FOTO U Mravincima proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja! Kada je sv. Ivan rođen svi su se radovali. Radujemo li se i mi danas rođenju i novom životu? Imamo li kao zajednica osjećaja za radosti drugih ljudi?

Misi je prethodila procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja,..Kada je sv. Ivan rođen svi su se radovali. Radujemo li se i mi danas rođenju i novom životu? Imamo li kao zajednica osjećaja za radosti drugih ljudi? Pogađaju li nas žalosti naših susjeda? Ovdje stojimo pred crkvom Sv. Ivana Krstitelja...

SVETKOVINA ROĐENJA SV. IVANA KRSTITELJA PROSLAVLJENA U MRAVINCIMA

Župa sv. Ivana Krstitelja – Mravince proslavila je svetkovinu Rođenja svoga nebeskog zaštitnika, u četvrtak 24. lipnja, svečanim misnim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić…

U uvodnom dijelu homilije mons. Barišić istaknuo je kako ljudska povijest slavi brojne umjetnike i znanstvenike koji su na stvorenoj materiji izrazili svoj talent. „No, osim njih, ljudi slave i svece čiju je veličinu i slavu odredilo ono najvažnije – odnos sa Stvoriteljem“, nastavio je, dodavši kako je i život sv. Ivana Krstitelja bio u potpunosti posvećen odnosu sa Stvoriteljem.

„Ivan je onaj koji je pokazao Gospodina, usmjeravajući svoje suvremenike prema Njemu. Njegov život je velik u povijesti spasenja jer je u potpunosti određen od Stvoritelja te nije slučajan. Njegovo ime, koje znači ‘Bog je milostiv’, prevodi stvarnost našeg postojanja te nam govori kako je svatko od nas u ovom vremenu i prostoru original. Original smo jer nam je izvor Božja ljubav“, istaknuo je nadbiskup, donosi IKA.

Ustvrdivši kako je sv. Ivan mogao egoistično svu pozornost usmjeriti na sebe, mons. Barišić je naglasio: „Ivan ostaje ponizan te za sebe govori kako je samo glas. Nije promovirao sebe, nego svoj identitet definira u odnosu prema Njemu te nas tako uči kako je On jedina veličina. Uči nas kako su naši životi veliki samo ako ukazuju na Njega“.

Kada je sv. Ivan rođen svi su se radovali. Radujemo li se i mi danas rođenju i novom životu? Imamo li kao zajednica osjećaja za radosti drugih ljudi? Pogađaju li nas žalosti naših susjeda? Ovdje stojimo pred crkvom Sv. Ivana Krstitelja. U njoj se okupljamo nedjeljom na misu, ona je simbol našega zajedništva. No, to zajedništvo ne smije biti samo izvanjsko. Trebamo se povezati sa svojim bližnjima jer u suprotnom unosimo psihološke i duhovne pustinje u vlastite živote. Stvarajući unutarnje zajedništvo dopuštamo Gospodinu da oživi pustinje naših odnosa“, kazao je nadbiskup Barišić.

Nadbiskup je kazao i da roditelji u suvremenom svijetu imaju posebnu ivanovsku ulogu jer su pozvani svojim primjerom usmjeravati djecu prema Gospodinu koji je naše potpuno ostvarenje. „Ivan pokazuje Jaganjca Božjega, ali mi Ga pričešću ugošćujemo u vlastite živote. Tako nadilazimo Ivanovu veličinu stvarajući svijet po kriterijima Kraljevstva Nebeskoga“, zaključio je.

Nakon pričesti, nadbiskup je blagoslovio tri nova vitraja u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Na jednom vitraju je oslikan lik zaštitnika Župe, na drugom je prikazan sv. Antun Padovanski, a na trećem Blažena Djevica Marija.

U koncelebraciji mise bili su župnik don Mirko Bitunjac, don Šime Marović, don Branimir Projić, don Nikola Šakić i don Ivan Odrljin. Pjevao je župni zbor. Misi su nazočili i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić te predsjednik solinskog Gradskog vijeća Ivan Andabak.

Na kraju slavlja župnik don Mirko zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima, župljanima na kupovini vitraja te svima koji su svojim radom pridonijeli proslavi župne svetkovine.

Misi je prethodila procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja,