(FOTO) SVEČANO U BERLINU: HKM Berlin proslavila 50. godina postojanja – kardinal Puljić uputio dirljivu poruku hrvatskim iseljenicima

Obljetnice obvezuju. Prije nas je u ovoj misji uloženo pedeset ljeta molitve, žrtve i rada...

zivazajednica.de

Hrvatska katolička misija Berlin proslavila je u nedjelju 50 godina svog postojanja. Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Sebastiana predvodio je vrhbosanski nadbiskup i kardinal msgr. Vinko Puljić u koncelebraciji sa ranijim i sadašnjim dušobrižnicima iz Berlina, predstavnicima njemačke Crkve te ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislavom Markićem i delegatom za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom…

Misnom slavlju u nedjelju je nazočio i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj dr. Gordan Grlić  Radman i Dario Magdić, zamjenik, i u ovoj prigodi izaslanik, državnog tajnika za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić je kazao kako se raduje vidjeti toliki broj hrvatskih vjernika koji su sačuvali vjeru svojih otaca koja je, kako je istaknuo, skupo koštala naš hrvatski narod.

-Ljudi su za tu vjeru ginuli, umirali, svjedočili, podnosili zatvore, ali su ostali vjerni. Zato vas želim ohrabriti u ovom jubileju da istinski pokušate ustrajati u toj vjeri, ali ne samo vi, nego tu vjeru valja ostaviti u baštinu mlađim naraštajima, jer je obitelj prva škola vjere, kazao je kardinal Puljić.

Također je istaknuo kako je hrvatski narod kroz povijest posebno bio prepoznatljiv po tri znaka.

Prvi je znak križ, koji nije bio samo znak, već sadržaj života. Posebno mi koji smo živjeli s drugima i drugačijima bilo u Bosni i Hercegovini ili drugim narodima, znalo se tko je katolik, koji na vratima ili dvorišta ili kuće ima križ. Po tome se znalo da je to kršćanska kuća. Nije bilo kuće da se u njoj nije držao na zidu križ. I baš kad nam je bilo teško, znali smo pogledati na križ i reći: Isuse, pomozi! To je naše pouzdanje u Boga. Drugi znak našeg identiteta je pobožnost Majci Božjoj. Nije to onako usput, jer s tog križa nam je Bog dao svoju Majku preko učenika Ivana. Kroz našu burnu povijest, kad smo se uvijek morali braniti, uvijek nas je napadalo i optuživalo kao i danas. Onda smo hrlili Mariji. Njoj se preporučivali, njoj davali zavjete.

Gospa je na svoj način protkala našu povijest, našu vjeru. Naša Gospina svetišta sve više okupljaju. U trećem vas znaku želim upozoriti da mediji žele unijeti razdor u hrvatski narod. Ne svi. Čast poštenima i istinitima. Oni koji su plaćeni da truju javnost, oni nam žele otrguti to jedinstvo s Crkvom, a sada pojedine Papine izjave tako manipuliraju da je hrvatski narod tobože protiv Pape. Kad bi blaženi Alojzije Stepinac ustao sada iz groba, što bi nam rekao? Rekao bi: Budite vjerni Crkvi. I danas vam poručujem da je najveća stvar koja je obilježila našu povijest vjernost Crkvi i Papi. Svetost bl. Alojzija Stepinca ne ovisi ni od biskupa ni od Pape. On je već svet. Zato se ne dajmo ti javnim mnijenjem zatrovati. Sačuvajmo tu vjernost. U tome vas radosno podržavam i hrabrim, a onda na poseban način ne zaboravimo zahvaliti Bogu na daru vjere, istaknuo je kardinal Puljić.

Dio svoje propovijedi kardinal Puljić je izravno uputio hrvatskim iseljenicima poručivši im da poštuju pravila i zakone zemlje u koju su došli.

-Ali to ne znači da trebate izgubiti što ste ponijeli sa svoga ognjišta, a to je vjera otaca i ljubav prema svome identitetu. Nemoj se stidjeti svoga kraja i svoga zavičaja. Nemoj se stidjeti svojih korijena, čuvaj svetinju otaca i to prenesi na svoja pokoljenja. Budite svjedoci ovdje u Njemačkoj onoga što smo bili kroz povijest i onoga što trebamo biti i danas. Ne dajmo se uništiti, nego budimo narod koji zna voljeti sebe i bližnjega. Ostanite vjerni Bogu i svome domu. Prenesite to divno blago svoje vjere, kulture i identiteta budućim pokoljenjima i budimo zahvalni svima onima koji su nam na našem križnom putu bili rame za plakanje, potpora za opstanak. Svjedočimo da smo djeca Božja i braća u Isusu Kristu“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić.

Svečano misno slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti zbor HKM Berlin i klapa „Poverello“, pod vodstvom Marina Tadina.  Nakon misnog slavlja priređen je objed uz pjesmu i druženje.

Za veliku obljetnicu priređen je bogat program proslave pod nazivom “Dani vjernosti Bogu i Domovini“. Neki od tih programa započeli su već od vremena Uskrsa, dok je vrhunac proslave “zlatnog jubileja“ započeo u subotu a završio u nedjelju.

U organizaciji Župnog vijeća, u subotu je u Berlinu upriličena i svečana akademija s bogatim kulturno-umjetničkim programom. Na akademiju su stigli brojni raniji dušobrižnici i časne sestre koje su služili u toj misiji zajedno te raniji članovi misije koji danas žive na različitim stranama svijeta. Nakon pozdravne riječi voditelja misije fra Edvarda Sokola, prigodnu riječ uputio je kardinal Puljić koji je svima čestitao 50. obljetnicu misije.

-Obljetnice obvezuju. Prije nas je u ovoj misji uloženo pedeset ljeta molitve, žrtve i rada. Tamo, gdje su stali svi oni koji su djelovali u ovoj misiji prije nas, mi nastavljamo. Zato želim da Bog blagoslovi ovaj rad u službi naše nebeske i zemaljske Domovine.“

Potom je fra Edvard pozdravio brojne goste, poglavito Školske sestre franjevke Krista Kralja iz Hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina iz BiH, a koje su dugo godina djelovale u misiji, te franjevce Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su djelovali u misiji, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicu Komadinu, te predstavnike Nadbiskupije Berlin, kao i predstavnike diplomatskog, kulturnog i društvenog života.