla oko izgradnje bogomolje postoji te je zahvalio sestrama KBLJ, svećenicima i hodočasnicima, a posebice sestrama s Banjoskog Brijega iz Sarajeva koje su sašile i za novu crkvu darovale misnicu.

Drinske mučenice su pet sestara Kćeri Božje ljubavi, koje su četnici iz mržnje prema vjeri ubili 1941. na području istočne Bosne. Njihov se spomendan slavi 15. prosinca.

Četnici su 11. prosinca 1941. opkolili samostan na Palama, te oteli redovnice i svećenika Franca Meška kojeg su nacisti, kao i brojne druge svećenike, potjerali iz Slovenije. Poveli su ih prema Goraždu gdje je upravo na djelu bio pokolj Hrvata i Muslimana Podrinja, o čemu je svjedočio rođeni Goraždanin don Anto Baković.

Put od 65 km trajao je danima po snijegu i zimi. Dok su svećenika pustili, časne sestre su zatvorili u jednu prostoriju (danas je to škola), s namjerom da ih siluju. Predvečer 15. prosinca u Goraždu, opijeni alkoholom došli su u sobu te ih počeli udarati i trgati odjeću s njih. Sestra Jula Ivanišević naglo je otvorila prozor i uz povik: “Isuse, spasi nas!” skočila u noć. Isto su učinile i druge sestre slijedeći njezin primjer. Budući da visina nije bila velika, nisu poginule na mjestu, nego polomile udove i ostale ležati. Četnici su pojurili iz kuće te ih izboli noževima dok su polomljene ležale na hladnom podrinjskom tlu. Odvukli su ih potom do obale i bacili u Drinu. Drinske mučenice beatificirane su 2011. u Sarajevu.

  

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO DRINSKE MUČENICE – UZOR KRŠĆANSKE KREPOSTI I PRIMJER ŽRTVE ZA KRISTA I VJERU…