FOTO U Pakracu obilježena 30. obljetnica početka obrambenog Domovinskog rata…

U noći s 1. na 2. ožujka 1991. oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima u Pakracu počeo je Domovinski rat u Hrvatskoj. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob na području Republike Hrvatske…

Oružani sukob hrvatskih policajaca sa pobunjenim Srbima koji su zauzeli policijsku postaju u Pakracu zbio se na današnji dan. Ovaj dan 1 i 2 ožujak se obilježava kao početak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata…

Na središnjem trgu u Pakracu, u utorak, 2. ožujka 2021. godine u nazočnosti obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja i državnog vrha, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, obilježena je 30. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj…

Obljetnici je nazočio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH, ujedno posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, ministri u Vladi RH, predstavnici braniteljskih udruga, Požeško-slavonske županije i grada Pakraca.

Tom prigodom, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se danas obilježava velika obljetnica koja je i prigoda da se prisjetimo početaka agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju i početaka obrane Hrvatske. “Ovo je prilika da u Pakracu gdje je sve počelo, odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima, osobito svima onima koji su branili ovaj drevni hrvatski grad i okolna mjesta”, istaknuo je Plenković. Osvrnuvši se na povijesni kontekst događaja koji su prethodili oružanoj pobuni u Pakracu, prisjetio se i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, njegove hrabrosti i vizije hrvatske države.

Ministar Banožić osvrnuvši se na 30. obljetnicu početka Domovinskog rata izrazio je posebno poštovanje svim hrvatskim braniteljima istaknuvši: “Nisam imao dovoljno godina da sudjelujem u Domovinskom ratu, međutim sredina u kojoj sam odrastao i društvo koje me okruživalo, u meni je razvilo poštovanje i ljubav prema našoj Domovini i prema ljudima koji su je na ovakav težak način stvarali. Naša sadašnjost i budućnost, kao i sva postignuća koja smo kao narod postigli ne bi bila moguća da nije bilo hrvatskih branitelja, njihova domoljublja i njihove žrtve. Zahvaljujući njima ostvaren je povijesni i primarni cilj – samostalna Republika Hrvatska!

Predstavnik sudionika događanja 01./02. ožujka 1991. godine Stipan Grgić ističe kako je ovo prigoda za upoznati mlade i sve one koji ne znaju kako se na ovom mjestu počela pisati novija hrvatska povijest. “Trideset godina je prošlo, a sjećam se svega kao da je bilo jučer. Upravo na ovom mjestu započeo je Domovinski rat. Nakon toga više ništa nije bilo isto”, prisjetio se.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević kazala je kako je ponosna što je gradonačelnica Grada koji je imao veliku ulogu u stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države. “Pakrac i Pakračani će i dalje iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju, hvala Vladi RH na pokroviteljstvu današnje obljetnice, ovo je veliko priznanje svima koji su bili ovdje prije 30 godina”, poručila je.

Obilježavanje 30. obljetnice početka Domovinskog rata započelo je misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, koja je služena u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nakon koje je povijesna postrojba Gradska straža Požega pucnjem iz topa najavila početak svečanog razvijanja 20 metara duge zastave Republike Hrvatske niz toranj spomenute crkve. Zastavu su spustili članovi Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

U znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, pakračkim ulicama održan je “Mimohod pobjednika”, nakon čega su državna izaslanstva i predstavnici braniteljskih udruga na Trgu bana Jelačića, položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Također, vijenci su položeni i kod spomen-ploče za sve one koji su sudjelovali u akciji, priopćio je MORH-više foto-OVDJE.

Obilježavanje 30-te obljetnice oružanog sukoba PAKRAC
Sudionici akcije ponosno su obilježili taj dan ??
Sudionici akcije 1 i 2. ožujka 1991. godine:
POSEBNA JEDINICA POLICIJE PUBJELOVARSKO-BILOGORSKE – “OMEGE”,
ANTITERORISTIČKOJ JEDINICI LUČKO, POSEBNA JEDINICA POLICIJE KUMROVEC, HRVATSKI POLICAJCI PP PAKRAC,
ANTITERORISTIČKA JEDINICA SLJEME,
POSEBNOJ JEDINICI POLICIJE RAKITJE,
POSEBNOJ JEDINICI POLICIJE PIONIRSKI GRAD.

Foto-facebok-HG-ZDRUG

M.M.Vezane vijesti;

VIDEO Dan kad je sve počelo: ‘Pakrac je srpski, dajte oružje i bježite”. Ali- stižu hrvatski specijalci! Okršaj je trajao cijelu noć…