Ponedjeljak, 22. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO: U Karlovcu otvoren muzej Domovinskog rata!…Ovaj je muzej braniteljima u čast!…Više od 350 izloženih predmeta koji pričaju priču o prvim ratnim danima…

Turanj – prva crta obrane grada. Mjesto gdje je Karlovac trebao postati Kordunovac…

– Ono što je moj ponos kao Turanjčanke i Karlovčanke, ovo je linija obrane grada bila, cijeli Domovinski rat i nikada nije pala, rekla je Sabina Protulipac, hrvatska braniteljica.

Ovaj je muzej braniteljima u čast.225 poginulih karlovačkih branitelja i 526 iz Karlovačke županije “utkani” su u ovaj muzej

Više od 350 izloženih predmeta koji pričaju priču o prvim ratnim danima.

– Mi smo sada u skloništu, budući da su dobar dio te četiri ratne godine Karlovčani proveli u skloništu, budući je grad bio na prvoj crti stalno bombardiran, granatiran, kaže Ružica Stjepanović, kustosica Gradskog muzeja Karlovac.

Uz pucnjeve, šetajući kroz muzej čujete i zvukove opće opasnosti. Puštaju se filmovi, možete čitati vijesti iz ratnih dana.

– Poseban naglasak smo stavili na školsku djecu i studente, jer ne želimo da ovo bude mjesto samo prezentacije o Domovnskome ratu nego i mjesto budućeg izučavanja, ističe Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.

Vanjski dio muzeja već je itekako poznat svakomu tko prolazi starom cestom prema moru. Uz vojna vozila i naoružanje slikalo se na tisuće turista.

– Ovaj tamo kamion tatra mi je bio prvi veliki eksponat, gospodin Tomislav Rebrović mi je to dao, ja nisam znao kuda ću s njim, pa onda, to se zahuktavalo, podsjeća Dubravko Halovanić, umirovljeni brigadir HV-a.

Zgrada koja je braniteljima služila kao sklonište, zvali su je hotel Californica, odlično se uklopila u ideju. I sama je izložbeni primjerak.

– Činjenica da je u tom turističkom dijelu muzej zaista atraktivan. Aquatika i Muzej Domovinskoga rata na Turnju su zaista dvije nove zvijezde naše turističke ponude, kaže Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Na svečano otvorenje muzeja Domovinskog rata, između ostalih stigli su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića saborska zastupnica Marija Jelkovac te predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ministar Medved je rekao da ovdje nije bila samo obrana grada Karlovca nego da je to bila obrana domovine i zaustavljanje ideje o presijecanju Hrvatske.

– Turanj je za hrvatske branitelje mjesto simbol pobjede i simbol novoga života, rekao je Medved.

Područje Karlovačke županije i grada Karlovca u Domovinskom ratu dalo je veliki doprinos u obrani nađe domovine. Oko 20.000 hrvatskih branitelja s područja ove županije uključilo se u obranu, a njihova hrabrost i požrtvovnost ogleda se i u činjenici da je 526 hrvatskih branitelja položilo svoje živote na oltar domovine, a sedam ih se još uvijek vodi kao nestali, rekao je Medved.

Jelkovac je rekla kako ovaj muzej ima posebno značenje za obitelji naših poginulih jer je u njemu Spomen soba na one koji su svoj život dali za slobodan Karlovac i jedinu nam domovinu Hrvatsku.

– Ali isto tako ima veliki značaj za sve hrvatske branitelje, za sve Karlovčane i za cijelu Hrvatsku jer ovdje se na Turnju branio ne samo grad Karlovac nego i cijela Hrvatska. Muzej je mjesto gdje će naša djeca i njihova djeca, sve buduće generacije učiti o vrijednostima Domovinskog rata koji je temelj naše slobodne, suverene Republike Hrvatske i o velikoj žrtvi hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja iz koje je nikla slobodna nam Domovina, rekla je Jelkovac.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je ova večer nestvarna, a ipak toliko stvarno.

– Stranci bi nas vjerojatno pitali jesmo li izgradili ove ruševine iza. nismo. One su autentično svjedočenje stradanja Hrvatske i hrvatskog naroda i svih drugih koji su branili Hrvatsku u Domovinskom ratu. Promatrajući nebo na kojem se večeras spuštao sumrak vidjeli ste zrakoplove, kako iza njih ostaju bijele crte kao nekakvo predskazanje budućnosti, pogled u budućnost. Osvrtanje na prošlost koju smo tada gledali s čežnjom slobode, a danas ovdje sretno sjedeći zahvaljujući svima koji su dali svoje živote i zdravlje za domovinu i kojima beskrajno zahvaljujem gledajući to kao predskazanje budućnosti, rekla je predsjednica.

Muzej svoja vrata za posjetitelje otvara sutra, a cijeli je vikend ulaz – besplatan, donosi HRT-VIDEO-OVDJE. 

T.H.

Najnovije

Liberali i da žele ne mogu pomoći HDZ-u

Foto:Screenshot   Gradonačelnik Bjelovara i koalicijski partner HDZ-a Dario Hrebak u jednoj je raspravi na Facebooku komentirao sastavljanje nove parlamentarne većine i pregovore o vladi. Hrebak: Matematika...

Bošnjaci nakon 9 godina ponovo imaju zastupnika u Saboru, najavio je prve poteze

Foto:Facebook   Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj,  najavio je da će se zalagati za rješavanje problema...

Kome je petokraka dobra donijela?

Foto:Ilustracija   Demencija, senilnost i stokholmski sindrom se mogu svesti po zajednički nazivnik koji je: zaboravnost. I zaista ne postoji narod na ovom svijetu koji u tolikoj...

Zurovec objavio zahtjeve: Kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi zub, ali…

Foto:Facebook   Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i jedini izabrani saborski zastupnik s liste Fokus-Republika, objavio je da su mu se javile sve vodeće stranke i...

Jesmo li radosni zbog Manolićeva obraćenja?

Foto:Wikipedia   Josip Manolić najpoznatiji hrvatski špijun i bivši predsjednik hrvatske Vlade preminuo je u 105. godini života, piše Nacional. Za novine je to potvrdila njegova...