FOTO – VIDEO Tuga u Slavoniji!…30 godina nakon što su ih pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili, na katoličkom groblju u Tenji, pokopani su posmrtni ostaci 11. civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata ekshumiranih 2021.

"Pozivam sve koji imaju bilo kakva saznanja, da ih podijele s nadležnim institucijama. Neka ih u tome potaknu ovi lijesovi s posmrtnim ostatcima, za kojima su njihove obitelji tragale 30 godina", poručio je državni tajnik Darko Nekić...

branitelji.gov.hr

Tuga u Slavoniji. 30 godina nakon što su ih pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili, na katoličkom groblju u Tenji, pokopani su posmrtni ostaci 11 civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata ekshumiranih 2021. iz masovne grobnice u Boboti…

Nakon 30 godina naći će svoj mir u svom grobu, a bili su pokopani na smetlištu sa klaoničkim otpadom i smećem kod Bobote kod Vukovara, poznato četničko selo iz Domovinskog rata.. Njihove ubojice Srbo-četnici i dalje šetaju na slobodi…

Hrvatski katolički radio

Od Katice, Ane, Evice, Marije, Pere, Josipa P. i Josipa M., Franje, Vlade, Ivana i Stipe nadbiskup Đuro Hranić oprostio se među ostalim riječima: “Njihova nasilna smrt, višegodišnja šutnja o njihovoj sudbini te pronalazak njihovih zemnih ostataka zatrpanih na deponij i na mrcinište, gdje se odlažu uginule životinje, svjedoče nam ne samo o zvjerstvima učinjenim u brutalnoj agresiju na Hrvatsku i o nevjerojatnoj morbidnosti onih koji su ih onamo ukopali, nego i o strahoti zla s kojim smo bili suočeni kao narod, o obrambenom karakteru s legitimnosti domovinskog rata te o značenju i važnosti pobjede koja nam je osigurala slobodu.”, donosi-Hrvatski katolički radioNekić: Potragu otežava izostanak suradnje onih (Srbije)koji znaju podatke o grobnicama…

“Pozivam sve koji imaju bilo kakva saznanja, da ih podijele s nadležnim institucijama. Neka ih u tome potaknu ovi lijesovi s posmrtnim ostatcima, za kojima su njihove obitelji tragale 30 godina”, poručio je državni tajnik Darko Nekić…

Izrazivši sućut obiteljima žrtava u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je da se pronalaskom masovne grobnice u Boboti probudila nada mnogima koji još tragaju za članovima svojih obitelji, da će se saznati istina o njihovoj sudbini.

Podsjetio je da su u proteklih šest godina pronađene dvije masovne i više pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 157 osoba.

Upozorio je da potragu otežava nedostatak informacija i izostanak suradnje onih,(Srbije) koji znaju podatke o grobnicama.

“Pozivam sve koji imaju bilo kakva saznanja, da ih podijele s nadležnim institucijama. Neka ih u tome potaknu ovi lijesovi s posmrtnim ostatcima, za kojima su njihove obitelji tragale 30 godina”, poručio je Nekić.

Dodao je kako Hrvatska još uvijek traži 1840 osoba nestalih osoba u Domovinskom ratu, od kojih je za 397 poznato da su smrtno stradali, dok je nepoznata sudbina još 1443 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da su civili iz Tenje 1991. ubijeni okrutno i bez ikakve krivnje, samo zato jer su bili Hrvati. Naglasio je da ovaj dan sve treba obavezati na još snažniju potragu za nestalima u Domovinskom ratu.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako je ovo tužan dan za obitelji, koji tragaju za svojim nestalima više od 30. godina, ali da sada ipak imaju mjesto gdje za njih mogu zapaliti svijeću i pomoliti se.

U ime obitelji žrtava i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata obratila se Marica Salaj, izrazivši zahvalnost Ministarstvu hrvatskih branitelja i Vladi RH na ustrajnosti u traženju nestalih. “Na tom putu bilo je potrebno neizmjerno poštovanje, strpljenje i razumijevanje kako biste posložili sve tragove i omogućili dostojan ispraćaj naših najmilijih“, kazala je.

„Ostalo je još neizgovorenih riječi, neostvarenih snova i nepodijeljenih trenutaka, ali ostalo je puno više uspomena i malih običnih životnih priča koje su nam u ovim dugim danima traženja darovale toplinu i vrijednost koju brižno čuvamo. Ostao je neizbrisiv trag. Ostala je ljubav koja nas povezuje i koju ćemo zauvijek nositi u sebi“, poručila je u ime obitelji njihovima najmilijima koji su danas dostojno ispraćeni na vječni počinak.

Zajednički ispraćaj organiziran je prema željama obitelji stradalnika, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a polaganjem vijenaca kod središnjeg križa počast žrtvama odala su izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade te Županije i Grada, kao i udruga iz Domovinskog rata, priopćili su iz ministarstva  hrvatskih branitelja.

M.M.