Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO Trideseta godišnjica od žestoke Pakovačke bitke u obrani od srpskog i JNA agresora…

Trideseta je obljetnica Pakovačke bitke – koja se dogodila na području Pakova Sela, Sedramića i Pokrovnika 20. rujna 1991. godine u obrani od srpskog i JNA agresora…

Skupina pripadnika 4. bojne 113. brigade HV, Policijske postaje Drniš i naoružanih mještana zaustavila je prodor agresorske vojske iz pravca Drniša prema Šibeniku i osujetila planove srpskog ratnog zločinca Ratka Mladića o osvajanju Šibenika.

Neprijateljske srpske postrojbe 9. kninskog korpusa JNA na čelu sa ratnim zločincem Ratkom Mladićemi pobunjeni Srbi krenuli su 20. rujna u napad tenkovima preko Moseća prema Šibeniku. Dok drugi planirani pravac napredovanja bio je prema Unešiću. Da su uspjeli, Hrvatsku bi presjekli na dva dijela.

Hrvatske snage dočekale su tenkovsku prethodnicu u Pakovu Selu te su nanijele neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Jugoslavenskoj narodnoj armiji uništen je jedan tenk i jedan oklopni transporter, te su oštećena još tri tenka.

Na fotografiji uništenog tenka T72 (1991) s lijeva: Ićo Bojčić, Željko Stojanović, Joško Mamić, Joško Vukušić – Ćola, Davor Blažević – Tigar i Ivica Aleksić.

Među uništenim oklopnim vozilima je tenk T-72, prvi uništeni tenk na dalmatinskom ratištu. Osim toga, hrvatski bojovnici prisilili su neprijatelja da se povuče na Žitnić.

Na mjestu uništenja neprijateljskog tenka T 72 svečano je otkriveno Spomen obilježje kao podsjetnik na zaustavljanje neprijateljskog napada. Na suprotnoj strani ceste vječni je spomen na ubijenog civila vozača hitne pomoći u Domovinskom ratu, Marka Pokrovca.

Premda je do konca godine bilo više obostranih akcija, položaji se nisu micali sve do VRO Oluje. Do obrambenog Domovinskog kraja rata velikosrpske snage nisu više ništa slično pokušale napraviti.

Neprijateljski srpski TENK T-55 POSTAVLJEN UZ CESTU ŠIBENIK-KNIN: Podsjeća na prvi uništeni tek u Domovinskom ratu na području Dalmacije

Kao trajni spomenik na pobjedu u važnoj bitci, u Pakovom Selu je spomen obilježje uz cestu D-33, gdje je postavljen tenk iz Zbirke oružja i vojne opreme Gradskog muzeja Drniš.

Dana 20. rujna 1991. godine u Pakovu Selu i Sedramiću zaustavljena je oklopno-mehanizirana kolona 9. kninskog korpusa i uništen tenk, onesposobljen oklopni transporter i kamion. Zarobljen je bio i major Stevo Krkljaš, načelnik topništva zloglasnog Kninskog korpusa, i 19 vojnika. U ovim akcijama Hrvatske snage nisu imale gubitaka, osim dvojice lakše ranjenih branitelja.

Neprobojna crta obrane do kraja rata

Neprijateljski poraz u Pakovu selu, a zatim u Sedramiću, osigurao je obrambeno jačanje i učvršćivanje obrambenih položaja na toj crti bojišnice, koja je postala neprobojnom za neprijatelja u njegovom nastojanju da se približi Šibeniku. Tada formirana crta obrane branjena je do slavne oslobodilačke akcije ‘Oluja’. Borbe u Pakovom selu i Sedramiću, iako samostalne, sastavni su dio ukupne obrambene bitke za Šibenik u ‘rujanskom ratu’.

Borbenom skupinom MUP-a zapovijedao je Joško Mamić, a zapovjednik 4. bojne 113. brigade Zbora narodne garde bio je Josip Jukica. Za zapovjednika svih snaga u Pakovu Selu bio je određen policajac Ivica Aleksić, a snaga na području Sedramića Ivan Zelić, zapovjednik 4. bojne 4. gardijske brigade. Dana 20. rujna 1991. godine zapovjednikom svih borbenih snaga na drniškom području imenovan je Luka Vujić.

Do kraja 1991. godine na ovoj bojišnici bilo je više akcija, ali su obrambeni položaji uspostavljeni u jesen 1991. ostali nepromijenjeni do konca rata. Neprijatelj u svim ostalim ratnim godinama zapravo nije pokušao izvesti sličnu akciju.

G.S.

Dodajemo komentar koji nadopunjuje tekst i otvara više ISTINE o prodoru srpskog agresora 9 korpusa iz Knina koji je nailazio na HEROJE koji su ih i na ovakve načine zaustavljali…U nastavku komentar koji je opisan…Upravo smo zbog ovakvih detalja i pisali da se MORAJU pisati knjige i povijersnice dok su hrvatski HEROJI još živi i sjećaju se i svjedoče povijesnim događanjima a ne da nam povijest pišu oni koje je Hrvatska iznenadila i oni za koje se tu vodio nekakav sukob…Zato još jednom; Pišite Knjige i ISTINU!!

Perica Gulim

Nabrojilo se toga ali uvijek se zaboravi napisati da je 9 kninski korpus i četnička armada u prolasku iz Knina prvo pokusan da se zaustavi kod Konjevrata točnije u punckoj dragi gdje su hrabri branitelji Radoslav Krnic (Prsan) i IVE Krnic (Munja) digli u zrak cestu riskirajući svoje živote i da su se zlo tvori povukli na Supin put i zaobišle taj prolaz , da su zlotvori iz odmazde pucali iz tenkova u crkvu svetog Ivana i napravili rupe na svetinji gdje pocivaju naši mrtvi naših mjesta , sve su to činjenice i da se ta ista četnička vojska sa tenkovima uputila prema Šibeniku gdje su opet naišli na otpor branitelja koji su digli cestu u zrak ispod brda trtar što sam već pisao tako da te stvarne činjenice uvijek se treba sjećati a ne svake godine se presucuju iako to znaju tadašnji zapovjednici 113 brigade i zapovjednici policijske uprave , zato vas gospodo koji pišete sve ovo uz sve što ste napisali napišite i ovu istinitu činjenicu koja je bila u slavnoj bitci rujanskom ratu oslobođenja Šibenika I poraza srbo-cetnicke vojske i ratnog zločinca Mladića!!

 

VEZANE VIJESTI

(FOTO) PAKOVO SELO / 20. rujna 2019….OBILJEŽAVANJE 28. OBLJETNICE SPOMENDANA RUJANSKOG RATA

 

Najnovije

Politico: Ovo je novi šef NATO-a, oko toga su se složile sve države članice Saveza

Foto:Pixabay   Mark Rutte bit će sljedeći glavni tajnik NATO-a nakon što su se sve 32 članice saveza složile da nizozemski premijer u odlasku naslijedi Jensa...

Stradanje djece u Domovinskom obrambenom i oslobodilačkom ratu (Prof. dr. sc. Mihovil Biočić)

Foto:Croativ.net   Ne postoji na svijetu veća bol od gubitka djeteta, osobito ubojstvom. I ne postoji na ovom svijetu razlog ili ideologija koja bi opravdala ubojstvo...

Prof. dr. Josip Vrandečić: Naš konzervativizam jači je i otporniji nego na zapadu

Foto:Slobodna Dalmacija   Razgovor s povjesničarom prof. dr. Josipom Vrandečićem “Premda se pitanje krize kršćanskoga identiteta u suvremenoj Europi, dio koje je i hrvatski narod, često...

Hitrec: Prvu smo namjerno izgubili da zavaramo protivnike

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Napokon se vrijeme malo stabiliziralo, sve dok nas ne destabiliziraju toplinski valovi. U vrtu jedna hitrecdobra vijest i jedna...

Biblijska poruka 20.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Očenaš – molitva nad molitvama

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 7-15 Reče Isus svojim učenicima: »Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte...