FOTO U Bečkom Novom Mjestu obilježena 349. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana…

Na ovoj obljetnici  nisu  sudjelovali članovi Družba ” Braće hrvatskog zmaja, Zemaljski stolovi Karlovca i Čakovca, Zrinska građanska garda iz Čakovca i Karlovca kao ni predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Republici Austriji, a ni predstavnici grada Bečkog Novog Mjesta, što su svake godine obavljali...

Obilježena je 349.obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu udaljenom 60-tak kilometara od Beča.

Zbog ograničenja kretanja i  Corona virusa, na ovoj obljetnici  nisu  sudjelovali članovi Družba ” Braće hrvatskog zmaja, Zemaljski stolovi Karlovca i Čakovca, Zrinska građanska garda iz Čakovca i Karlovca kao ni predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Republici Austriji, a ni predstavnici grada Bečkog Novog Mjesta, što su svake godine obavljali.

Ove godine mimohod i polaganje cvijeća kao i paljenje svijeća obavili su predstavnik Hrvata iz Austrije u Savjetu Vlade RH za iseljeništvo Miroslav Piplica s obitelji i članovi hrvatskih udruga iz Beča Rafajil Čelebić, Marko Botica, Dario i Ana Vranić te Silvijo Računica. (želimo istaknuti i činjenicu da gosp. Piplica već godinama sa svojim prijateljima održava grobno mjesto i mjesto pogibelji, naravno bez ikakve novcane naknade.)

Položeno je cvijeće i svijeće na grob i mjesto pogubljenja kao i svake godine do sada,a po prvi put ove godine položeno je cvijeće i upaljenje su svijeće kod novog spomenika u gradskom parku.

Miroslav Piplica održao je kratki govor kod novog spomenika, napomenuvši kolika je bila žrtva ova dva hrvatska velikana za Hrvatsku i hrvatski narod. Istaknuo je da su zaslužili počast i obilježavanje njihovog pogubljenja.

Bez obzira na različita stajališta Austrije i Hrvatske o pogubljenju naših velikana, Austrijanci su dozvolili da se u gradskom vrtu napravi ovaj lijep spomenik, poprsje Zrinskog i Frankopana.

Zrinski i Frankopan borili su se još prije više od 3 i pol stoljeća za neovisnost, slobodu i samostalnost,a ta borba stajala ih je glave, ne samo njih nego i mnoge članove njihove obitelji.

Zbog te žrtve i jesmo ovdje i odajemo im počast, nikada ih ne smijemo zaboraviti.

Danas smo svjedoci, a mnogi od nas su i sudjelovali u stvaranju današnje neovisne, suverene i slobodne Hrvatske, trebamo čuvati i cijeniti našu Domovinu kao i žrtvu koju su dali hrvatski branitelji od HOS-a do hrvatskih gardista u Domovinskom ratu, donosi muralist.hr.

(Pavo Jazvić)

M.M.