Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO: SVEČANA PRIGODA NA KRAJU MANDATA Predsjednica uručila brojna odlikovanja i priznanja na Pantovčaku

“U ovoj svečanoj prigodi na kraju svojega mandata dodjeljujem odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama kao izraz zahvalnosti za djela i umijeća koja pridonose razvoju i ugledu naše domovine. Priznanja su izraz poštovanja prema vašim osobnim uspjesima i angažmanima u područjima vašeg profesionalnog rada i posebnih napora u poticanju izvrsnosti u vašim profesijama. To su i priznanja humanitarnom radu, kao i stvaranju novih vrijednosti u našem društvu”, rekla je Grabar-Kitarović.

Uručena su odlikovanja širokom spektru pojedinaca i ustanova koji svojim radom predstavljaju različite skupine i profesije, kao i onima koji žive izvan granica Hrvatske, a svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta.

Svi vaši uspjesi, trud i napori predstavljaju mozaik onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet, istaknula je predsjednica naglasivši da je tijekom mandata posebnu pozornost pridavala brendiranju Hrvatske svjesna da je opća percepcija neke države iznimno važna za njezino pozicioniranje u svijetu.

“Smatram to obvezom predsjednice Republike Hrvatske jer nas ta časna funkcija obvezuje na snažnu i neprekidnu promociju svoje države”, dodala je.

“Trudila sam se kao predsjednica Republike poticati izvrsnost, ukazivati ne samo na naše probleme, kojih sam duboko svjesna, već i na naše odlike, naše uspjehe i naše vrline. Oni nas motiviraju u izgradnji boljeg društva”, poručila je Grabar-Kitarović.

Odlikovanja i priznanja

Na odlikovanjima i priznanjima zahvalio je vinkovački župnik Tadija Pranjić, odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak, a Redom Ante Starčevića neurokirurg Krešimir Rotim, operna pjevačica Blaženka Milić i komunikolog Mihovil-Bogoslav Matković, dok su Redom Stjepana Radića odlikovani veterani Drugog svjetskog rata Antun Baranović i Palmina Poljak.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su povjesničar, dominikanac Stjepan Krasić, filmska producentica Erika Milutin Diller te arheologinja Mirela Hutinec.

Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su ekonomisti Jure Šimović i Anto Bajo, a Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića bioetičar Ante Čović i liječnik Boris Dželalija.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovani su nogometni trener Branko Ivanković, karatist Ivan Kvesić i gimnastičar Tin Srbić te posmrtno Branislav Tušek.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovana je Dina Levačić, a posmrtno je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića akademik Franjo Šanjek.

Predsjednica je uručila i više odlikovanja Reda hrvatskog pletera – medicinskoj sestri Jadranki Brljak, skladateljima i dirigentima Dariju Cebiću i Ivanu Gliboti, maestru don Draganu Filipoviću, prevoditeljici Agnes Prodan te Nadici BarunMarinu Saboloviću i Eminu Sarajliću, a posmrtno su odlikovani fra Nedjeljko Dominik Barač i fra Ante Hijacint Bošković.

Povelju Republike Hrvatske uručila je Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, Đakovačkim vezovima, Filmskom festivalu “Dani hrvatskog filma Orašje”, Hrvatskom pjevačkom društvu “Danica” iz Siska, Hrvatskom puhačkom orkestru Gradska glazba Imotski, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore iz Boke Kotorske, Radiju Dux iz Boke Kotorske, Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore iz Kotora, Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Hrvatskom kulturnom društvu “Veseli Gradišćanci” te Domu hrvatskih hodočasnika “Bl. Ivan Merz” iz Rima.

T.H.

Najnovije

Hod za život u Zagrebu: Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta!

Foto:Narod.hr   Hrvatska već devetu godinu zaredom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Glas rođenih za život nerođenih”. Danas se za zakonsku i...

Pijetet Bleiburškom proljeću smrti

Foto:Facebook   Piše:Ivan Kujundžić Akademski kipar Ivan Kujundžić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Pijetet Bleiburškom proljeću smrti'', kojeg prenosimo u cijelosti: ''Ova kišna svibanjska...

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...