FOTO U počast i sjećanje na18 hrvatskih branitelja poginulih tijekom borbi protiv srpskog agresora 1991. godine na južnom dijelu obrane Osijeka otkriveno je Spomen obilježje Bijeli križ!

OBILJEŽENO 30 GODINA NAJVEĆE BITKE NA JUŽNOJ BOJIŠNICI OBRANE GRADA OSIJEKA...

Nedaleko od pustare Seleš u ponedjeljak je otkriveno Spomen-obilježje “Bijeli Križ”, na kojemu su uklesana imena 18 hrvatskih branitelja poginulih ili nestalih tijekom borbi protiv srpskog agresora na južnoj obrambenoj liniji grada Osijeka, u vremenu od 6. listopada do 22. studenoga 1991. godine…

Podizanje ovoga obilježja inicirala je Udruga hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac, i njezin predsjednik i ratni zapovjednik Stjepan Šerić, a otkrile su ga Dora Begović i Marija Dujić, kćeri poginulih hrvatskih branitelja, upravo na 30. obljetnicu bitke za Seleš u kojoj je poginulo 14, a teško ranjeno 35 branitelja u borbama protiv srpskog agresora. Kod spomen-obilježja vijence su tom prigodom položile obitelji poginulih i članovi braniteljskih udruga te osobni izaslanik predsjednika RH brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKV-a, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je bio i izaslanik predsjednika Sabora, zatim potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a novo spomen-obilježje posvetio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Anušić, kao sudionik tog vremena, kazao je da je prošlo 30 godina od najveće bitke na južnom potezu obrane Osijeka, kada je došlo do velikog napada neprijateljskih snaga 20. studenoga 1991., nakon čega su okupirani Ernestinovo i Seleš, a Laslovo palo u okruženje.

Od rujna, kada je utvrđena južna linija obrane Osijeka, uspjelo se zadržati neprijatelja sve do onog trenutka kada je Hrvatska vojska dovoljno ojačala. Treba reći da je Vukovar zaustavio nadiranje srpskih snaga i nama su dali dovoljno vremena da se organiziramo i pripremimo za ono što nas je dočekalo prije 30 godina. Ovo spomen-obilježje idućim će generacijama biti vječni spomen na sve ono što se događalo tih godina. Žrtva branitelja i civila bila je golema, i nemjerljiva te ju treba poštivati u svim budućim godinama, poručio je Anušić.

Ministar Medved ustvrdio je da iako je prošlo 30 godina emocije su uvijek prisutne.

Valja imati na umu s kojom boli žive njihove obitelji svih ovih godina. Najveći naš prioritet, poštujući osjećaje obitelji, naši su nestali, i na tom tragu ulažemo velike napore. Još uvijek tražimo 1853 nestale osobe, a u proteklih četiri i pol godine pronašli smo gotovo 200 nestalih osoba. Svakodnevno provodimo probna iskapanja i zaprimamo te obrađujemo nove informacije i saznanja. Nažalost, moramo konstatirati izostanak Srbije u pogledu dostave zapisnika i informacija o sudbini nestalih. S tim nećemo prestati i na kraju Hrvatska je svoj uvjet vrlo jasno postavila Srbiji i od toga ne odstupamo ni milimetar. Tražimo od Srbije konkretne podatke gdje su nestale osobe, naglasio je ministar Medved.

T.H.