FOTO Svetkovina Gospe od Karavaja proslavljena u Župi Tisno

Prođe već 300 i koja godina okupljanja na ovome mjestu za vjernike koji traže nebeske milosti za svoje živote, za svoje najbliže, za svoje pokojne...

FOTO: I. KRONJA // SVETKOVINA GOSPE OD KARAVAJA PROSLAVLJENA U ŽUPI TISNO

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u četvrtak 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, misnim  slavljem koje je predvodio biskup Tomislav Rogić

Prođe već 300 i koja godina okupljanja na ovome mjestu za vjernike koji traže nebeske milosti za svoje živote, za svoje najbliže, za svoje pokojne. U potrebama mole za pomoć. Uzdižu zahvale Bogu po Majci Isusovoj – pomoćnici kršćana. Svetište Marijino diše molitvom i traži bezuvjetnu majčinu ljubav da zagrli vjerničku dušu. Majka voli svako svoje dijete bezuvjetno. I ono koje se muči i ono koje se traži. I ono koje uspijeva ustrajati u dobru i ono koje se ogriješilo i traži putove oproštenja. Svjedoči ovo svetište, snagu vjere i molitve u kršćanskom životu. Obavijeno je tom bezuvjetnom majčinskom ljubavlju Blažene Djevice Marije, poručio je u homilji biskup Rogić.
Naglasio je kako ove godine Gospu od Karavaja slavimo na blagdan Uzašašća. „Duh Sveti sišao je na Blaženu Djevicu Mariju da bi rodila Spasitelja, da bi se po Isusu preporodio čovjek za Nebo. Sada Isus uzlazi na Nebo, kao pravi Bog i pravi čovjek, da bi Duha Božjega poslao na sve ljude koji u njega povjeruju. Uzašašće pred nas stavlja nebo kao cilj, vječnu radost, a Gospa naša bila je prva nositeljica te Radosne vijesti i Duha Božjega. Blagdan Uzašašća uzdiže našu dušu Bogu, molitve Gospi u zagovor pomažu nam jasnije vidjeti cilj našega postojanja i nositi se s iskušenjima“, kazao je biskup Rogić.
Istaknuo je kako je današnje vrijeme puno je izazova, nesigurnosti, neizvjesnosti. Preporučio je kao uzor naše stare. Oni su živjeli od Božje riječi. Današnjim vjernicima je kazao kako Božju riječ moraju nositi u srcu i pameti, u govoru i odlukama, po njoj birati što je dobro a što zlo, što istinito a što lažno. Po njoj živjeti. Onda otkrivamo ljubav Božju, onda nas ta Riječ vodi k Ocu nebeskom zauvijek. Nije to jednostavan zadatak za naše slabe ljudske snage, ali nas Bog ne prepušta samima sebi. Obećava Isus i šalje: Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.
Biskup Rogić kao primjer i poticaj vjernicima preporučio je Blaženu Djevicu Mariju. „Marija je istinski svjedok, riznica Božje Riječi u radosti i u boli. I kad je razumjela i kad nije shvaćala, Božju je Riječ čuvala, ljubila i vjerovala da će njezin Sin spasiti svijet po svojoj žrtvi, smrti na križu i slavnim uskrsnućem. Ustrajala je u svojem čuvanju Riječi Božje, vjerujući, ljubeći i nadajući se. Zato je sudionik Isusove pobjede vječnog života.Marija nam je zagovornica, Gospa nam je uzor za nasljedovanje i poziv na obraćenje. Valjalo bi vidjeti, iskreno u tišini srca, koliko čuvam Božju Riječ i koliko se po njoj ravnam? Je li Isus Krist moj životni oslonac, moje mjerilo kojim prije svega promatram sebe i svoje postupke. Učim li od Njega živjeti ili sam našao druge uzore po kojima se ravnam, upitao je na kraju homilije biskup Rogić.
Središnjem misnom slavlju u jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije prethodio je molitveno meditativni program koji je predvodio kancelar Šibenske biskupije don Joso Pavić. Na slavlju su sudjelovali brojni domaći vjernici, kao i hodočasnici iz Šibenske biskupije i susjedne Zadarske nadbiskupije.