(FOTO) U Ivanić-Gradu u spomen na heroja i pilota održan 13. memorijal Rudolf Perešin

Memorijal Rudolfa Perešina organizirao je Ivanić-Grad u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom, uz pomoć Zajednice udruga iz Domovinskog rata Ivanić-Grada i Vijeća mjesnog odbora Caginec-Prkos te Udruge "Susreti za Rudija" iz Gornje Stubice i drugih sudionika...

Memorijal Rudolfa Perešina, koji se trinaestu godinu zaredom održava u spomen na heroja i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, održan je u Ivanić-Gradu od 19. do 22. listopada 2017. godine.

U sklopu Memorijala, kojim se ove godine obilježava 26. obljetnica povijesnog preleta Rudolfa Perešina u Austriju, u nedjelju 22. listopada 2017. izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general Josip Čuletić, bivši zapovjednik HRZ i PZO-a, i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH brigadir Mato Mikić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRZ i PZO-a, položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen biste Rudolfu Perešinu. Polaganje vijenaca u Spomen parku uveličao je i prelet aviona MiG-21 HRZ-a i PZO-a.

Povodom održavanja 13. memorijala pripadnik HRZ i PZO-a pukovnik Samir Ćorić upoznao je učenike trećih i četvrtih razreda Srednje škole “Ivan Švear” sa životom i djelovanjem Rudolfa Perešina, a pripadnik Središnjice za upravljanje osobljem satnik Tomislav Lažeta prezentirao je učenicima mogućnosti ostvarenja karijere u Oružanim snagama RH.

Na Memorijalu je nastupila akrobatska skupina “Krila Oluje”, a sudjelovao je i helikopter Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a Mi-8 MTV, koji se nakon ispuštanja padobranaca Zapovjedništva specijalnih snaga spustio na nogometno igralište u Sportski park Zelenjak, gdje su djeca predškolskog i školskog uzrasta imala priliku razgledati letjelicu te razgovarati i fotografirati se s posadom helikoptera.

U Društvenom domu u Cagincu nakon obraćanja uzvanika učenicima osnovnih škola uručene su nagrade za likovne i literarne radove na temu zrakoplovstva te je održan prigodan kulturno-umjetnički program.

Memorijal Rudolfa Perešina organizirao je Ivanić-Grad u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i protuzračnom obranom, uz pomoć Zajednice udruga iz Domovinskog rata Ivanić-Grada i Vijeća mjesnog odbora Caginec-Prkos te Udruge “Susreti za Rudija” iz Gornje Stubice i drugih sudionika.

M.M./Foto-MORH